Із фронту не повернувся…

– 22 червня планується обласний захід у селі Липняги Семенівського району, яке спіткала доля Хатині. Фашисти-загарбники зігнали всіх людей і спалили, знищивши все село. Після війни воно було повністю відбудоване. Ми будемо пам’ятати всіх, хто загинув у полум’ї Великої Вітчизняної. Із Полтавської області полягло на фронтах близько чотирьохсот тисяч людей. Триста з них удостоєно звання Героя Радянського Союзу.

…Солдат Великої Вітчизняної Михайло Гевлич, уродженець Сумщини, призваний у перші дні війни з Києва, командир протитанкової гармати, не раз був поранений і контужений, але щоразу повертався у свій полк. На жаль, уже наприкінці війни він поліг смертю хоробрих, – розповів син воїна Олександр Гевлич.

– Я з 1960-х років розшукував могилу батька. Пошуки ускладнювались тим, що його разом з іншими бійцями було перепоховано на території Польщі. Але завдяки військовим архівам, управлінню президента Російської Федерації з державних нагород, Посольству РФ в Україні вдалося знайти місце поховання. Тепер хочу, щоб на братській могилі була встановлена плита з іменами всіх похованих там. Якщо сам не зможу, на місце останнього спочинку батька поїдуть мої діти і внуки. Я був ще малий, коли почалася війна, ми в евакуації жили в Казахстані, потім переїхали до родичів у Пензенську область. Мама 50 років зберігала фронтові листи батька. Кажуть, людина жива доти, доки живе пам’ять про неї. Ми пам’ятаємо батька, отримали його нагороди, отже, для нас він досі живий.

Орден Вітчизняної війни 1-го ступеня і медаль “За відвагу” та посвідчення до них, підписані президентом Російської Федерації Дмитром Медведєвим, полтавцю передали радник-посланник Посольства РФ в Україні Всеволод Лоскутов та аташе посольства Сергій Ігнатенко. Дипломати відзначили, що церемонії передувала копітка робота багатьох людей в Україні й Росії.

– Дуже вдячний за організацію церемонії передачі нагород герою Великої Вітчизняної війни. Знаково і приємно, що сюди запросили багато молодих людей, – сказав Всеволод Лоскутов. – На високому рівні відзначається на Полтавщині, в районах області День Перемоги. 22 червня ми також згадуватимемо героїв Великої Вітчизняної… У багатьох містах і селах України відбуваються перепоховання останків воїнів. Важливо підкреслити, що в цьому бере участь українська влада. Такі церемонії, як сьогоднішня, дуже важливі заради нашої пам’яті.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.