Де збирається найкраще молоко

Ознайомитись із роботою одного з уже діючих кооперативів компанія запросила журналістів із Полтавської, Сумської, Харківської та Київської областей.

Кооператив “Асканія Н” дбає про якість

Майже за сто кілометрів від міста Херсона, де, власне, і знаходиться завод “Данон-Дніпро”, у селищі Асканія-Нова розташований кооператив “Асканія Н”. Він почав діяти не так давно, проте його голова Наталія Лопушанська вже має, що розповісти. “Збираємо у населення молоко. Клієнти є. Люди розуміють вигоду”, – пояснює вона. “У чому ж вигода?” – цікавимося. “Усе просто: хороша плата за хороше молоко. Ціна за літр залежить від жирності. Таким чином у людей є стимул. Окрім того, якщо учасник кооперативу має дві, а то й більше корів, йому в користування надається доїльний апарат. А ще членам кооперативів дешевше продаємо корми для худоби”.

Нині до кооперативу “Асканія Н” здають молоко власники корів із семи сіл. Це близько двохсот п’ятдесяти господарів. “Ми самі збираємо сировину, ось у таких ємностях зберігаємо, – показала пані Наталя дві цистерни на три та чотири тонни. – Потім молоко охолоджуємо і транспортуємо до Херсона. З нього готують різні смакоти”.

На запитання, чи не псується молоко у дорозі, бо їхати до Херсона близько двох годин, Наталія Лопушанська запевнила: саме для того, щоб молоко “доїжджало” у належному стані, і працюють кооперативи. “Ми обираємо найкраще. Стати членом кооперативу може кожен бажаючий власник корів. Проте не кожен може пройти відбір. Трапляються випадки, коли молоко не відповідає нашим вимогам, і ми змушені відмовити у співпраці, – пояснила голова кооперативу. – Для нас важливі якість молока, жирність продукту, свіжість. Перед кожною здачею береться аналіз на жирність. Робимо також відповідні аналізи й на виявлення небезпечних хвороб у самої тварини. Молоко лейкозних корів не приймаємо. Ще важливо, щоб тварина була паспортизована”.

Якщо з коровою та її молоком усе гаразд, між власником тварини та кооперативом укладається відповідний договір двох сторін про співпрацю.

У самої Наталії Лопушанської – чотири корови, молоко яких теж здається до загальних цистерн. “Потроху розвиваємося, – скромно говорить пані Наталія. – Побудували спеціальне приміщення для цистерн, гараж, плануємо поставити маленькі охолоджувачі. Є над чим працювати”.

Від корівки – до вашого столу

У будь-якій справі важлива мотивація. Створюючи кооперативи, компанія “Данон” підтримує та мотивує приватних підприємців. Успіх кожної компанії, що займається виготовленням молочної продукції, на українському ринку залежить від розвитку молочної галузі всієї країни. Нині в Україні близько 80% молока виготовляється індивідуальними власниками, і лише 20% – фермерами. Тож створення кооперативів може вирішити цю проблему, а започаткований проект об’єднає населення з метою покращення якості та збільшення кількості молока, що виробляється. Задля досягнення поставлених цілей компанією вже інвестовано у проект більше мільйона євро. Його реалізація розрахована на два роки.

Результати роботи кооперативів помітні вже сьогодні. “Для нас дуже важлива якість того молока, яке ми закуповуємо для виготовлення нашої продукції, – наголосив генеральний директор компанії “Данон-Дніпро” Дмитро Зубов. – Купуючи продукт у будь-кого, ми не можемо гарантувати його якість та відповідність нашим вимогам. Тому й вирішили самостійно потурбуватися про сировину, що є основою виробництва. Отож результат нашої роботи – наша продукція. А шлях цього продукту простий: від корови – до магазинної полички, а потім – у домівки кожного”.

Й справді, ми переконалися: ні на одному етапі виробництва до молока не мають доступу жодні руки. Лише ті, що здоїли корову. Далі – повна механізація, технологічно закритий процес. І наступні руки, що торкнуться вже молочного продукту, – ваші, які відкриють йогурт перед тим, як його їсти.

Переконатися ж у якості продукції журналістам запропонували, влаштувавши кулінарний конкурс. Умова – приготувати сніданок для всієї родини. Основним інгредієнтом для всіх страв був йогурт “Живинка”. Організатори конкурсу запевнили: використовуваний продукт корисний для всієї родини, адже виготовляється з молока, зібраного в кооперативах, куди відбирають лише найкраще. Що казати, сніданок смакував!

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.