Забезпечити охорону праці на жнивах

Такі невеликі підприємства, як правило, не мають служби охорони праці, а отже, і систематична робота з охорони праці в них не проводиться. На цих підприємствах нерідко використовується морально застаріла і зношена техніка, значна частина якої отримана селянами на майнові паї. Ця техніка не завжди проходить достатнє технічне обслуговування, часто експлуатується несправною, що призводить до травмування людей.

За 2010 рік в Україні від нещасних випадків на виробництві потерпіли більше 13 тисяч осіб, з них 645 –  загинули, в тому числі на підприємствах агропромислового комплексу України травмовано 1102 працівники, з них 102 – смертельно.

За оперативними даними управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Полтавській області, за 2010 рік травмовано 346 працівників, у тому числі зі смертельним наслідком – 24.

Однією з найбільш травмонебезпечних галузей економіки області є підприємства агропромислового комплексу, де протягом 2010 року виробничі травми отримав кожний шостий працівник від загальної кількості травмованих.

Домінуючими причинами, які призводять до нещасних випадків серед працівників агропромислового комплексу, є: порушення правил дорожнього руху; відсутність навчання безпечним прийомам праці; перебування працівників у стані алкогольного сп’яніння; порушення трудової та виробничої дисципліни; незадовільний технічний стан засобів виробництва і транспортних засобів; конструктивні недоліки, недосконалість, недостатня надійність засобів виробництва.

Серед професій сільськогосподарського виробництва найнебезпечнішою залишається професія механізатора. Йому доводиться працювати  у темний час доби, на віддалених полях, на схилах, за несприятливих погодних умов, зазнаючи впливу високих рівнів вібрації, шуму та інших чинників, що призводять до втоми. До того ж ресурс наявного машинно-тракторного парку  та технічного обладнання, особливо в невеликих сільськогосподарських підприємствах, у багатьох випадках не повністю відповідає вимогам техніки безпеки, оскільки значною мірою вичерпаний.

Для запобігання нещасним випадкам на виробництві у період збирання врожаю керівникам сільськогосподарських підприємств необхідно звернути увагу на підготовку збирально-транспортної техніки. Видати накази про призначення відповідальних за стан охорони праці на кожній виробничій дільниці, провести необхідні навчання та інструктажі з питань охорони праці та протипожежної безпеки з усіма працівниками, призначити відповідальних за стан пожежної безпеки під час жнив. Усі транспортні засоби та збиральні агрегати мають бути закріплені за конкретним персоналом,  повинні бути своєчасно організовані дільниці технічного обслуговування. На віддалених дільницях необхідно обладнати польові стани й місця для відпочинку працівників, майданчики для зберігання техніки та пально-мастильних матеріалів. Перед початком робіт обов’язково треба перевірити поля щодо провисання над ними ліній електропередач. Усі працівники, які будуть задіяні в комплексі зернозбиральних робіт, у повному обсязі повинні бути забезпечені спецодягом, іншими засобами індивідуального та колективного захисту.

На виконання вимог Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» страхові експерти з охорони праці відділень та управління виконавчої дирекції Фонду проводять перевірки стану профілактичної роботи та охорони праці на підприємст-вах-страхувальниках. Тільки за 5 місяців поточного року було обстежено 1050 підприємств, виявлено 10360 порушень законодавства про охорону праці, внесено 1044 подання про усунення порушень законодавства про охорону праці, внесено пропозиції стосовно заборони подальшої експлуатації 184 робочих місць. Управлінням, відділеннями виконавчої дирекції Фонду серед сільгосппідприємств області розповсюджено «Пам’ятку з рекомендованих заходів із охорони праці в період зернозбиральних робіт». З метою надання роботодавцям постійної допомоги у вирішенні питань збереження здоров’я та забезпечення безпеки людини праці на сьогодні надано більше 1100 консультацій із питань охорони праці та страхування від нещасних випадків, в тому числі там, де відсутня служба охорони праці, та особам, які використовують найману працю. Страхові експерти постійно беруть участь у навчанні та в перевірці знань із охорони праці працівників сільгосппідприємств.

Така робота буде продовжуватися і протягом літнього періоду поточного року. Особлива увага буде приділятися підприємствам, які братимуть участь у зернозбиральних роботах.

Перехід на нові форми господарювання призвів до зниження ефективності роботи з охорони праці. На сьогодні проблемним питанням залишається відсутність на багатьох сільгосппідприємствах скороченої посади інженера з питань охорони праці, їх функції перебрали на себе спеціалісти за сумісництвом, чий рівень підготовки в багатьох випадках відверто низький. Деякі керівники фермерських господарств не мають необхідної освіти, і вимоги, які ставляться перед ними щодо додержання нормативно-правових актів з охорони праці, їм не завжди зрозумілі та виконуються.

Попередити нещасні випадки та зробити все можливе, щоб умови праці хліборобів були безпечними для життя і здоров’я, – таке вкрай важливе завдання стоїть на часі перед управлінням та відділеннями виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Полтавській області,  службами охорони праці та керівниками сільськогосподарських підприємств Полтавщини.

Аналіз проведеної профілактичної роботи,  максимальна увага всіх зацікавлених сторін до питань охорони праці на полях області вселяють упевненість, що збирання врожаю нинішнього року пройде без нещасних випадків, а хлібний коровай не буде віддавати гіркотою зазнаних втрат.

Володимир Козуб,

начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України

у Полтавській області.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.