Свято дитинства Олеся Гончара

Олесь Гончар усією душею любив Трійцю та невеличке село Суха на Полтавщині.  На одній із світлин незадовго до смерті він власною рукою напише: "моя золота Суха". А в славнозвісних "Щоденниках" є такий запис: "Трійця! Зелене свято мого дитинства… Як тоді в нас гарно було… Вся наша Суха – в клечанні… В хаті м'ята, любисток пахнуть, долівка встелена зеленим, вона теж у пахощах…"

Директор музею Тетяна Бондаревська вже не один рік  збирає цінні експонати та впорядковує літературну і меморіальну кімнату. Нещодавно фонд музею поповнився книгою дружини письменника, Валентини Данилівни Гончар, яка має назву "Я повен любові" й містить спогади про Олеся Терентійовича.

На імпровізованій сцені, прикрашеній зеленими гілками, вирувало справжнє свято. Від імені голови обласної держадміністрації Олександра Удовіченка всіх присутніх вітав керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко.

Щороку до Сухої приїздить делегація Дніпропетровського гірничого університету, і цього разу його викладацький та студентський склад підготував літературну композицію із щоденникових записів Олеся Терентійовича.

– Гріймося біля потужного слова Олеся Гончара,  який є  нервовою клітиною великого українського організму. Дорожчою і мудрішою стає з роками спадщина класика української літератури. Історики, філологи, політики у творчості Олеся Гончара знайдуть відповіді на найболючіші питання сьогодення, – з такими словами звернувся до присутніх ректор Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка Микола Степаненко.

Виконавчий директор Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам'яток історико-архітектурної спадщини імені Олеся Гончара Валентина Іршенко вручила почесні медалі керівникам району та громадського об'єднання "Гончареві криниці" за особистий внесок у збереження пам'яті письменника. Тут одержали нагороди і переможці районного та обласного конкурсу "Собори душ своїх бережіть", молоді полтавські поети читали вірші, народні умільці представили на виставці рушники, ляльки-мотанки, картини.

Як наголосила голова Дніпропетровської обласної організації НСПУ Леся Степовичка, сюди люди їдуть, аби напитися сухівського цілющого, сповненого творчої наснаги повітря.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.