Уроки доброти із “Київськими солістами”

Такою стала і зустріч із державним камерним ансамблем "Київські солісти", а заодно з нашим видатним земляком – художнім керівником, диригентом колективу, художнім керівником Національного академічного симфонічного оркестру України, лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка, народним артистом України, професором Володимиром Сіренком. Не зайве нагадати, що він народився у селі Покровська Багачка Хорольського району, навчався у Полтавському музичному училищі імені М.В.Лисенка. І що за визначенням музикознавців Володимир Сіренко є сьогодні найталановитішим із диригентів, які працюють в Україні, ігноруючи запрошення престижних європейських колективів.

Сезон "Уроків доброти на принципах християнської моралі" має вагомі здобутки – більше 150 заходів, що проводилися у школах та школах-інтернатах Полтави й області, в інших закладах – і не лише для дитячих аудиторій. Відкривався концертний сезон також зустріччю із "Київськими солістами", щоправда, тоді ще без Володимира Сіренка. Тоді виступ колективу було присвячено пам'яті його засновника і диригента Богодара Которовича – і сталося так, що саме в Полтаві незабутній маестро віддиригував своєму ансамблю востаннє. Нині ж у залі обласного Центру естетичного виховання учнівської молоді йому було присвячено "Маленьку симфонію" Мендельсона: 3 липня  виповнюється  70  років з дня народження видатного скрипаля, і Верховна Рада України  прийняла постанову про урочисте відзначення цієї дати на державному  рівні.

Того вечора полтавці насолоджувалися творами Моцарта, Паганіні, Форе, Чайковського та Бріттена у віртуозному виконанні обдарованих молодих музикантів, лауреатів національних та міжнародних конкурсів, даруючи овації солістам Тарасові Яропуду та Юрієві Погорецькому, захоплюючись неперевершеним дійством диригента. А Володимир Сіренко, як добре знають його полтавські шанувальники та наставники, наприкінці минулого року святкував своє 50-річчя – ювілейний вечір  відбувся у Колонному залі імені М. В. Лисенка Національної філармонії України.

Завдяки ось таким концертам Полтава має шанс залишатися причетною до високого мистецтва на рівні держави, стежити за надбаннями земляків, тож слухачі, що заповнили зал, почувалися щасливими. А організатор дійства Герман Юрченко наголосив, що це іще не повне закриття концертного сезону, а лише його перший етап: 23 червня "Вечір старовинного романсу" полтавцям подарує соліст "Метрополітен-опера" (Нью-Йорк), "Гранд-опера" (Париж), "Ла Скала" (Мілан) Нікіта Сторожев.

До речі, концерт мав несподіваний сюрприз для полтавців:  гість із Вірменії Армен Мкртчан виконав "Пісню про рушник" – соло вірменського  народного музичного інструменту прозвучало дуже зворушливо.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.