Громадське обговорення пенсійної реформи

Начальник головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області Валерій Руденко, доповідаючи про суть реформи й процес її громадського обговорення, підкреслив, що фахівці Пенсійного фонду зацікавлені у таких, як нинішня, зустрічах – із людьми з активною громадянською позицією. Адже з огляду на актуальність пропонованих урядових нововведень, які стосуються кожного члена суспільства, якомога ширше інформування допоможе, з одного боку, переконати у нагальності реформи, з іншого – почути думку громадян, яка має бути врахована владою.
Валерій Руденко особливо наголосив на економічній природі проблем, що переживає пенсійна система. Отже, й дії Уряду спрямовані на подолання кризових явищ в економіці. Так, урядова програма на 2010 – 2014 роки “Благополучне суспільство. Конкурентоспроможна економіка. Ефективна держава” передбачає цілий комплекс реформ, а їх пріоритетом є економічні перетворення як базовий фундамент забезпечення соціальної політики.
Начальник головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області нагадав, що першим етапом пенсійної реформи був перехід у 2004 році від пенсійного забезпечення до пенсійного страхування відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Відтоді рівень пенсійних гарантій почав безпосередньо залежати від заробітної плати людини й від суми сплачених страхових внесків, а не від трудового стажу. Однак через негатив у демографічних, економічних процесах та політичні ризики, що виникли протягом останніх років, солідарна система стала вразливою, дискредитовано принцип соціальної справедливості, мотивацію до праці, утворився дефіцит бюджету Пенсійного фонду, що й призвело до потреби зробити наступний крок у реформуванні. Втім, оскільки за своєю природою пенсійна система є похідною від базисної економічної, то не можна вирішити пенсійні завдання держави без вирішення завдань економічних, зауважив Валерій Руденко.
Усвідомленням цього правила були сповнені й виступи та запитання членів громадської ради. “Больові точки” пенсійного законопроекту – такі, як збільшення віку виходу на пенсію для жінок, збільшення страхового стажу для отримання пенсії на загальних підставах і для виходу на пенсію за вислугою років для військових, вчителів та інших категорій тощо, – учасники засідання сприймають переважно як звуження прав громадян, що суперечить Конституції України. Водночас надмірну різницю між мінімальним і максимальним розмірами пенсій, обмеження суми заробітку 17-ма прожитковими мінімумами для справляння страхового збору до Пенсійного фонду, виплату вихідної допомоги в розмірі 12 посадових окладів державним службовцям вищого рангу, суддям, прокурорам та інші “пільгові” пункти проекту зібрання оцінило як соціальну несправедливість. Йшлося й про дії влади щодо розвитку ринку праці, створення мотивації для повернення в Україну заробітчан і ризики появи нових трудових мігрантів із України в зв’язку з перспективою безвізового режиму виїзду в інші країни.
Усі висловлені зауваження враховано у проекті рішення громадської ради при облдержадміністрації. Секретаріату громадської ради доручено доопрацювати документ.
Заступник голови облдержадміністрації Олександр Коваль відзначив діловий характер і толерантність обговорення членами громадської ради проекту пенсійної реформи.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.