“…Прошу отсі гроші прилучити до фонду на пам’ятник Т.Г. Шевченкові в Киіві”

Лист видавця Андрія Ніковського

м. Одеса 29 травня 1908 р.

В. Т. Д!

7 книжок квиткових одержали. Спасибі. Пришліть, коли змога, ще книжок 10. Власне ми просили таких, як от ви прислали Комарову, Шелухіну і иншим – з корешками. Просимо і таких прислати одну в "Просвіту", другу на ім'я              І. Різниченка теж в "Просвіту".

З пошаною писар Ан. Никовский. Одеса, Софійська, 30.

(Державний архів Полтавської області:                  Ф. 723, оп. 3, спр. 2, арк. 84. Оригінал).

Лист студента Київського                        університету св. Володимира                А. Дорошкевича

Липень 1908 р.

Дуже прохаю Управу вислати міні квітанційні книжки або квітки за для збірання жертв на пам'ятник великому кобзареві Т. Шевченкові. Квітанційні книжки прохаю вислати на ціну 15 к. и 50 к. В нашій місцевості ще нема такої людини, щоб збірала гроші, а це багато вадить національній свідомости народніх мас. Хоч я і знакомий з багатьма українцями, але ще не встиг попрохати в них рекомендації. Я студент-філолог Київського університету (1 курс), маю власність в дачах при с. Хоцьках. Маю надію, що Управа не одмовить в моїй просьбі. Адреса моя:         с. Хоцьки Полтавської губ. Переяславського уезда. А. К. Дорошкевич.

З пошаною [підпис].

(Державний архів Полтавської області:                  Ф. 723, оп. 3, спр. 2, арк. 90. Оригінал).

Лист лікаря М. Туркевича

м. Мошни Київської губернії 1908 р.

Місяць тому назад я одержав від Управи квитки для зібрання покладів на пам'ятник Т. Шевченкові.

Тепер подаю відомості за місяць … всього зібрано 5 р. 80 коп. переважно з селян, людей бідніх. Одібрано мною квитків на 20 карбованців. Остається ще зібрать 14 карб. 20 коп. Грошей зараз не посилаю, а пришлю заразом всі. Мало зібрано грошей через те, що інтелігенція у нас усе з поляків, до котрих звертатись якось ніяково, а духовенство неохоче відкликається. Селяне зараз бідні на гроши, але дають з охотою.

Лікар М. Туркевич. Адресса: м. Мошны Киевской губ. Софійському участковому врачу           М. Туркевичу.

(Державний архів Полтавської області:                  Ф. 723, оп. 3, спр. 2, арк. 96. Оригінал).

Лист просвітянина Дмитра Солов'я

м. Срібне 1908 р.

Я хотел бы помочь сбору денег на памятник батькові Тарасові і потому прошу сообщить мне может ли земство доверить мне несколько чековых книжек (и как именно) по которым происходит сбор денег, а потом на какие суммы существуют эти книжки и их разновидность.

С уважением Д. Соловей.

(Державний архів Полтавської області:                  Ф. 723, оп. 3, спр. 2, арк. 101. Оригінал).

Лист селянина-власника Павла Стрєльцова

м. Царицин 10 липня 1908 р.

Милостивые Государи

Узнав из газет, о задуманной Полтавским земствомь великой идее; увековеченія незабвенного певца Украйни, Тараса Григорьевича Шевченко, сооруженьем ему памятника в центре Малороссіи – Кіеве. Будучи малороссом и "щирим" почитателем Тараса Григорьевича, настоящим имею честь предложить свой посильный труд по сбору пожертвованій на вышеупомянутый предмет. С этой целью обращаюсь к вам с просьбой о выдаче мне соответственных полномочій и отчетнаго листа. Само-собой разумеется, что небольшія пожертвованія в кругу своих знакомых украинцев и почитателей украинской поэзіи, я могу собрать и без какихь-бы то ни было уполномочій. Но для более обширнаго сбора, какой я имею в виду, необходимо более осязательные доказательства действительнаго назначенія жертвуемаго. Для большей популяризаціи хорошо бы иметь под рукою отвечающія случаю брошюры, портреты поэта и даже бюсты хорошаго исполненія, каковыя я с удовольствіем взялся-бы распространять.

Круг моих дєйствій город Царицын и окрестности его, где немало находится малороссов и почитателей Гоголя и Шевченко.

В ожидании ответа имею честь быть с совершенным почтеніем, Екатеринославской губ. Славяносербскаго уезда, Александровской волости и села крестьянин-собственник Павел Ив. Стрельцов.

Адрес: Царицын, Саратовской губ, заводь "Ураль – Волга".

(Державний архів Полтавської області:               Ф. 723, оп. 3, спр. 2, арк.120. Машинопис. Оригінал).

Лист секретаря Варшавської судової палати Афанасія Лінчевського

м. Варшава 1908 р.

Милостивый Государь

Господин Председатель!

Прочитав объявленіе в "Новомь Времени" об открытіи Полтавской Земскою Управою повсеместного сбора пожертвованій на сооруженіе в г. Кіеве памятника Тарасу Григорьевичу Шевченко, я, будучи глубоким почитателем великаго украинскаго поэта, всей душой готов присоединиться к этому благородному начинанію и помочь ему в пределах своих сил. В виду этого обращаюсь к вам с просьбою выслать мне 20 книжек по 5 купонов в каждой для розсылки своим знакомым и тем почитателям Т. Г. Шевченко, которые проживают в Варшаве и лично мне известны. Мое служебное положеніе в качестве секретаря Варшавской Судебной Палаты в достаточной степени гарантирует настоящее предложеніе. Вместе с сим считаю своим долгомь обратить вниманіе комитета, что призив к пожертвованіям посредством объявленій в газетах вряд-ли достигнет благих результатов, так как очень много лиц, вполне сочувствующих этому делу, прійти на помощь без посторонняго побужденія, едва-ли сумеют. Поэтому необходимо, кроме розсылки купонных книжек вь различныя учрежденія, образовать летучій отряд молодежи, преимущественно студенческой, которая взяла бы на себя труд лично обойти состоятельных почитателей поэта. Со своей стороны я могу рекомендовать обратиться к Терещенко и Ханенко в Кіеве, которые могли бы субсидировать комитет в достаточной степени. Кроме этих лиц неоцененную пользу мог-бы принести Николай Витальевич Лысенко, даровитый композитор, как личным трудом и пропагандой, так и концертом. Также небесполезно было-бы немедленно оповестить украинскій кружок в Галиціи, прося их о посильном сочувствіи и можно надеяться, что кружок этот посредством лекцій, концертов и спектаклей окажет немалую материальную помощь.

 Такь как в 1911 году в Кіеве предполагается открытіе памятника Императору Александру ІІ и так как вообще каждое новое дело только на первых порах возбуждает интерес и рвеніе, то необходимо сейчас-же назначить конкурс на составленіе проэкта памятника при непосредственном участіи Виктора Васнецова и затем выбрать для памятника подходящее место. Я позволяю себе рекомендовать только два места, наиболее подходящія для постановки памятника: 1) в сквере Золотоворотскаго Сада в части его выходящей на Большую Владимирскую улицу и 2) на площади Реального Училища и Михайловского Монастыря на месте палисадника.

Варшава. Секретарь Варшавской Судебной Палаты Афанасій Михайлович Линчевскій.

(Державний архів Полтавської області:                  Ф. 723, оп. 3, спр. 2, арк. 139–139 зв. Оригінал).

Лист студентів Петербурзького   університету

Петербург 1908 р.

Українське Наукове Товариство Студентів Петербурзькаго Університету (научный кружок украиноведенія) організує збирання жертв на пам'ятник Т. Шевченкові й для того просить Земську Полтавську Управу вислати до Петербургу на 50 рублів усяких квітків, а найбільше ціною на 50 коп.

За голову Т-ва Кость Широцький.

Адреса: Спб. Васильевск. остр. 12 линія,              д.  31-в, кварт. 20. Никите Сем. Ткаченку.

(Державний архів Полтавської області:                Ф. 723, оп. 3, спр. 2, арк. 171. Оригінал).

Лист студента Іпполіта Марковича

м. Короп Чернігівської губернії 12 грудня 1908 р.

Заява

Визнаючи велику вагу такого діла, як збирання жертв на пам'ятник Т. Г. Шевченкові і розуміючи, що таку справу Рада не може довіряти людині невідомій,… маю за честь просити Раду відповісти мені на таке запитання: чи не може Рада вислати мені талонних книжок на певну суму після того, як я пришлю цю суму? Зважаючи ж на те, що мені прийдеться збирать жертви головним чином у Кролевецькому і Сосницькому повітах Чернігівщини, звертаюся до Полтавської Управи, а не до Київської. Лічу також за обов'язок сказати, що у Сосниці, Коропі, і біля них, де й буду я збирати головним чином, багацько є людности, котра радо б дала свою лепту, як би знала вірний шлях їй; а тим часом тілько на північ від Сосниці, мабуть, є людина уповномочена Управою збирать жертви. Не треба, звичайно, й казати, що без талонних або квиткових книжок можна тілько звертаться до гарних знайомих. Іпполіт Маркович.

P. S. Живу я біля м. Коропа Чернігівської губ. У Київ же приїжджаю складати іспити, бо я ще студент. Іпполіт Володимирович Маркович.

(Державний архів Полтавської області:                 Ф. 723, оп. 3, спр. 2, арк. 183 – 183 зв. Оригінал).

Лист Сергія Шелухіна

м. Одеса 3 грудня 1908 р.

Подаючи разом з отсим листом шістьдесят пять (65) карбованців переводом через пошту, прошу отсі гроші прилучити до фонду на пам'ятник Т.Г. Шевченкові в Киіві. Гроші отсі зібрані мною по книжці Полт. Губ. Земс. Управи, од 20 февраля 1908 р № 11. 524, по кв. од № 6. 401 до 6.440. Останні квитанціі по книзі зосталися у мене для дальніших зборів, які я робитиму. Список жертвувателів подаю при сім на окремому листу паперу. Копію послав у "Раду", щоб надруковали. Прошу прийняти засвідчення пошани. Сергій Павлович Шелухін.

Одеса, Херсонская, д № 36, кв 7. Член Окружного суда.

(Державний архів Полтавської області:                 Ф. 723, оп. 3, спр. 2, арк.195. Машинопис. Оригінал).

Лист художника                                            Фотія Красицького

м. Київ 10 січня 1910 р.

Распорядительному отделенію Полтавской Губернской Земской Управы

М.[илостивые] Г.[осудари]

На отношеніе распорядительного отделенія Управы от 12 Ноября 1909 г. за № 57431 я 30/XI 1909 г. выслал по ж. [елезной ] д. [дороге] багажем 300 экз. портр.[етов] Т. Г. Шевченка по           20 к. с уст.[упкой] 50%, а багажную квитанцію и счет на 30 руб. тогда же послал Вам заказным письмом. Так как до сих пор я не получил следующие деньги за портреты, то позволю себе просить ускорить высылку этих денег. Портреты большого размера требуемые разом с посланными в количестве 100 экз. я тогда не мог выслать (об этом я писал), а в настоящее время эти портреты уже напечатаны на лучшей бумаге и лучшей печати и если угодно, то я могу сейчас же выслать по цене 60 коп. (с этого изданія              10 коп. я отчисляю на памятник Т. Шевченко в Кіеве).

С почтеніем Ф. Красицкій.

(Державний архів Полтавсько

ї області:                  Ф. 723, оп. 3, спр. 3, арк. 78. Оригінал).

Лист голови товариства ім. Пушкіна з м. Ташкент Івана Оппокова

м. Ташкент 04 лютого 1911 р.

Шановне добродійство!

Будь-ласка вишліть на моє ім'я накладною заплатою 100 листовніх карток "Жертвуйте на пам'ятник Шевченкові".

Може, ще єсть які цікаві картки Вашого власного видання, – теж вишліть.

Запитайте, чому досі немає одповіді на моє запитання, щоб вислати на комісійний продаж Товаристві імені Пушкіна у Ташкенті вироби полтавських кустарів.

Вечор імені Шевченка має відбутися два або три рази у Ташкенті і, окрім того, у Самарканді і Коканді. Вироби полтавські повинні добре спродуватись на ціх вечорах.

З пошаною до Вас Товариш Голови Товариства імені Пушкіна [підпис].

(Державний архів Полтавської області:                  Ф. 723, оп. 3, спр. 3, арк. 149. Машинопис. Оригінал).

Вступне слово та публікація документів

Олександра БІЛОУСЬКА й

Тараса ПУСТОВІТА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.