Народу відданий талант

Згодом дипломований кінорежисер Григорій Кохан працював на Київській кіностудії науково-популярних фільмів, зняв десять цікавих стрічок.

Та молодого кінорежисера вабило художнє кіно. То був кінець 60-х – початок 70-х років минулого століття, саме тоді на кіностудії України прийшло неспокійне молоде покоління режисерів-постановників: Микола Мащенко, Юрій Ільєнко, Артур Войтецький, Григорій Кохан, Леонід Осика, Борис Івченко та інші.

Свій перший повнометражний художній фільм під назвою "Хліб і сіль" Григорій Кохан зняв 1971 року на Київській кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка. Сценарій написав письменник Михайло Стельмах. На зйомках вони познайомилися, міцно здружилися. Обидва прагнули, щоби фільм повно й історично правдиво відтворив бурхливі події, які розгорталися в українському селі на початку ХХ століття. Фільм "Хліб і сіль" став успішним дебютом Кохана.

Визнання окрилило митця. Невдовзі виходить на екрани його друга художня стрічка, пригодницька за жанром, під назвою "Тайник біля Червоних Каменів", далі – десятисерійний фільм-епопея  "Народжена революцією", який уже більше 30 років не сходить з телеекранів.

Та попри все митець невідступно мріяв створити на екрані величне полотно, присвячене нелегкій і трагічній історії становлення України як держави, боротьбі її народу за незалежність. Свою заповітну мрію він втілив у новому епічному творі "Ярослав Мудрий". За неповний рік прокату його переглянули понад 33 мільйони глядачів. То був заслужений успіх і велика творча перемога митця-патріота Григорія Кохана. У подальший період він здійснював постановки фільмів "Циганка Аза", "Війна на західному напрямку", "Вбити Шакала", "Бухта смерті", "Страчені світанки", "Безвихідь"…

На сьогодні у творчому доробку кінорежисера-ювіляра 15 повнометражних, різножанрових фільмів, кожному з них він сповна віддав свій непересічний мистецький хист і частину свого серця. Григорій Кохан є також автором сценаріїв шести власних кінокартин, які люблять і пам'ятають глядачі кількох поколінь.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.