Програми економічного, соціального розвитку, екологічної безпеки

– Полтавський регіон перспективний щодо інвестиційної політики, – наголосив, відкриваючи нараду, Олександр Удовіченко. – Програма економічних реформ, яка затверджена обласною радою і сьогодні реалізується в регіоні, визначила наші пріоритети, одним із них є подальший розвиток сільського господарства. Ми маємо непогані результати в рослинництві, відроджуємо тваринницьку галузь. Це – органічна складова поступального руху розвитку нашої економіки.

На нараді констатувалося, що Полтавщина по поголів’ю великої рогатої худоби, корів та з виробництва молока в сільськогосподарських підприємствах посідає перше місце в Україні, виробляє понад 14 відсотків загальнодержавного обсягу молока, а з виробництва м’яса – одинадцяте. Для збільшення виробництва тваринницької продукції в області розроблено Програму розвитку галузі тваринництва на період 2011–2015 років, пріоритетним напрямком якої є будівництво потужних комплексів із новітніми технологіями.

Нині на Полтавщині реалізуються 19 інвестиційних проектів із будівництва і реконструкції тваринницьких об’єктів на суму понад 937 мільйонів гривень. У галузі свинарства впроваджується 7 проектів зі спорудження нових комплексів із прогресивними технологіями відгодівлі й утримання. Вони розраховані на збільшення поголів’я свиней, реалізацію 33,2 тис. тонн м’яса у живій вазі.

Один із потужних проектів, який був презентований на нараді, реалізує група підприємств “Глобино”. До групи входить, зокрема, Глобинський м’ясокомбінат. Глобинський свинокомплекс за 5 років перетворився на сучасне підприємство з діючим репродуктором – 18 корпусів на 4300 свиноматок, елеватором для зберігання зернових потужністю 9 тисяч тонн і комбікормовим заводом; відгодівельними базами, розрахованими загалом на понад 30 тисяч голів свиней; центром штучного запліднення тварин і племінним репродуктором.

Усі об’єкти, наголосив керівник групи підприємств “Глобино” Олександр Кузьмінський, оснащені новітнім обладнанням. Виробництво відповідає всім сучасним стандартам і вимогам. У перспективі – будівництво та введення в експлуатацію 4-х виробничих комплексів, де утримуватимуться по 5 тисяч свиноматок. Розширення виробництва здійснюється з комплексом інших заходів, у тому числі з врахуванням вимог екологічної безпеки. Торік підприємство залучило 50 мільйонів доларів інвестицій. Щомісяця “Глобино” сплачує до бюджетів різних рівнів близько 5 млн грн. Олександр Кузьмінський зауважив, що є й ряд проблем. Втім, соціальні складові проекту вагомі. Зокрема, це додаткові робочі місця, у тому числі для молодих спеціалістів, забезпечення службовим житлом, розвиток сільських територій.

Робота комплексу – під повним контролем ветеринарів, усе поголів’я, що завозилося з-за меж України, було оглянуте ветлікарями, запевнив начальник головного управління ветеринарної медицини в Полтавській області Сергій Аранчій.

Підбиваючи підсумки наради, Олександр Удовіченко наголосив, що досвід глобинців доводить – Полтавщина є перспективним регіоном для інвестицій:

– Унікальність – у максимальному використанні місцевих можливостей, зокрема будівельних матеріалів. Такі проекти не завжди сприймаються однозначно, але, не розвиваючи виробництво, не даючи путівку в життя інвестиціям, ми не отримаємо наповнення бюджетів, нових робочих місць. Треба проводити громадські слухання, переконувати людей, водночас враховувати всі сучасні вимоги, перш за все – екологічні.

У ході прес-конференції, яка відбулася по завершенні наради, Олександр Удовіченко й Олександр Кузьмінський відповіли на ряд запитань журналістів.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.