Постаті

Від українців для міжнародного польоту слід було вибрати “суперпілота”. Леонід Каденюк переміг численних конкурентів завдяки тому, що володіє всіма необхідними якостями – “відмінним здоров’ям, професіоналізмом, волею у виборі й досягненні мети”, – записано в його  особовій справі. До того ж він – космонавт-дослідник, отже, до старту пройшов відповідну і наукову підготовку, освоївши 50 типів та моделей літаків різного призначення.
Леонід Каденюк у космосі для американських колег організував два вечори української пісні, познайомивши їх із записами Дмитра Гнатюка, Софії Ротару та Назарія Яремчука.
– Американцям так сподобалися наші пісні, що вони почали вивчати українську мову, – розповідав після польоту Леонід.
Перший космонавт незалежної України подарував усім членам екіпажу “Коламбії” вишиті українські сорочки, й астронавти в них сфотографувалися.
– Україна – космічна держава, і є всі підстави для того, щоб так вважати, – переконаний Леонід Каденюк. – У нас існує повний цикл виробництва космічної техніки – починаючи від конструкторських бюро і закінчуючи виготовленням сучасних ракетоносіїв. Усього в світі таких країн 5–6, і ми – серед них. Слава Богу, що знайшлися люди, які не тільки зберегли все це, а й продовжують розвиток галузі. Втім, були й неприємні враження від космічної краси… Я подивився на Землю в ілюмінатор. Коли побачив на фоні космосу тонесенький прошарок атмосфери, то мене аж жахнуло. Невже у такому тонесенькому прошарку існує життя?.. Як ми неправильно ставимося до нього… У мене виникли думки про те, наскільки неправильно людське суспільство живе на планеті. Коли мене просять описати Землю, я кажу, що для цього не вистачає слів – настільки вона гарна!

Підготував
Анатолій ВАСЕВИЧ.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.