І ставок, і млинок, і яблуневий садок…

Є в товариства і свій хлібозавод, а нещодавно ввели в експлуатацію й цех для виготовлення різних видів круп (у тому числі й гречаної), потужність якого близько 20 тонн на добу. Також встановили пакувальну лінію для дрібної розфасовки круп (по              1 кг) та затарювання у мішки (по 45–50 кг). Ну а реалізовуватимуть продукцію власного виробництва, а це хліб, м’ясо та м’ясопродукти, ковбаси, яйця, олія, крупи, овочі й інше, через Торговий Дім та мережу фірмових магазинів (близько 20 вже відкрито в Карлівці та в селах району, де господарства АПК орендують землю, а до кінця цього року планують відкрити ще стільки ж). До того ж для пайовиків  товариства (близько 5 тисяч осіб) розробляється гнучка система знижок вартості продукції власного виробництва.

 Значна увага приділяється розвитку тваринництва, птахівництва, вівчарства. Як зазначив голова ради засновників ТОВ Андрій Сокіл, товариство тримає курс на розвиток відгодівлі великої рогатої худоби, закладено й потужний фундамент розвитку свинарства. Нині тут утримують близько 2,5 тисячі голів свиней, у тому числі майже 500 – маточне поголів’я. У перспективі цю кількість подвоять, а реконструкція приміщень для утримання свиней дозволить збільшити поголів’я до 10 тисяч. Певним проміжним підсумком роботи в цьому напрямку буде будівництво м’ясокомбінату потужністю 10 тонн м’ясних і ковбасних виробів за зміну, до речі, першу чергу забійного цеху введуть в експлуатацію вже в червні, а сам комбінат планують запустити в роботу до кінця поточного року.

Наявність у компанії інкубаторно-птахівничого  підприємства, яке є племінним репродуктором ІІ порядку, слугує неабияким стимулом для розвитку птахівництва. Тож тут у господарствах, які є структурними підрозділами товариства, не тільки утримують, так би мовити, традиційне птахопоголів’я, а й розводять досить екзотичних птахів – перепелів, фазанів, цесарок, павичів. Забезпечують племінним молодняком птиці населення, адже при потужності інкубації до 1 мільйона яєць за сезон каченят, гусенят і курчат вистачає всім бажаючим.

Актуальним є розвиток садівництва, овочівництва, ягідництва. У “Докучаєвських чорноземах” ще кілька років тому, в 2009-му, було закладено фруктовий сад (40 гектарів), цієї весни посадили на 18 га 37 тисяч саджанців на низькорослій прищепі, тобто за інтенсивними технологіями, на 4,5 га висадили полуницю, нині ж завершують монтаж системи крапельного зрошення саду. Перевагу віддають перевіреним і високоврожайним сортам яблук – Ренет Симиренка, Флоріна, Чемпіон, Джона Голд. Ростуть у саду й персики, груші, абрикоси, смородина, малина… А ще цьогорічної весни відвели 36 гектарів під вирощування овочів – цибулі, столового буряку, моркви, капусти, огірків, томатів – і теж на крапельному зрошенні. Подбали тут і про збереження садовини та городини. Невдовзі у товаристві буде введено в дію потужне овоче- та фруктосховище для одночасного зберігання 2,5 тисячі тонн плодів, що, на думку керівництва компанії, складе достойну конкуренцію імпортованій продукції, яка продається на ринках області та в супермаркетах. Адже місцеві овочі та фрукти будуть значно доступніші за ціною, екологічно чисті (без обробки хімічними препаратами) і смачніші.

У цьому році АПК “Докучаєвські чорноземи” взяла в оренду три ставки загальною площею близько 30 гектарів, які зариблено мальком товстолоба, коропа та білого амура, тож є надія, що карлівчани будуть і з рибою.

Дбають у компанії і про енергозбереження. Нині у стадії завершення роботи з монтажу обладнання цеху із виготовлення твердого палива, гранул, які використовуватимуться для опалення приміщень товариства. Сировиною для їх виготовлення будуть солома, кукурудзяне бадилля, відходи соняшнику тощо. Оновлюють машинно-тракторний парк, де загалом є понад 200 одиниць техніки. Тільки торік було придбано 11 потужних тракторів і кілька сівалок, серед яких і овочева.

Вирішенням соціальних питань опікується благодійна організація “Фонд “Добробут, Благодійність, Розвиток”, створена в 2009 році. Саме Фонд, за активного співфінансування АПК “Докучаєвські чорноземи”, дбає про вирішення проблем шкіл і дитсадків району, надає суттєву допомогу ветеранам і чорнобильцям, співпрацюючи з сільськими радами, сприяє у вирішенні соціальних проблем місцевих громад…

Маючи добре розвинену матеріально-технічну базу, переробну галузь і розвинену мережу з продажу власної продукції, ТОВ “АПК Докучаєвські чорноземи” визначає своє майбутнє в реалізації перспективних проектів. А вони, як мовиться, прості й  очевидні – це максимальне зміцнення та розвиток агропромислового виробництва, що, в свою чергу, сприятиме розвитку соціальної сфери територій, де господарює ТОВ “АПК Докучаєвські чорноземи”.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.