Святиня і книжковий храм

До ювілею на фасаді капітально відремонтованої бібліотечної будівлі з’явилася меморіальна дошка на пошанування пам'яті засновника першої в окрузі читальні, вчителя словесності, письменника і громадського діяча Анатолія Свидницького. На той час членами колегіального управління бібліотеки були знані у Миргороді ентузіасти просвітництва – брати Іван та Микола Зубковські, лікар Никандр Кашинський. У приміщенні міської поштової станції, у власних оселях, у маєтку Муравйових-Апостолів, що в приміському селі Хомутці, інших місцях просвітники влаштовували колективні читання творів Тараса Шевченка, Миколи Гоголя, Олександра Пушкіна, вокально-інструментальні вечори, а за виручені від тих заходів кошти купували книги для бібліотеки.

Не кожна, навіть вищого рангу, книгозбірня може похвалитися такою, як у миргородської, кількістю друзів з числа письменницької братії. Згадувана “Книга з автографом” підтверджує це бібліографічним покажчиком книг із дарчими підписами їх авторів. Це, наприклад, – роман “Біль і гнів” уродженця і почесного громадянина Миргорода, лауреата Державної премії України імені Тараса Шевченка Анатолія Дімарова; роман “Краяни”, написаний колишнім кореспондентом газети “Зоря Полтавщини” Іваном Цюпою; “Меморіал вічної слави у Зінькові” та “Дорога до щастя” талановитих братів Івана та Миколи Нечитайлів; “Безсмертна душа України” Федора Моргуна; збірники поезії Наталії Харасайло, Антона Шевченка, Ірини Денисенко, Олени Олійник-Локай; краєзнавчі дослідження Людмили Розсохи – загалом більше сотні книг з автографами авторів.

На урочистостях з 150-річчям бібліотеку привітав від імені голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка начальник управління культури  ОДА Геннадій Фасій. Він вручив завідуючій бібліотекою Станіславі Сікорській почесні грамоти облдержадміністрації, Міністерства культури України і галузевого комітету профспілки. Почесний знак “За заслуги перед містом” та Почесну грамоту міської ради вручив Миргородський міський голова Сергій Соломаха. Надійшли привітання колективу бібліотеки і від депутатів обласної ради, генерального директора курорту “Миргород” Олександра Гавловського, ректора Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка Володимира Онищенка.

Про важливу суспільну місію бібліотеки говорили на урочистостях мистецтвознавець, член Національної спілки художників України Віталій Ханко, заслужений працівник культури Олександр Мука, депутат міської ради, почесний громадянин Миргорода Олександр Паутов, член Національної спілки художників України Сергій Мисак, начальник міського відділу культури та туризму Тетяна Колибельник, директор Миргородського краєзнавчого музею Андрій Фесенко, колеги з обласної бібліотеки ім. Івана Котляревського, миргородської бібліотеки для дітей, представники громадськості міста-курорту. Велика група працівників та ветеранів бібліотечної роботи нагороджена почесними грамотами.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.