“Україна моя солов’їна”

Концерт був представлений у рамках проекту молодіжного музичного театру “ПарМіКо” “В майбутнє разом – театр “ПарМіКо” для Полтави й області” при підтримці відділу в справах сім’ї та молоді й управління культури облдержадміністрації спільно з творчим об’єднанням “Гілея” та обласним осередком Національної спілки композиторів України.

Шлях професійного становлення композитора Юлії Корженко логічний та завершений – наче коло: Полтава–Харків– Київ–Полтава. Юлія вже під час навчання в Полтавському музичному училищі імені М.В. Лисенка на фортепіанному відділі, який закінчила у класі Володимира Солнцева, пройнялася інтересом до композиції. Заняття з професійним композитором Тамарою Оскоменко-Парулавою переконало молоду авторку в тому, що саме творення музики стане головною справою її життя. Потім були Харківський інститут мистецтв, Київська національна музична академія, де молода композиторка вдосконалювалась у класі народного артиста України Левка Колодуба.

Доля повернула Юлію до Полтави, дала змогу реалізувати задумане. Ставши викладачем ДМШ №1 імені П.Майбороди, вона занурилася у творчість. Юні музиканти грають її музику, виконують пісні на її ж слова (до речі, прологом авторського концерту стала пісня композиторки на власний текст “Україна моя солов’їна” у виконанні хору дівчаток ДМШ №1).

“Дитяча” музика не відволікала авторку від серйозних задумів. 2009 року Полтавський симфонічний оркестр під орудою народного артиста України Віталія Скакуна виконав Другу симфонію (“Лірика”) Юлії Корженко. Її музика щорічно лунає на традиційному міжнародному музичному фестивалі “Київ Мюзик Фест”. Але до презентації власної творчості для полтавської публіки композиторка готувалася особливо ретельно. Програма концерту в залі педуніверситету вразила різноманітністю, глибиною задуму, “задіяністю” прекрасних виконавських сил. Струнний ансамбль артистів обласної філармонії (керівник – Світлана Глинська) майстерно виконав Квартет Ю.Корженко, в авторських перекладах звучали фрагменти І та ІІ симфоній. “Молитву Богородиці” на канонічний текст проникливо проспівав жіночий дует викладачів ДМШ №1 Наталії Пономарьової та Надії Хрипко.

Юлія Корженко – музикант романтичного спрямування: наповненість почуттів, емоційна піднесеність і водночас жіноча вишуканість притаманні її вокальній музиці. В цьому переконали два вокальних дуети для сопрано і тенора (солістка обласної філармонії Лідія Кретова й артист філармонії Микола Соловій): “Єдиний мій” (слова Євгена Ніколенка) та “Я – твої крила” (слова Інни Снарської).

Завершив концерт яскравий високопрофесійний виступ камерного хору “Гілея” (художній керівник та диригент – Леонід Журавський).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.