Найбільша радість – коли діти одужують

В Україні онкологічні захворювання посідають друге місце серед причин смертності дітей від 5 до 14 років. За статистикою, щороку в нашій країні кількість онкохворих дітей збільшується на одну тисячу. Рак та лейкемія, на жаль, не оминули й полтавських дітлахів.
– У 2008 році на обліку зі злоякісними пухлинами у Полтаві перебувало 29 дітей, у 2009-му – 33, у 2010-му – 40, – говорить лікар-онколог онкогематологічного відділення Полтавської міської дитячої клінічної лікарні Ольга Скалянська. – Нехай ці цифри вас не лякають. Адже вони свідчать про те, що покращились якість та ефективність лікування, що діти, яким встановили цей страшний діагноз, живуть. Хоча, на жаль, існує й інша статистика: щороку у відділенні від раку помирають 3–4 дитини.
В цілому по області станом на кінець 2010 року на обліку в лікарів-онкологів було зареєстровано 113 дітей та 50 підлітків. Уперше діагноз "рак" щороку встановлюють в середньому 20 дітям.
Існує більше 200 різних форм раку, при цьому, за словами Ольги Скалянської, найбільш поширені у дітей злоякісні пухлини головного мозку, нирок та щитовидної залози. Деякі пухлини – вроджені, а серед основних факторів, які сприяють виникненню онкогематологічних захворювань у здорових дітей, – неблагополучна екологія та вплив радіації. Існують також і віруси, які викликають, зокрема, пухлини лімфовузлів та лейкемію.
Дитяче онкогематологічне відділення на 25 ліжок існує з 1990 року, воно – єдине в області. День 15 лютого тут нічим особливим не вирізняється. Як і в усі інші дні року, діти, їхні батьки та лікарі-онкологи продовжують відчайдушну боротьбу з цією небезпечною недугою. В середньому на стаціонарному лікуванні їм доводиться перебувати шість місяців на рік. За кожною історією хвороби – дитяче життя, страждання батьків і водночас промінець надії.
І фахівці відділення впевнені, що дитячий рак – не фатальний вирок. Сучасна медицина здатна багато чого протиставити хворобі. Рак – небезпечне, важке, але в даний час виліковне захворювання. Якщо 30 років тому в Україні виживало до 10% дітей, хворих на рак, то сьогодні – більше половини. Зокрема, говорить дитячий лікар-онколог Ольга Скалянська, досить успішно виліковуються злоякісні пухлини нирок. При своєчасній діагностиці й правильному лікуванні, за твердженням медиків, можна було б досягти 90% випадків видужування хворих на рак дітей. Але навіть досвідченому педіатру часто буває важко виявити онкологічне захворювання, саме тому батькам необхідно бути дуже уважними до стану здоров'я та самопочуття своїх дітей. Бо чим раніше буде встановлено діагноз, тим сприятливіший прогноз щодо лікування. Як правило, діти, хворі на рак, можуть швидко втомлюватися, почуватися млявими й хворими, у них можуть виникати головні болі.
Отже, це не день відчаю, а свято перемоги малюків і дорослих, лікарів, родичів хворих і всіх, хто не байдужий до чужого горя, над страшною недугою. Так стверджують дитячі онкологи, які щодня разом із батьками хворих дітей борються за життя маленьких пацієнтів.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.