На варті родючості грунтів

Фахівці центру розробляють технології екологічно безпечного застосування агрохімікатів, займаються визначенням  економічної ефективності їх застосування та впливу на якість рослинницької продукції, здійснюють моніторинг та агрохімічну паспортизацію земель сільськогосподарського призначення, вивчають їх родючість, рівень забруднення токсичними та радіоактивними речовинами і зміни цих показників унаслідок господарської діяльності, складають агрохімічні картограми, перевіряють залишковий вміст пестицидів, важких металів, хімікатів у воді, грунтах, рослинницькій продукції та сировині, проводять багато інших досліджень.
– Але головне завдання, яке виконує наша установа згідно з чинним законодавством, –
це визначення і захист родючості грунтів, – говорить директор центру “Облдержродючість” Володимир Коваль. – Кожні п’ять років ми здійснюємо планові обстеження земель у всіх господарствах щодо вмісту в них гумусу. Вони проводяться вже 45 років, і за цей час накопичено багато надзвичайно важливої інформації про стан грунтів у Полтавській області. Її обробляємо і зберігаємо за допомогою унікальної комп’ютерної програми, аналогів якої в Україні немає. Так, згідно з нашими даними, можемо констатувати, що проблем із забрудненістю грунту радіонуклідами на Полтавщині нині практично немає. Хоча, на жаль, викликає занепокоєння ситуація із забрудненістю важкими металами на територіях колишніх хімскладів. Змушені констатувати зменшення вмісту гумусу в грунтах нашої області, а значить – і зниження їхньої родючості. Так, якщо 100 років тому його в грунтах на території Полтавщини було близько 8 відсотків, то нині в середньому по області – 3,5 відсотка. А це – дуже тривожна тенденція.
У центр “Облдержродючість” часто звертаються агрофірми із проханням перевірити якість придбаних добрив, дати рекомендації стосовно покращення стану посівів тієї чи іншої сільгоспкультури або грунту на конкретній земельній ділянці. Аграрії також замовляють виготовлення проектно-кошторисної документації на вапнування кислих грунтів, проектів внесення агрохімікатів тощо.
У центрі “Облдержродючість” діють два відділи, чотири лабораторії, які спеціалізуються на проведенні різного роду досліджень. Колектив центру – це понад 60 однодумців, серед яких – 29 спеціалістів із вищою освітою, 22 – із середньою спеціальною.
aАгрохіміки центру “Облдержродючість” Антоніна Брегеда, Алла Кавалерова.
aДиректор Полтавського обласного державного проектно-технологічного центру охорони родючості грунтів і якості продукції “Облдержродючість” Володимир Коваль і завідуючий відділом Анатолій Яроша.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.