На захист первістків весни

Поряд із цим дивом весни приходить і біда: відбувається стихійне та масове знищення дикорослих лікарських, ендемічних, декоративних, а також рідкісних і зникаючих видів рослин із числа занесених до Червоної книги України та тих, що підлягають особливій охороні на території області. Крім того, у результаті розширення господарської діяльності людей на Землі під загрозою вимирання перебуває понад 20 тисяч видів рослин.
На підставі наукових досліджень фахівців було складено Перелік видів тварин і рослин, які не занесені до Червоної книги України, але є рідкісними або такими, що перебувають під загрозою зникнення на території Полтавської області. Найбільше в списках – рослин. Їх 142 види. Серед них – і рідкісні види первоцвітів, горицвітів, пролісків, рястів (понад 7 видів). Тут також є лишайники, хвощеподібні, папоротеподібні.
Відповідно до чинного законодавства на території Полтавщини заборонено невпорядкований, самовільний збір підприємствами, установами, організаціями та громадянами рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, рослин, занесених до Червоної книги України, обласного Переліку та лімітованих видів.
Завдання суспільства – зберегти розмаїття живої природи, залишивши його у спадок нащадкам.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.