Олександр ЯКОВЕНКО: “Не зупинятись на досягнутому!”

Минулої весни компанії довелося зробити тривожну констатацію, що озимі загинули на 60 відсотках площ, і терміново братися за посів на них сої та кукурудзи. Згодом, через шкоду, завдану довгоносиком, пересівали й 20 відсотків площ цукрового буряку. Але вчасно докладені зусилля допомогли відвернути негативний розвиток ситуації. Середня врожайність солодких коренів, які вирощували на площі 7326 га, склала 330,7 ц/га, озимої пшениці – 34,5 ц/га, сої – 14, 38 ц/га, кукурудзи – 42, 5 ц/га. Найкраще, найефективніше щодо віддачі кожного гектара ріллі спрацювали у виробничому підрозділі АФ "Степове", яким керує Олександр Яроцький.
Рентабельність сільгоспвиробництва в цілому по ТОВ ІПК "Полтавазернопродукт" за 2010 рік склала 22,5 відсотка.
– Вийти на позитивні результати дозволило, з одного боку, те, що колектив у нас сильний, з іншого – у нас відмінна забезпеченість міндобривами, засобами захисту рослин та технікою, – говорить генеральний директор ІПК "Полтавазернопродукт", депутат обласної ради Олександр Яковенко. – Переважно всі підрозділи холдингу "Астарта-Київ" використовують американську техніку, а минулого року відбулося суттєве її поповнення і за рахунок німецької. Невдовзі ми розпочнемо будівництво потужного елеватора у Глобиному. Проект уже виготовлений. Передбачаємо й реконструкцію старих залізничних колій, якими потім відправлятимемо зерно.
Тож розвиток триває у кількох напрямах одночасно. Але головним завданням ІПК, як підрозділу "Астарти-Київ", залишається розширення площ посівів солодких коренів та модернізація промислових потужностей з їх переробки.
Удосконалення, що          не має меж
2010 року ВП "Глобинський цукровий завод" ТОВ ІПК "Полтавазернопродукт" розпочав свою нову трудову біографію. Часи, коли добова переробка цукрових буряків на підприємстві складала 3,5 тисячі тонн, залишились у минулому. Тепер цей показник зріс до 5,2 тисячі тонн. Зрозуміло, що у таку модернізацію вкладено й чималі кошти – майже 40 мільйонів гривень.
– Мета реконструкції досягнута, і факт збільшення добової переробки важко переоцінити, – розповідає Олександр Іванович Яковенко. – Адже йдеться про пряму можливість скоротити строки задіяності підприємства. Раніше вони "захоплювали" й певну частину зимових днів, що призводило до значних енерговитрат. Оптимальний період роботи цукрового заводу має становити 90–100 днів.
На стадії завершення модернізації підприємства було про що похвилюватися: виробничий сезон для "цукровиків" уже розпочався, а частина обладнання ще продовжувала надходити на завод з-за кордону. Втім, спрацювали знову злагоджено, тож на кінець листопада минулого року вже можна було й підбивати підсумки – цукру вироблено близько 42 тисяч тонн.
Суттєвим моментом технічного оновлення підприємства є також підвищення якості солодкого продукту. Але процес удосконалення, як відомо, не має меж, тож у перспективі завод повинен збільшити потужності переробки до 8 тисяч тонн на добу.
"Зелене світло" –            тваринництву
Близько тисячі осіб, а це дві третини від загальної кількості працівників ІПК "Полтавазернопродукт", трудяться в аграрному секторі. І це не тільки рослинництво. Значну увагу, в тому числі й фінансову, компанія приділяє розвитку тваринництва.
– Минулого року ми відкрили в АФ "Троїцька" реконструйований тваринницький корпус, який близько десятка років стояв не задіяний, – говорить Олександр Яковенко. – Він відповідає сучасним вимогам у галузі – обладнаний, зокрема молокопроводом. Нещодавно введено в дію реконструйований тваринницький комплекс в іншому виробничому підрозділі – агрофірмі "Гриньки".
Середній надій молока на фуражну корову у виробничих підрозділах компанії за минулий рік становить 5523 кг. Лідерство за цим показником тримають агрофірми "Троїцька" – 5877 кг та "Степове" – 5760 кг.
Соціальне партнерство
Всі без винятку структурні підрозділи агропромхолдингу "Астарта-Київ" вирізняє не тільки масштабна та успішна господарська діяльність, а й упроваджувані соціальні програми.
– Агропромхолдинг розробив  "Програму соціального партнерства", – зазначає заступник генерального директора з соціальних питань ІПК "Полтавазернопродукт" Ірина Коваленко. – І ця програма є по-справжньому реальним впливом на добробут сільської громади. Ми платимо на кожну сільраду, де орендуємо землі, по 10 гривень за гектар орендної землі. І зрозуміло, що це дуже суттєве вливання в місцеві бюджети.
9 агрофірм, які входять до складу компанії, – це більше 20-ти сільських рад, за якими сільські громади Глобинського та Семенівського районів. І люди, які там проживають, багато років уже чекали, коли ж то нарешті настане "свято й на їхній вулиці": відремонтують ФАП, школу, доведуть до ладу дорогу, про яку залишилася вже лише пам'ять…
На вирішенні саме таких проблем якраз і базується "Програма соціального партнерства". У її рамках ми маємо допомогти якомога більшій кількості людей, наголошує Олександр Яковенко.
– Щоб усе складалося саме так, як задумано, укладаємо з головами сільрад договори, у яких чітко зазначено, на що саме надані нами кошти будуть спрямовуватись: ремонт водопроводу, газифікація ФАПу, потреби дитсадків та шкіл, Будинків ветеранів, ремонти доріг, розвиток культури та спорту… Тобто ми беремо безпосередню участь у становленні соціальної інфраструктури на селі. Зазначу, що, коли бачимо діловий, ініціативний підхід до співробітництва, намагаємось і зі свого боку йти назустріч. Так, наприклад, Святилівці в позаминулому році ми виділили кошти на два роки наперед, але й минулого року все одно допомагали – не вистачало на ремонт Будинку культури. Загалом же 2010 року на "Програму соціального партнерства" ІПК спрямувала більше 400 тисяч гривень.
Інший важливий момент – виплати за оренду земельних паїв. В усіх агрофірмах компанії вони з цього року становлять понад 5% від їхньої вартості при загальноприйнятих цінах на продукцію, хоча в договорах з пайовиками зазначено близько 4%. Втім, реально люди отримують значно більше, адже мають можливість користуватися й багатьма пільгами, які надає компанія, зокрема безкоштовний обробіток городів (30 сотих).
Та чи не найголовнішим показником того, що всі агроформування "Астарти-Київ" працюють ефективно, є той факт, що за 17 років діяльності холдингу жодне село не розірвало з ним договору. Навпаки, і на прикладі ТОВ ІПК "Полтавазернопродукт" можна переконатися, – постійно з'являються нові бажаючі приєднати свої землі до компанії. Тут, звісно ж, доводиться рахуватися з тією обставиною, що сама ІПК спроможна налаштовуватися на виконання зобов'язань перед більшою кількістю пайовиків, тільки поступово – в розумних темпах: щоб слово не розходилося з ділом.
Право на свято
Прикметно, що допомога, з якою йде до людей ІПК "Полтавазернопродукт", не обмежується лише рамками "Програми соціального партнерства". У компанії налагоджена тісна співпраця близько з 30-ма школами, що розташовані на територіях сільрад-партнерів. Втім, за допомогою звертаються й школи, які знаходяться не на територіях орендних земель, і компанія по можливості намагається підтримувати їх. До речі, йдеться не тільки про традиційні подарунки дітям до свят, придбання обладнання, оргтехніки, допомогу в проведенні ремонтів та проплату різних поточних рахунків, а й про оздоровлення дітей у літніх таборах відпочинку, зокрема й у Криму. ІПК допомагає глобинському боксерському клубу, кінноспортивній секції Глобинської ДЮСШ, надає безкоштовний транспорт для
підвозу дітей до шкіл, для поїздок спортсменів та учасників художньої самодіяльності на районні та обласні заходи. Однією із обов'язкових статей видатків у всіх підрозділах "Астарти-Київ" є організація дозвілля своїх працівників.
– Для трудівників ТОВ ІПК "Полтавазернопродукт" відвідувати культурно-мистецькі заходи за участю відомих артистів театру, зірок шоу-бізнесу, не виїжджаючи з рідного райцентру чи села, а приймаючи відомих гостей у себе, – вже звична справа. На концерти для них закуповуються квитки за рахунок компанії, – розповідає Ірина Коваленко. – Організатором таких заходів кілька років поспіль є київський меценат Віталій Миколайович Рябчун.
Тож не раз уже в Глобинському районному будинку культури трудівники ТОВ ІПК "Полтавазернопродукт" разом з іншими глобинцями вітали Київський академічний Молодий театр – народних артистів України Тамару Яценко, Ярослава Гаврилюка та Валерія Шептекіту, відому телеведучу проекту "Танцюють всі!" та програми "Неймовірні історії кохання" Ліліану Ребрик, аплодували глобинці й заслуженому артисту України Олегу Гаврилюку, популярному гурту "Фристайл", академічному ансамблю пісні й танцю України "Козацькі забави", циганському музично-драматичному театру "Романс", заслуженому артисту України Петру Чорному та багатьом іншим, кого раніше звикли бачити тільки на телеекранах.
– Я на власні очі не раз спостерігав, яким стимулом стають для наших людей такі зустрічі, – зазначає Олександр Яковенко. – І ми запрошуємо зірок виступати й у селах, де працюють наші виробничі підрозділи. Зазвичай такий концерт приурочений до "Свята врожаю", тобто до підбиття підсумків діяльності агрофірми після завершення комплексу осінньо-польових робіт. Захід перетворюється на свято всього села, бо ми запрошуємо на нього всіх його жителів. І це стає подією, яку вони потім довго обговорюють, яка вселяє їм надію, що у свята обов'язково буде продовження, і вони запитують, коли ж наступний концерт. І забувається, що перед цим, наприклад, у селі Крива Руда Семенівського району, люди не збиралися в Будинку культури вже двадцять років…
Саме на такій безпосередній участі в житті своїх працівників, у розвитку добробуту на селі й базується соціальна політика ТОВ ІПК "Полтавазернопродукт". Тож і не дивно, що серед позитивів, які допомагають компанії долати будь-які перешкоди й не зупинятися на досягнутому, в першу чергу генеральний директор Олександр Яковенко назвав сильний і згуртований колектив.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.