Державні програми працюють ефективно

На прийом записалося понад двадцять осіб із розглядом широкого кола питань: від суто особистих – до районного та обласного масштабу. Більшість із них вирішувалися оперативно в ході зустрічі. Так, відразу було дано доручення щодо включення до річного плану передачі району шкільного автобуса, з тих, що розподіляються з державного фонду, адже тут ще не отримано жодного. У вересні цього року відзначатиметься 750-річчя Чорнух. Під час розмови з селищним головою Віталієм Червяком йшлося про допомогу в благоустрої селища. Богодарівський сільський голова Микола Скороход звернувся з проханням про допомогу в будівництві семи кілометрів дороги до села Оснягів. Відвідувачі ставили питання про реконструкцію дитячого майданчика місцевого дошкільного закладу, про зміну статусу та фінансову підтримку літературно-меморіального музею Григорія Сковороди та ремонт фасаду галереї мистецтв, отримання кредиту на молодіжне будівництво, порушували інші актуальні проблеми. Не змогла прийти на особистий прийом голови облдержадміністрації інвалід по зору Марія Хареніна. З нею Олександр Удовіченко мав телефонну розмову і дав позитивну відповідь на її прохання.

На прийомі були присутні заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Борис Галушко, голова райдержадміністрації Анатолій Бойко, голова районної ради Олександр Кривенко.

Відвідувачі відзначали важливість виїзної форми роботи зі зверненнями громадян, можливість поспілкуватися безпосередньо з керівником області.

Така робота проводиться системно й планово. Протягом нинішнього року Олександр Удовіченко провів вісім особистих прийомів у облдержадміністрації, на яких побувало понад вісімдесят громадян. Більше сорока мешканців області зустрілися з ним на місці в районних центрах. Виїзні прийоми проведено вже у п’яти районах. Два з них – віддалені. Тож дальні райони увагою влади не обділені, бо, незалежно від відстані, у кожному з них чекають свого вирішення ті чи інші питання.

***

Відкриття центру зайнятості стало важливою подією у житті району. Центр оснащений усім необхідним для застосування сучасних європейських технологій роботи з незайнятим населенням із урахуванням останніх вимог. Це для району особливо важливо, адже для нього властивий сезонний характер виробництва, до того ж він дотаційний. При облаштуванні центру повністю враховані потреби роботодавців, відвідувачів, будівля обладнана комп’ютерними класами, кімнатами для профнавчання, є навіть дитячий куточок. У центрі забезпечений вільний доступ до бази вакансій як у межах району, області, так і всієї України, у тому числі за допомогою мережі Інтернет.

Об’єкт збудований і введений в експлуатацію в надзвичайно короткий термін. Це – результат тісної співпраці обласної та районної влади, обласного центру зайнятості. До речі, Чорнухинський центр зайнятості вважається найкращим в області. Рівень охоплення безробітних активними заходами тут найвищий на Полтавщині й становить 92,7 відсотка при середньообласному 59,7.

В останні роки в області збудовано 9 нових центрів зайнятості, 26 переоснащено. Протягом чотирьох місяців нинішнього року в області послугами служб зайнятості скористалися майже 60 тисяч людей, це на п’ятнадцять відсотків більше, ніж за відповідний період минулого року. Кількість залучених до громадських робіт збільшилася в півтора разу, а профнавчання пройшло на 27 відсотків безробітних більше.

Досягнуте – результат реалізації на Полтавщині відповідних державних програм. Область активно використовує можливості державного фінансування щодо будівництва нових і переоснащення діючих центрів зайнятості, й за цим показником вона – лідер в Україні. Як зазначив у виступі при відкритті центру Олександр Удовіченко, Полтавщина й надалі активно використовуватиме ці можливості. У перспективі – реалізація ще понад десяти проектів.

***

На Полтавщині активно реалізується програма створення дитячих будинків сімейного типу, адже кожна дитина повинна виховуватися у сім’ї, де є мати й батько, родинний затишок. Робити усе можливе, щоб діти були захищеними, – відповідальне завдання влади і суспільства, яке дбає про своє майбутнє. Тому Президент і Уряд України активно сприяють створенню дитячих будинків сімейного типу.

Якщо у 2006 році в області діяло 2 дитячих будинки сімейного типу, де виховувалося семеро дітей, то нині – 22. У цих будинках та прийомних сім’ях виховується майже 200 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Для виплати щомісячної допомоги дітям, грошового забезпечення батькам залучено 3,6 млн грн із Державного бюджету.

Дитячий будинок у Нетратівці – втілення мрії місцевої громади та Світлани й Василя Приймаків, які раніше мешкали на Івано-Франківщині. З різних причин цю ідею їм там реалізувати не вдалося. Допомогла випадкова зустріч із сільським головою Куріньки Чорнухинського району Володимиром Голубом. Дитячий будинок створено на базі приміщення колишньої земської школи. Він розташований у мальовничому куточку села, в екологічно чистій місцевості. Активну участь у реконструкції будівлі брали громада, депутати сільської ради, місцевий осередок Партії регіонів. Велику допомогу надали районна державна адміністрація, спонсори. При відкритті дитячого будинку сімейного типу родина отримала чимало подарунків. Голова обласної державної адміністрації Олександр Удовіченко, заступник голови облдержадміністрації Борис Галушко передали спортивний  міні-майданчик, а місцевий осередок Партії регіонів – газову плиту. Подарунки вручали й спонсори – ТОВ «Баришевська зернова компанія», ТОВ «Дружба нова», ТОВ «Райз Максимко», ТОВ «Перемога».

Світлана та Василь Приймаки висловили щиру вдячність за допомогу, за те, що зможуть творити добро для дітей. Нині вони виховують двох своїх та трьох прийомних хлопчиків і дівчаток, а до вересня родина має прийняти ще семеро діток. Тож хай у цій сім’ї на всіх вистачить тепла.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.