Основні тенденції розвитку банківської системи Полтавщини

Незважаючи на проблеми і труднощі перехідного періоду, ми зустрічаємо своє професійне свято з певними здобутками, поступово повертаючись до докризових показників. Це спостерігається у відновленні довіри вкладників, активізації кредитних процесів, збільшенні обсягів послуг, які надаються клієнтам, розширенні мережі банківських установ.

Ресурсна база банківської системи Полтавщини сформована майже на 70% за рахунок вкладів фізичних осіб, які демонструють стабільне зростання.

Так, за станом на 1.05.2011 року в порівнянні з відповідною датою минулого року вони зросли більш як на третину і досягли 7,2 млрд грн. Населення переконалось, що його вклади захищені, а банки стабільні. Разом із коштами суб’єктів господарювання на рахунках у банках регіону знаходиться 10,3 млрд грн.

В області спостерігається тенденція до збільшення суми строкових коштів, які є сталим ресурсом для надання кредитів. Внаслідок збільшення коштів клієнтів у банківських установах поступово активізуються процеси кредитування. Так, якщо за 4 місяці минулого року банками регіону видано кредитів на 3,0 млрд грн, то в поточному році вже видано 5,1 млрд грн.

Більш активно розпочалось на Полтавщині у цьому році кредитування бізнесу.

Приріст виробництва у добувній промисловості, сільському господарстві, транспорті забезпечився, зокрема, приростом кредитних вкладень у ці галузі.

Так, в області збільшились кредитні вкладення в добувну промисловість на 128,3 млн грн, у транспорт – на 57,1 млн грн, у сільське господарство – на 27,7 млн грн. За 4 місяці ц.р. агропромисловому комплексу вже видано 273,6 млн грн кредитів, із них 213,6 млн грн – сільгосптоваровиробнику.

Поліпшуються й очікування бізнесу щодо подальшого економічного зростання. Ці дані ми отримали за результатами останнього кон’юнктурного опитування підприємств. Їхні керівники суттєво підвищили оцінки розвитку своїх підприємств у перспективі найближчих 3-х, а також 12 місяців. Зокрема вони передбачають покращення фінансово-економічного стану, зростання обсягів реалізації виробленої продукції та зайнятості.

Стабілізація ресурсної бази установ банків регіону стала основним фактором, який спричинив зниження плати за кредитами. Середньозважена відсоткова ставка зменшилась у квітні ц.р. на         3,6 відсоткових пункти в національній валюті й становить 19,3% річних та на 5,1 відсоткових пункти в іноземній валюті – до 11,4 %.

Банківська система відновилась після фінансової кризи, досягнуто певних позитивних результатів. Важлива роль у цьому належить професіоналізму банківських працівників, які своєю сумлінною щоденною працею примножують соціально-економічні здобутки регіону.

Відзначаючи чергове професійне свято, День банківських працівників, з упевненістю дивимося у майбутнє банківської системи, сповнені віри у її процвітання та примноження вагомих здобутків.

Вітаючи всіх з професійним святом, хочу побажати вам натхнення, радості від служіння національному добробуту, міцного здоров’я і благополуччя. Нехай кожен новий день приносить вам і вашим родинам мир, спокій і злагоду.

З повагою

начальник управління

Національного банку України

в Полтавській області

М.І.Городницький.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.