Барви Лемківщини

Ініціатором проведення цього заходу став Олександр Терещенков, перший заступник голови Зіньківської райдержадміністрації.

Зберегти багатогранну культурну спадщину прагнуть вихідці з Лемківщини, яких наприкінці війни у ході операції “Вісла” було примусово депортовано з колишньої території Польщі до східних регіонів України. Лише на Полтавщині зараз проживає близько десяти тисяч лемків. Багато свідчень про ті страшні події з плином часу було втрачено назавжди, та все ж до проведення фестивалю активістам організації “Лемківщина” вдалося зібрати чимало інформації про долю етнічної групи українців, яких проти власної волі позбавили батьківщини. Це – спогади депортованих лемків, їхні біографії, численні світлини.

Голова обласної організації Всеукраїнського товариства “Лемківщина” Микола Ткачик зазначив, що на І Міжрегіональний фестиваль “Барви Лемківщини” завітали представники лемківських родин майже з усіх куточків України. Він висловив сподівання, що проведення такого дійства стане традиційним на Полтавщині, адже цього потребують тисячі людей, яких примусово позбавили рідної землі, але не відняли головного – поваги до традицій, звичаїв та самобутньої культурної спадщини.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.