Піввікова історія музею

Нині в музейній експозиції зібрано близько семи з половиною тисяч експонатів, понад півтори тисячі з яких – оригінали. Старовинні документи та матеріали дають  відвідувачам можливість ознайомитися з минулим і сучасним життям селян, їхніми трудовими звершеннями.

– Архівні джерела стверджують, що на початку ХVІІ століття на цій території випалювали селітру. Однак знахідки, наприклад, кам’яна сокира, зернотерка, наконечники стріл, козацькі люльки та інші речі, які нині експонуються в музеї, свідчать про те, що село було засноване значно раніше, – проводить екскурсію місцевий вчитель Віталій Скрипник. – Під час національно-визвольної війни українського народу проти польського панування місцевість поповнилася втікачами з Правобережної України. Можливо, саме тоді Бухаловську Слободу, як до того часу називалося село, перейменували в Обухівку.

У музеї експонується чимало документів про той час, коли Велика Обухівка була родовим маєтком сім’ї Капністів. Один із представників родини, Василь Капніст, відомий громадський діяч, поет і драматург, чимало часу прожив у цьому селі. Окрім того, відвідувачі музею можуть ознайомитися з експонатами, які розповідають про трагічні й героїчні події історії Великої Обухівки. На основі матеріалів, більшість із яких свого часу зібрали і зберегли місцеві вчителі-краєзнавці М.Брага та А. Тенянко, й було створено краєзнавчий музей, говорить Віталій Скрипник.

На ювілейні урочистості до музею прибуло чимало молоді, й це приємно, відзначив начальник відділу культури та туризму Миргородської райдержадміністрації Тамара Бойко, адже підростаюче покоління має знати свою історію та своїх героїв.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.