Запорука збереження зору – рання діагностика

Початок недуги протікає безсимптомно. Проте якщо лікування цього підступного захворювання не проводиться, то поступово звужується поле зору – людина перестає помічати розташовані збоку об'єкти. Подальша відсутність лікування призводить до прогресуючого зниження зору. Причому з часом можлива втрата центрального зору – аж до повної сліпоти. Зір, втрачений внаслідок глаукоми, не відновлюється.
Найважливішим для лікування наслідків глаукоми є її максимально раннє виявлення. Однак чимало людей, які страждають на неї, навіть не підозрюють про це. Глаукома може виникнути у будь-якому віці, але ризик захворіти на неї значно збільшується після 40 років.
Медики рекомендують людям, які входять до груп підвищеного ризику, перевіряти зір щонайменше двічі на рік. До цих груп, зокрема, належать особи, у яких були родичі, хворі на глаукому; особи, старші 40 років, та ті, хто палить. Райдужні кола при погляді на джерело світла, літаючі "мушки" перед очима, болі в очах зранку, затуманювання зору, супутня судинна патологія (цукровий діабет, ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба), вазоспазми (часто холодні кінцівки рук та ніг), мігрені, зоровий дискомфорт при керуванні автомобілем, хронічні стреси – ці та деякі інші симптоми також є приводом звернутися до лікаря.
Існує три основних методи лікування глаукоми: медикаментозний, лазерний і хірургічний. Лише лікар на основі багатьох факторів може вибрати оптимальний метод лікування і медичний препарат у кожному конкретному випадку.
Для досягнення найкращих результатів потрібно чітко дотримуватися рекомендацій лікаря. Самолікування є недопустимим. У жодному випадку не можна самовільно переривати лікування. Кожна перерва може призвести до незворотного погіршення зору.
У деяких випадках лікарі рекомендують лазерний метод. Це амбулаторна, майже безболісна процедура, яка займає всього декілька хвилин. У більш складних випадках або коли ефекту очних крапель чи лазерного лікування недостатньо, лікарі змушені вдаватися до оперативного втручання.
Діагноз "глаукома" – не привід для відчаю. Своєчасне звернення до лікаря і рання діагностика допоможуть зберегти один із найдивовижніших дарів природи – зір.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.