Щедро посієш – рясно пожнеш

Здорові, дружні сходи цукрового буряку на полях товариства – результат ретельної підготовки грунту, правильного посіву, якісного внесення засобів захисту та підживлення рослин. Високу ефективність технологій вирощування солодких коренів у господарстві забезпечує сучасна “розумна” техніка. Зокрема трактори “Джон Дір-8430”, які працюють за допомогою глобальної системи позиціонування (GPS) – системи точного землеробства.

Втім, другорядних елементів при вирощуванні цукрових буряків немає, визначальним може стати кожен чинник. Значною мірою успішність буряківництва залежить від якості посівного матеріалу.

– У ПрАТ “Райз-Максимко” є спеціальні полігони, на яких випробовується до 50 гібридів цукрового буряку. З них, як правило, й обирається декілька найбільш оптимальних, підходящих для наших кліматичних умов, – розповідає директор Північно-східного регіонального управління ПрАТ “Райз-Максимко” Олександр Колодяжний. – Уже не перший рік ми робимо ставку на гібриди цукрового буряку бельгійської селекції компанії “Сесвандерхау”. Ми задоволені результатами, адже вони показали себе як високопродуктивні, урожайні й стійкі до гнилі. Їх попередником була озима пшениця – з таким розрахунком, щоб у грунті залишилось якомога більше поживних речовин. Широко використовуємо гібриди цієї компанії – Крокодил, Койот, Коала, Шенон.

Проте саме лише хороше насіння не може забезпечити нормальний розвиток рослин і високі врожаї.

– Головний ворог цукрових буряків – бур’яни. Наші бурякові поля не знають ручної праці, усі процеси – механізовані, – продовжує Олександр Колодяжний. – Для боротьби з бур’янами застосовуємо сучасні гербіциди, які вносимо за допомогою обприскувача “Харді-6600”. Нині вже закінчили другий обробіток. Через спеку працювали переважно вночі, адже при температурі вище 25 градусів засвоюваність гербіцидів значно зменшується.

Цього року, за словами директора Північно-східного регіонального управління ПрАТ “Райз-Максимко” Олександра Колодяжного, врожайність цукристих у господарстві очікують на рівні 500–550 ц/га. А здають вирощену сировину на Лохвицький цукровий завод, який також входить до структури компанії “Райз”.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.