Високий професійний рівень

Немає у нас приводів для таких розмов. Кожен робить свою справу. Міняється влада, а ми працюємо стабільно, лікуємо людей, і це – головне. Вважаю, що рівень розвитку медицини не повинен залежати від політики, він має бути таким, щоб задовольнити вимоги населення. Зараз триває реформування галузі охорони здоров'я. У моєму розумінні це насамперед підвищення рівня медичної допомоги і медичних послуг. Ми зберегли всі заклади охорони здоров'я в районі, хоча їх і реформували. Дільничних лікарень у нас немає. Тому що лікувальний заклад – саме лікувальний, а не соціальний. І люди, які звертаються за медичною допомогою в сільській місцевості, у районному центрі тощо, мають отримати доступну, якісну лікарську допомогу.

– І отримують?

– Так, у більшості випадків отримують. Нині у нас 11 амбулаторій загальної практики – сімейної медицини, 7 дільниць сімейної медицини поліклінічного відділення ЦРЛ, 32 фельдшерсько-акушерських пункти. У наших планах – відкриття ще трьох лікарських амбулаторій на базі ФАПів, щоб були в селі лікар-терапевт, стоматолог, медикаментозне, транспортне забезпечення, зв'язок. Я вважаю, що це справді буде реформування і покращення медичної допомоги.

Хорольська центральна районна лікарня має 9 відділень і поліклініку. В районі працюють 60 лікарів, загалом майже 600 медичних працівників, які надають допомогу 37 тисячам мешканців району.

Два роки тому було відкрите відділення анестезіології та інтенсивної терапії. До цієї справи докладали зусиль обласна, районна влада, медики, до співфінансування долучилися керівники сільськогосподарських, промислових підприємств, приватні підприємці. 

– Ми за це їм дуже вдячні. Якщо до людей підходити з реальним, практичним питанням, більшість відгукуються і допомагають, – відзначає головний лікар. – Загалом на будівництво й оснащення реанімаційного відділення пішло більше 2-х мільйонів гривень. Територією району проходять жваві автомобільні траси, часто привозять людей після аварій і в різних екстрених випадках. Роботи лікарям достатньо. Невідкладна допомога надається всім і одразу.

У Хоролі вже кілька років споруджують житловий будинок для лікарів. Колишній двоповерховий гуртожиток перепрофілювали, зробили там 8 квартир і у нинішньому році планують завершити.  8 квартир – це 16 лікарів для району, говорить Михайло Виноград. У ЦРЛ уже працюють молоді родини, де і чоловік, і дружина – медики. Помешкання лікарі отримають як службове і, відпрацювавши 5 років, приватизують. Район допомагає й молодому хірургу, який навчався за контрактом, пройти інтернатуру в обласній лікарні, виділивши для цього з районного бюджету 40 тисяч гривень. Таким чином залучають і зацікавлюють потрібних спеціалістів.

А ще тут поєднуються енергія молодих фахівців і досвід професіоналів. Днями 75-річний ювілей відзначає практикуючий районний хірург, завідуючий хірургічним відділенням ЦРЛ Анатолій Толмачов. Чотири скликання його обирають депутатом районної ради. З 1964 року Анатолій Іванович працює в Хоролі. Виховав багато здібних учнів, які стали прекрасними лікарями. Маючи поважний вік, проводить  успішні операції, і хворі до нього стоять у черзі.

– Багато доводилося робити операцій у випадках, коли ніхто не вірив в успіх, а людина виживала, – розповів досвідчений лікар, жива легенда хорольської медицини, як говорять про нього колеги. 

– Вважаю його своїм учителем. Це спеціаліст дуже високої кваліфікації, він ніколи не стояв осторонь життя колективу і всього району, – каже Михайло Виноград. 

– Що б ви хотіли побажати колегам-медикам у переддень  професійного свята як голова профільної  депутатської комісії обласної ради?

– Зичу всім міцного здоров'я і витримки, а в сім'ях нехай будуть мир, злагода і достаток. Держава повинна приділяти медицині більше уваги. Ніхто не заперечує проти реформування, воно необхідне, бо стан охорони здоров'я не задовольняє ні медиків, ні населення. Але одночасно держава має вкладати кошти, щоб був високий рівень медичної допомоги і медичних послуг, іншого шляху немає.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.