До податкової – з Декларацією про доходи

– Цьогорічна деклараційна кампанія майже не відрізнятиметься від минулорічної. Форма Декларації для декларування доходів за 2010 рік у 2011 році залишається “старою”. Бланк Декларації платник податку може безкоштовно отримати в органі ДПС. Подається Декларація до органу Державної податкової служби за місцем проживання платника податку (за реєстрацією в паспорті). Суттєвим є те, що, починаючи з 2011 року, Податковим кодексом України продовжено термін декларування доходів фізичних осіб до
1 травня.
– Коли потрібно сплатити податок, визначений у Декларації?
– Фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити
суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.
– У яких випадках подання річної Декларації є обов’язковим?
– Відповідно до Закону України “Про податок з доходів фізичних осіб” за наслідками 2010 року річну податкову декларацію зобов’язані подати громадяни – платники податку в таких випадках: отримання окремих видів доходів, з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався (наприклад, доходи від продажу інвестиційних активів, у вигляді спадщини, виграшу в азартні ігри та інші); отримання доходів від осіб, які не мають статусу податкових агентів (наприклад, дохід від надання нерухомості в оренду, якщо орендар є фізичною особою, подарунки від фізичних осіб, допомога від благодійника – фізичної особи тощо); отримання іноземних доходів.
Крім того, зобов’язані подавати Декларацію звільнені з роботи працівники, у яких за результатами проведеного остаточного розрахунку при звільненні не вистачило доходів для сплати податку з доходів фізичних осіб. Також обов’язково слід задекларувати суми надміру витрачених коштів, отриманих на відрядження або під звіт і не повернутих у встановлений строк працівником, який звільнився. Такі платники податку доплачують ПДФО на підставі поданої Декларації.
– Андрію Сергійовичу, як бути, якщо за станом здоров’я або за віком платник податку не може самостійно подати податкову декларацію та чи можуть окремі категорії громадян отримати в податкових інспекціях допомогу в заповненні Декларації ?
– Податковим кодексом України передбачена можливість заповнення та подання податкової декларації як самостійно платником податку, так і іншою особою, нотаріально уповноваженою платником податку здійснювати таке заповнення. Крім того, опікуни або піклувальники зобов’язані заповнювати та подавати податкові декларації від імені платників податку щодо доходів, отриманих неповнолітньою особою або особою, визнаною судом недієздатною.
Платник податку до 1 березня 2011 року має право звернутися із запитом до відповідного органу Державної податкової служби з проханням надати роз’яснення щодо заповнення річної податкової декларації, а орган Державної податкової служби зобов’язаний надати безоплатні послуги за таким зверненням.
– Чи необхідно подавати Декларацію платнику податків – резиденту, який виїжджає на постійне місце проживання за кордон?
– Платники податку цієї категорії також зобов’язані подати до органу ДПС Декларацію не пізніше закінчення 60 календарного дня, що передує такому виїзду.
– Яка відповідальність передбачена за неподання або несвоєчасне подання Декларації?
– Згідно із статтею 1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено попередження або накладення штрафу в розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.