Поворот до нової якості життя

“Спадок” минулої влади
Микола Азаров назвав рік роботи очолюваного ним Кабінету Міністрів одним із найважчих в історії незалежної України. За його словами, відбувся чи не найзначніший поворот в економічній політиці нашої держави за десятиліття її існування. Уряд почав вирішувати дуже задавнені системні проблеми. Суть цього повороту – модернізувати вітчизняне виробництво на базі новітніх технологій, оновити всі сфери життя країни відповідно до європейських стандартів і забезпечити всім громадянам якісно вищий рівень життя.
Оперуючи фактами, конкретними цифрами, оприлюдненими в діаграмах на слайдах, Прем’єр-міністр розповів про “спадок”, який залишився від минулої влади. Він наголосив, що реальна заробітна плата в 2009 році впала на 9,2%, а заборгованість з виплати зарплати зросла втричі – до 1,7 млрд грн. При цьому зарплати, пенсії й соціальна допомога були заморожені. Інфляція у 2008 році склала 22,3%, в 2009 році – 12,3%. Фактична купівельна спроможність населення зменшилась, товарообіг впав майже на 20%. Рівень безробіття зріс більше, ніж на третину, – до 8,8%. Державний борг зріс втричі, дефіцит бюджету сягнув 16%, а залишки коштів на єдиному казначейському та валютних рахунках (1,8 млрд грн) були в дванадцять разів менші, ніж на початок 2008 року. Три перших місяці року держава проіснувала взагалі без бюджету.
Міжнародний валютний фонд припинив програму співпраці з Україною. Економічна діяльність у країні згорталась. Падіння реального ВВП у 2009 році було одним з найглибших у світі та становило “мінус” 15%, Україна втратила майже чверть промислового виробництва.
Кабальний для України контракт на імпорт природного газу підвів НАК “Нафтогаз України” до межі банкрутства та зробив збитковими цілі галузі (хімічну, металургійну). 2009 рік економіка проживотіла “у збиток”: результат фінансової діяльності підприємств у 2009 році вперше становив “мінус” 34 млрд гривень.
Нестандартні антикризові заходи
– Тобто минула влада створила унікально несприятливі умови, проблеми, яких не знала жодна з європейських держав, навіть найбільш постраждалих від кризи. Так жити було не можна, – підсумував Микола Азаров. – Тож уряду довелося з перших кроків вживати нестандартних антикризових заходів. По-перше, був прийнятий реалістичний бюджет стабілізації. Наведено порядок у державних фінансах. Якщо за І квартал минулого року приріст надходжень до бюджету був нижчий за рівень інфляції (0,9%), то в квітні– грудні – майже 30%, втричі більше за інфляцію. Доходи загального фонду Держбюджету в 2010 році зросли в 1,6 разу. Дефіцит бюджету утриманий на рівні близько 5%. Залишки коштів на ЄКР 1 січня 2011 року перевищили докризовий рівень і становили 24,4 мільярда гривень. По-друге, уряд розпочав послідовну політику підвищення доходів населення і відновлення платоспроможного внутрішнього попиту, яка дала очевидні результати. Реальна заробітна плата в минулому році виросла на 10,2%. При цьому за час роботи уряду заборгованість з виплати зарплат була скорочена на 520 мільйонів гривень, тобто на 30%. Водночас інфляція обмежилась 9,1%, а товарообіг зріс на 7,6%.
Прем’єр-міністр також зазначив, що з початку року було запроваджено підвищені соціальні стандарти, а недоотримані громадянами раніше кошти компенсовані. Розмір посадових окладів працівників бюджетної сфери в цілому поетапно збільшувався п'ять разів поспіль. Розмір прожиткового мінімуму в середньому підвищився більш ніж на чверть, зросли й мінімальні пенсії. Зокрема, кількість пенсіонерів, які отримували пенсії до 800 гривень, зменшилась вдвічі, а понад 800 гривень – зросла в 2,7 разу. Мінімальна заробітна плата протягом 2010 року збільшувалася п'ять разів і в грудні 2010 року склала 922 грн. Підвищено розмір допомоги безробітним. Торік було працевлаштовано 774,2 тис. осіб. З 2011 року допомога при народженні дитини збільшилася у 1,6 разу. Загалом бюджетні видатки соціального спрямування в 2010 році зросли на 25%: з 170 до 212,5 млрд грн.
Орієнтири на перспективу
За результатами 2010 року реальний ВВП збільшився на 4,2%, а обсяги промислового виробництва – на 11,2%. Зростання економіки набуло характеру стійкої тенденції.
Навіть за аномальної посухи Україна збільшила минулого року виробництво основних продуктів харчування. В державі створений міцний запас продовольчої пшениці – 1,5 мільйона тонн.
Обсяги введеного в експлуатацію житла торік перевищили показник 2009 року в 1,5 разу, і нині на 8,2% більші, ніж показники докризового 2006 року. У 2010 році вперше за останні роки були передбачені кошти на надання державної підтримки для придбання житла. За цією програмою отримали квартири 590 сімей та близько 500 інвалідів Великої Вітчизняної війни І групи. У 2011 році передбачається побудувати 10,2 млн кв. метрів житла. Планується забезпечити ним близько 4 тисяч молодих сімей, зокрема за рахунок впровадження нового механізму кредитування будівництва житла під гарантії держави.
Курс гривні протягом року залишався практично незмінним. Відтак депозитні внески громадян зросли на 60,3 млрд грн у 2010 році й на 9,3 млрд грн за два місяці 2011 року.
Міжнародні резерви Національного банку України з початку березня 2010 року виросли на 11,5 млрд доларів США і на початок березня 2011 року склали 36,7 млрд доларів США. Таким чином, резерви практично вийшли на докризовий рівень вересня 2008 року, коли вони становили 37,5 млрд доларів США.
Відновилась співпраця з МВФ і довіра інвесторів до України. Рейтинг нашої держави практично повернувся на докризовий рівень. Нині запозичення уряду коштують платникам податків втричі менше, ніж у 2009 році, і всі ці запозичення здійснюються винятково для заміщення попередніх, надзвичайно дорогих, боргів.
– Україна сьогодні уже зовсім інша, ніж рік тому, – переконаний Микола Азаров, – оскільки влада не побоялась розпочати необхідні реформи. Президент України і Кабінет Міністрів визначили стратегічні орієнтири на середньострокову перспективу в Програмі економічних реформ і почали їх системну реалізацію. Це дуже складний, а іноді й болючий процес. Але без проведення докорінних змін в національній економіці перейти на нову якість життя і підвищити конкурентоспроможність країни неможливо.
Інвестиції у майбутнє
Прем’єр-міністр України зазначив, що робота з модернізації економіки здійснюється відповідно до Національного плану дій на 2011 рік з впровадження Програми економічних реформ на 2010–2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоздатна економіка, ефективна держава". За його словами, нинішні реформи є інвестицією нашого покоління у добробут поколінь майбутніх.
– Мій оптимізм, – сказав Микола Азаров, – є наслідком впевненості у власних силах. І в тому, що Україна нарешті йде у майбутнє правильним шляхом. У нас є план дій на перспективу і команда, яка може його реалізувати. Ми готові до роботи й розраховуємо на розуміння наших дій у суспільстві. Нашими спільними зусиллями Україна відбудеться як заможна і шанована у світі держава. Я в цьому абсолютно переконаний.
Відповідаючи на запитання журналістів, Микола Азаров наголосив, що в Україні на сьогодні немає ніяких підстав побоюватися можливого дефолту. Керівник уряду запевнив, що в державі достатньо борошна, щоб задовольнити будь-які потреби громадян. Також він заявив, що за кілька років Україна повністю припинить імпортувати деякі продукти харчування. Насамперед це стосуватиметься свинини, олії, молока, вершкового масла, м'яса птиці.
Коментуючи наміри уряду розробити механізми для запобігання спекуляціям на ринку нафтопродуктів, Прем’єр-міністр не виключив можливість закриття окремих заправок в разі необгрунтованого підвищення ними цін на бензин. Поки що ж, за його словами, влада усно попереджає нафтотрейдерів, які порушують антимонопольне законодавство у цій сфері.
Микола А
заров відповів на інші запитання представників всеукраїнських та регіональних ЗМІ.
У роботі прес-конференції також взяли участь віце-прем’єр-міністри України Сергій Тігіпко та Віктор Тихонов.
(Полтава – Київ – Полтава).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.