Розглянуто актуальні питання

Як повідомив Віктор Шадчнєв, у обласну раду надійшов лист від начальника управління Служби безпеки України в Полтавській області Олександра Дроботенка, в якому наведено факти порушення законодавства України щодо авіаційної безпеки на ОКП «Аеропорт – Полтава». Зокрема на території аеродрому виявлено цивільних осіб та автотранспорт без перепусток, у незадовільному стані знаходиться охорона підприємства, не забезпечено патрулювання та відеоспостереження. «Ці порушення, – зазначається в листі, – негативно впливають на стан функціонування обласного комунального підприємства, вони можуть призвести до виникнення надзвичайних ситуацій». Вирішити порушені у листі проблеми  без фінансової допомоги з обласного бюджету «Аеропорт – Полтава» не в змозі. За інформацією генерального директора підприємства Олексія Дуная, на сьогодні аеропорт не має регулярних авіарейсів, достатнього пасажиропотоку й в основному існує за рахунок фінансових дотацій із обласного бюджету, тоді як на придбання та встановлення по периметру установок освітлення потрібно витратити понад 2,3 мільйона гривень.

Для вивчення ситуації з організації авіаційної безпеки на підприємстві й внесення пропозицій комісія ухвалила створити робочу групу в складі депутатів обласної ради та представника Служби безпеки України в області.

Дискусійного характеру набуло обговорення питання про звернення управління капітального будівництва облдержадміністрації щодо його визначення головним розпорядником коштів обласного бюджету розвитку та коштів субвенції з Державного бюджету, що виділяються на будівництво, рекон-струкцію та реставрацію об’єктів соціально-культурного й житлово-комунального призначення на території області. Депутат Ігор Сірик висловив критичні зауваження на адресу цього управління з приводу недостатньої роботи із забезпечення ефективного використання бюджетних ресурсів, здійснення якісного технічного нагляду, вчасної здачі об’єктів будівництва, яка мала місце в попередні роки. На думку депутата, галузеві управління як головні розпорядники коштів працюють більш дієво, а технічний нагляд може здійснювати управління капітального будівництва відповідно до укладених договорів.

Іншу позицію оприлюднив Віктор Шадчнєв, який переконаний у доцільності визначення головним розпорядником бюджетних коштів саме управління капітального будівництва з огляду на наявність у ньому фахівців-будівельників та відповідного досвіду роботи.

– Відповідальність за ефективне використання коштів несе облдержадміністрація, яка й повинна визначати головних розпорядників бюджетних ресурсів при формуванні проекту обласного бюджету на рік, – зазначив заступник голови обласної ради Володимир Марченко. На пропозицію депутата Миколи Безими це питання вирішено доопрацювати.

***

Відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань забезпечення законності та правопорядку, яке за участю першого заступника голови облдержадміністрації, депутата обласної ради Віктора Животенка, керівників профільних управлінь та установ провів голова комісії Дмитро Хрістов.

Розглянуто два профільних питання, включені до порядку денного п’ятої сесії обласної ради шостого скликання. Зокрема сесії рекомендовано затвердити обласну Програму організаційного забезпечення діяльності судів Полтавської області на 2011 – 2015 роки, проект якої презентував начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Полтавській області Іван Клочко. Наголошувалось, що поряд із досягнутими у цій справі відчутними зрушеннями ще продовжують існувати й суттєві проблеми. Так, приміщення жодного суду за кількістю службових площ не відповідає вимогам судочинства, що не дає можливості забезпечити суди необхідною кількістю залів судових засідань, кімнат для персоналу суду, учасників судового процесу. Для забезпечення належного здійснення судочинства необхідно здійснити комплекс заходів, передбачених програмою. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для її реалізації, становить 1 910 000 грн.

Розглянуто й інші актуальні питання.

*** 

На базі Горбанівського геріатричного пансіонату ветеранів війни та праці відбулося виїзне засідання постійної комісії з питань соціального захисту населення, яке вів голова комісії Анатолій Олійник. Депутати оглянули матеріальну базу пансіонату, поспілкувалися з його підопічними та працівниками. Нині в пансіонаті проживають 275 ветеранів.

У порядку контролю депутати розглянули виконання Програми соціального захисту інвалідів, розвитку системи реабілітації та трудової зайнятості осіб із обмеженими фізичними можливостями, психічними захворюваннями та розумовою відсталістю на період до 2011 року та Програми соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2011 рік.

Як поінформувала начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Корнієнко, на виконання першої програми обласною радою спрямовано близько 5 мільйонів гривень бюджетних коштів, другої – майже 1,5 мільйона. Сьогодні в області проживають понад 79 тисяч інвалідів, із них 7,8 тисячі – інваліди Великої Вітчизняної війни, 64 тисячі – загального захворювання, 2,7 тисячі – чорнобильці, 4,7 тисячі – діти-інваліди. Завдання влади – забезпечити належний соціальний захист і реабілітацію цих людей, створити умови для їх безперешкодного доступу до об’єктів соціального та громадського призначення, транспорту тощо. На виконання цих завдань і була спрямована названа програма соціального захисту інвалідів, впровадженням якої опікувались соціальні служби області. Згідно з другою програмою матеріальну допомогу отримали вдови ліквідаторів аварії на ЧАЕС, надано фінансову підтримку громадським чорнобильським організаціям, передбачено кошти для забезпечення постраждалих громадян медикаментами за пільговими рецептами. Окрім цього, на виконання державних програм цієї категорії громадян у минулому році в області використано 39 мільйонів гривень.

Утім, наявних бюджетних коштів для вирішення проблем соціального забезпечення інвалідів недостатньо. Виникають труднощі у придбанні путівок для інвалідів на санаторно-курортне лікування, в забезпеченні житлом сімей, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС. Третій рік поспіль область не отримує коштів від Фонду соціального захисту інвалідів України.

Обговорюючи питання, голова комісії Анатолій Олійник підкреслив важливість соціальної підтримки інвалідів та літніх людей. Комісія підтримала пропозицію депутата Анатолія Шкарбана та ухвалила розглянути на наступному засіданні інформацію про роботу обласного відділення Фонду соціального
захисту інвалідів.

Дану інформацію комісія взяла до відома і рекомендувала головному управлінню праці та соціального захисту населення облдержадміністрації розробити й внести на розгляд обласної ради проект відповідної програми на 2012 – 2014 роки.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.