Університет третього тисячоліття

Славних звершень результат
Апогеєм святкування 50-річчя вищого навчального закладу Укооп­спілки “Полтавський університет економіки і торгівлі” стали урочисті збори професорсько-викладацького колективу за участю міністра освіти і науки, молоді та спорту України Дмитра Табачника. Він оприлюднив привітання Президента України Віктора Януковича, Голови Верховної Ради України Володимира Литвина, Прем’єр-міністра України Миколи Азарова. Дмитро Табачник також привітав присутніх від імені очолюваного ним міністерства і зазначив:
– Справді, за 50 років Полтавський університет економіки і торгівлі здолав величезний шлях, ставши одним із найкращих університетів України, де застосовуються сучасні технології, методики навчання, який має міжнародну сертифікацію з якості управління освітою. Те, що зробили в 60-х роках минулого століття засновники університету, знайшло динамічний розвиток у ХХІ. Переконаний, що нині ваш університет, у якому налагоджено тісну співпрацю викладачів і студентів, гідний називатися університетом третього тисячоліття.
Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник подякував професорсько-викладацькому колективу університету за звитяжну працю в ім’я розбудови української науки.
У святковий день чи не найбільше віншувань звучало на адресу ректора університету – доктора історичних наук, професора, заслуженого працівника освіти України, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки Олексія Олексійовича Нестулі. І це цілком справедливо, адже він не лише посприяв збереженню і примноженню наукових і освітніх здобутків очолюваного ним вишу, а й зумів увести його в когорту найкращих навчальних закладів не лише України, а й Європи. Науково-просвітницьку діяльність ректора ПУЕТ Олексія Нестулі відзначили на державному рівні – його нагороджено орденом “За заслуги” ІІ ступеня. Завідувачу кафедри економічної кібернетики ПУЕТ, доктору економічних наук Миколі Рогозі присвоєно почесне звання “Заслужений діяч науки і техніки України”, велику групу викладачів, співробітників і студентів вишу відзначено Почесними грамотами і подяками Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, облдержадміністрації, обласної ради, Полтавської міської ради, Укоопспілки.
Викладачів і студентів університету з нагоди 50-річчя ПУЕТ привітав голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. У вітальному слові він, зокрема, наголосив на тому, що випускники Полтавського університету економіки і торгівлі нині працюють у різних куточках нашої країни й світу, задіяні в різних галузях і всюди виявляють себе висококласними спеціалістами, що свідчить про якість навчальної роботи вишу, який дав їм путівку в життя.
Ректор Полтавського університету економіки і торгівлі Олексій Нестуля, вітаючи викладачів, студентів і випускників із ювілеєм альма-матер, підкреслив, що за час діяльності вищого навчального закладу Укоопспілки “Полтавський університет економіки і торгівлі” зроблено багато, попри всі труднощі, які довелося здолати, але попереду – не менш складний, захоплюючий шлях вдосконалення і розвитку:
– Ми маємо потужний потенціал – наших студентів, заради яких і разом із якими працюємо, маємо чіткі перспективи, маємо необхідні засоби для втілення в життя наших спільних планів, тож нам є куди рухатися і чого прагнути. Я щиро радий вітати всіх присутніх у стінах нашого університету, який став рідним для 60 тисяч випускників, у якому зараз навчається 11 тисяч студентів, де викладають і забезпечують навчальний процес понад тисячу педагогів і співробітників!
“Ласкаво просимо в університет!”
У рамках відзначення 50-річчя Полтавського університету економіки і торгівлі в холі головного корпусу закладу була проведена виставка-презентація навчально-методичної та спеціалізованої літератури. Викладачі вишу звітували про вагомі результати науково-дослідницької діяльності численними монографіями, посібниками, буклетами і проектами, а також спеціалізованою літературою. А тим часом абітурієнти та їхні батьки мали змогу поспілкуватися із проректором із науково-педагогічної роботи Полтавського університету економіки і торгівлі Віктором Артеменком.
– Наш університет був заснований у 1961 році у зв’язку із потребами тодішньої кооперації у кваліфікованих кадрах. У колишньому кооперативному інституті навчалися студенти з усіх союзних республік, що визначало його високий статус, – розповів Віктор Артеменко. – Нині наш університет не лише задовольняє потребу Укоопспілки у спеціалістах, а й орієнтується на суспільні потреби, зокрема готуючи затребуваних на вітчизняному ринку праці фахівців із готельно-ресторанної справи, управління персоналом, технологів харчування, фінансистів, знавців банківської справи, міжнародної економіки, інформаційних технологій тощо. Тому маємо майже стовідсотковий рівень працевлаштування випускників.
Нині в університеті здійснюється підготовка бакалаврів, спеціалістів та магістрів за 22-ма напрямами та 17-ма спеціальностями. З нового навчального року в університеті запроваджується ще один напрям підготовки – документознавство та інформаційна діяльність. Полтавський університет економіки і торгівлі – лідер із впровадження найсучасніших інформаційних технологій навчання.
– Це той шлях, яким ідуть розвинені європейські країни. І ми намагаємося не відставати в цьому напрямку, бо прагнемо, аби наші випускники були конкурентоспроможними не лише в Україні, а й у світі, – зазначив Віктор Артеменко.
Одним із пріоритетних напрямків діяльності університету є його повна комп’ютеризація: лише в центральному корпусі навчального закладу знаходиться близько 2 тисяч сучасних комп’ютерів, більшість із яких зосереджена у 3 електронних читальних залах, 35 комп’ютерних класах. До того ж всі кімнати студентських гуртожитків підключені до мережі Інтернет. Тож студенти, навіть не виходячи за межі своїх кімнат, мають доступ до ресурсів електронної бібліотеки і можливість навчатися.
Університет має сучасну спортивну базу і центр дозвілля. Завдяки цьому студенти мають можливість всебічно розвиватися, брати участь у різноманітних змаганнях, турнірах і конкурсах.
Найкращі у навчанні і в спорті – не останні
Те, що навчання в Полтавському університеті економіки і торгівлі – це не лише здобуття знань і навичок з обраної спеціальності, а й розмаїте та цікаве життя, продемонстрували учасники яскравого спортивного свята, яке пройшло біля університетського спорткомплексу “Олімп” на майданчику зі штучним покриттям. У виші створені найкращі умови для того, щоб студенти не лише продуктивно працювали на лекціях чи семінарах, а й могли займатися спортом. Результат – і здоров’я, і спортивні здобутки. Наприклад, університетська футбольна команда (тренер – Володимир Крафт) цього року виборола чемпіонський титул на універсіаді Полтавщини з футболу, до того ж посіла І місце у відкритому турнірі, присвяченому Дню захисника Вітчизни, ІІІ місце – в обласній універсіаді з міні-футболу. Серед переможців Х обласної універсіади – і університетські команди з тхеквондо (тренер – Дмитро Моісеєнко), баскетболу (тренер – Ірина Кожоріна), а також студенти-легкоатлети.
Яке ж то спортивне свято без естафети? У ній взяли участь збірні команди факультетів. Університетські спортсмени змагалися у спритності й витривалості. Перемогу здобула команда факультету фінансів і обліку.
У колі вірних друзів
Святкування 50-річчя Полтавського університету економіки і торгівлі не обмежилося лише стінами вишу, а вихлюпнулося на залиті травневим сонцем полтавські вулиці. У міському парку культури та відпочинку “Перемога” студенти ПУЕТ демонстрували свої музичні, вокальні й танцювальні здібності, проводили конкурси, заряджали полтавців і гостей міста оптимістичним настроєм. Головною темою імпровізованого міні-концерту під відкритим небом було, звичайно ж,
50-річчя рідного вишу.
Під вечір святкове дійство перемістилося на головний концертний майданчик Полтави – на Співоче поле імені Марусі Чурай, де щороку ПУЕТ святкує свій день народження у колі вірних друзів. Не став винятком і нинішній рік. Університет із 50-річчям вітали його талановиті студенти, а також полтавські мистецькі колективи, серед яких був і симфонічний оркестр Полтавського українського академічного музично-драматичного театру імені М.В.Гоголя, гості з інших міст України. Завершальним яскравим акордом відзначення 50-річного ювілею Полтавського університету економіки і торгівлі став грандіозний феєрверк, який осяяв нічне небо над Полтавою, даруючи усім святковий настрій і незабутні враження.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.