Знову зашумить “Зелений гай”

Нинішня площа КСП “Зелений гай”, на яке з часом перетворився “Гадяцький”, – понад 1 тисячу гектарів. У більшості своїй ці землі поросли чагарниками, втратили родючість. Але то, на щастя, – в минулому. Кілька місяців тому в КСП “Зелений гай” прийшов новий господар – директор ТОВ НВП “Нафтогазсервіс”, депутат обласної ради Анатолій Попельнюх, і в господарства з’явилася надія на відродження.

– “Нафтогазсервіс” спеціалізується, зокрема, на облаштуванні нафтогазових родовищ, прокладанні нафто- й газопроводів, і донедавна моя професійна діяльність була далекою від сільського господарства. Але в молодості я був із ним тісно пов’язаний, через те робота на землі для мене – не новина, – розповів Анатолій Попельнюх.

Кожному, хто потрапляє на територію донедавна доволі занедбаної садиби КСП “Зелений гай”, одразу впадають в око новий добротний паркан, доглянуте подвір’я, фіранки на вікнах їдальні й люди, зайняті роботою. До речі, новий голова господарства не лише зберіг усі робочі місця, а й забезпечив працівників реальним заробітком, якого вони не мали багато місяців.

– Ви не уявляєте, що ми тут застали, коли в лютому вперше прийшли сюди! Двір був страшенно захаращений – весь у молодих кленках і акаціях. Усю поросль довелося вирубати. Розібрали старі завалені теплиці, зробили інвентаризацію сільгосптехніки. Майже вся вона виявилася неробочою, тож деяку – відремонтували, а решту (для обробітку просапних культур) – докупили. Зерна і міндобрив для майбутньої посівної наші попередники не заготовили ані кілограма, зберігати врожай було ніде. Тож в авральному темпі одночасно довелося і готуватися до посіву, й одразу засівати орний клин, і думати, куди восени складати вирощене, – пригадав голова КСП “Зелений гай” Анатолій Попельнюх.

На полях господарства вже наливає колос озима пшениця, тягнуться до сонця соняшник, кукурудза. Зерновим клином у господарстві опікується агроном Віктор Чемерис. Він зазначив, що під дефіцитну гречку в КСП “Зелений гай” відвели 9 відсотків орної площі. А тим часом на суничних плантаціях – чи не єдине, що залишилося від попередників, – достигає суниця. Товарні плантації цієї ягоди найближчим часом планують розширити до 15 га. Не менше в господарстві буде малини та смородини, які збиратимуть механізованим способом. Є й молоді насадження черешні, вишні, абрикоса, зимостійкого персика. Плекають тут і власний посадковий матеріал плодово-ягідних культур.

Агроном “Зеленого гаю” Анатолій Басараб, який завідує плодово-овочевим напрямком, розповів, що увага приділяється не лише плодорозсадництву чи вирощуванню зернових, а й овочівництву. Так, навесні цього року ділянку площею 2 га засадили картоплею, під цибулю відвели          5 га, під капусту – 4 га. Вирощуватимуть й інші овочі, а також кавуни. Увесь посадковий і посівний матеріал, яким засаджені й засіяні поля КСП “Зелений гай”, – елітний, сорти – найкращі.

– Хоч це, звичайно, й недешево, але ми прагнемо створити власну насіннєву базу, щоб ні від кого не залежати і бути впевненими в якості своєї продукції, – зазначив Анатолій Попельнюх.

Взявши на себе відповідальність за занедбане господарство, Анатолій Федорович обіцяє, що через три роки в ньому вже буде що показати. Але там уже й зараз є на що подивитися, чому здивуватися. Так, за максимально короткий строк – всього за півтора місяця напруженої роботи – в господарстві звели новий зерносклад загальною площею 1040 м2 і зерноочисний комплекс. Залишилося завершити опоряджувальні роботи, і КСП “Зелений гай” в цілому буде готове до жнив, обробки й зберігання зернопродукції, запевнив заступник голови КСП Іван Кизь.

Для Анатолія Попельнюха і професіоналів, які працюють разом із ним, здається, немає нічого неможливого. Всього за лічені дні спільними зусиллями зі спеціалістами автодорожньої служби вдалося викорчувати й вивезти височенні осики та сухі кісточкові дерева, які подекуди росли прямо посеред поля, розкорчувати старий яблуневий сад, який не цвів і не плодоносив протягом кількох років. На звільненій ділянці площею близько 30 га буде відтворюватися зерновий клин, на іншій зовсім скоро закладуть молодий товарний сад із кращих плодових сортів із застосуванням новітніх агротехнологій.

Планів у Анатолія Федоровича щодо відродження і розвитку “Зеленого гаю” багато. Поступово збирається розширювати посівні площі. Їх у господарстві й так чимало, але широка натура директора ТОВ НВП “Нафтогазсервіс”, а тепер – і голови КСП “Зелений гай” Анатолія Попельнюха вимагає більшого. Для обробітку ріллі планує суттєво поновити і поповнити парк техніки. Усі роботи, навіть найскладніші, – чи то розкорчовування, чи то будівництво – в господарстві виконуються у надзвичайно стислі строки за допомогою найсучаснішої техніки.

Єдине місце, до якого в Анатолія Федоровича ще не дійшли руки, – приміщення контори КСП “Зелений гай”. Її, очевидно, давно не ремонтували. Але він на те не зважає:

– Спочатку техніку будемо купувати, щоб було чим обробляти землю, а контору ремонтуватимемо тоді, коли заробимо для цього грошей.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.