Ситуація

Найбільшими боржниками серед економічно-активних підприємств є ТОВ “Завод газорозрядних ламп” – 1,792 млн грн, КП “Лубниводоканал” – 504 тис. грн, ЗАТ “Мостобудівельне управління №8” – 350 тис. грн, ВАТ “Тепловозоремонтний завод” – 317 тис. грн та інші.
Проблемним залишається погашення заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах державної форми власності, які станом на 1 січня 2011 року заборгували своїм працівникам 16,1 млн грн, що становить 61% від загальнообласного боргу.
З них 12,5 млн грн (87,4%) – борги підприємств-банкрутів державної форми власності, зокрема: ДП НАК “Надра України” “Полтаванафтогазгеологія” – 4,6 млн грн, ДП “Виробниче об’єднання “Знамя” – 3,6 млн грн, ДП “Лохвицький спиртовий комбінат” – 3,9 млн грн.
Ситуація із погашенням заборгованості з виплати заробітної плати перебуває на постійному особливому контролі органів виконавчої влади. Зважаючи на актуальність і соціальну значимість зазначеного питання, за словами начальника головного управління праці та соціального захисту населення ОДА Людмили Корнієнко, в області одними з перших у державі було запроваджено і проводиться щодекадний моніторинг стану погашення зарплатних боргів та виплати поточної заробітної плати, що дає можливість запобігати виникненню заборгованості.
При місцевих державних адміністраціях створені та функціонують тимчасові комісії з питань погашення заборгованості з виплати заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. У 2010 році було проведено 430 засідань, заслухано 1200 звітів керівників підприємств-боржників.
Територіальною державною інспекцією праці у Полтавській області протягом минулого року здійснено 1936 перевірок із питань дотримання вимог трудового законодавства, у тому числі на підприємствах-боржниках із заробітної плати – 440. Виявлено понад 6000 порушень, із них 60% – порушення з питань оплати праці, гарантій та компенсацій. За результатами проведених перевірок, із метою усунення виявлених порушень видано 1667 приписів. За невиконання законних вимог державного інспектора праці (припису) складено 251 протокол про адміністративні правопорушення, у тому числі на підприємствах-боржниках – 148 на суму штрафів 142,3 тис. грн.
За грубі порушення вимог трудового законодавства на керівників підприємств-боржників із виплати заробітної плати складено та передано до суду 309 протоколів про адміністративні правопорушення. За 2010 рік судами винесено 219 рішень, у тому числі 168 – з накладенням штрафних санкцій на суму 86,9 тис. грн.    
До правоохоронних органів направлено 532 матеріали для вирішення питання щодо притягнення керівників до кримінальної відповідальності та вжиття заходів прокурорського реагування, у тому числі 213 – на керівників підприємств-боржників. Прокуратурою порушено 23 кримінальні справи. Також внесено 898 подань для притягнення осіб, винних у скоєнні правопорушень, до дисциплінарної відповідальності, у тому числі по підприємствах-боржниках – 218.
* * *
Невиплата заробітної плати автоматично зменшує надходження до Пенсійного фонду. Значна частина підприємств, що мають заборгованість із виплати заробітної плати своїм працівникам, мають борги й перед Пенсійним фондом. І хоча за даними головного управління ПФУ в Полтавській області кількість підприємств-боржників за минулий рік зменшилася на 554 одиниці, однак намітилася тенденція до збільшення кількості боржників, які заборгували Пенсійному фонду мільйони гривень. Якщо в 2009 році таких було 9, то в 2010-му – вже 11. За цими боржниками збільшилися і суми боргу. Найбільший борг перед Пенсійним фондом має ДП “Полтаванафтогазгеологія”, яке на початок 2010 року мало борг 4,7 млн грн, а на кінець – 5,9 млн грн, борг ТОВ “Україна Промресурс” нині становить 5,2 млн грн, ВАТ “Бурова компанія “Букрос” – 3,8 млн грн, ДП “Виробниче об’єднання “Знамя” – 3,7 млн грн, ДП “Лохвицький спиртокомбінат” – 2,2 млн грн.
Загалом найбільшу недоїмку до ПФ мають підприємства: Октябрського району м. Полтави – 13,2 млн грн, Київського м. Полтави – 12,8 млн грн, Крюківського району м. Кременчука – 6,1 млн грн та Лохвицького району – 4,4 млн грн.
Ці цифри яскраво відображають ставлення роботодавців-боржників до старшого покоління, до людей, які, розбудовуючи країну, віддали свої сили громаді, а тепер, мов відпрацьований матеріал, залишилися нікому не потрібними. І хоча зараз дефіцит Пенсійного фонду перекривається виплатами з Держбюджету, однак таке навантаження не здатен витримати бюджет будь-якої країни, вважає начальник головного управління ПФУ в Полтавській області Валерій Руденко.
Для винесення рішень про примусове стягнення боргу по платежах до Пенсійного фонду обласним управлінням ПФУ до адміністративного суду подано 805 позовів на загальну суму понад 43 мільйони гривень. До органів Державної виконавчої служби в 2010 році направлено 3083 виконавчих документи на суму 36,1 млн грн. За минулий рік органами виконавчої служби стягнуто на користь Пенсійного фонду 20,6 млн грн, що на
12,1 млн грн більше, ніж у 2009 році.
За 2010 рік в області проведено 525 засідань комісій з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, на яких заслухано 1117 керівників підприємств-боржників. У результаті – погашено заборгованості на суму 27,7 млн грн. За несвоєчасну сплату страхових внесків органами ПФ у 2010 році нараховано фінансових санкцій та пені на суму 5,5 млн грн. На керівників підприємств-боржників, які допускають збільшення боргів по платежах до Пенсійного фонду, накладено 576 адмінштрафів на загальну суму 277,9 тис. грн.

* * *

Зазвичай керівники підприємств-боржників від будь-яких коментарів відмовляються, а їхні секретарі мотивують відмову від спілкування з журналістами зайнятістю чи відсутністю керівників у робочому кабінеті. Деякі підприємства практично до кінця січня не працювали взагалі… Тож нам вдалося поспілкуватися лише із заступником директора ДП “Виробниче об’єднання “Знамя” Володимиром Чирвою, який зазначив, що підприємство перебуває в надто складній ситуації. Кінці з кінцями ще якось вдавалося зводити, допоки виконували замовлення міністерства оборони Російської Федерації. Але торік такого замовлення не було. Хоча в цьому році є надія, що співпраця відновиться. Й тоді заборгованість із заробітної плати буде ліквідовано. До того ж профспілковим комітетом підприємства подано заяву до Національної служби посередництва і примирення (м. Київ), тож, можливо, надійде допомога й зі стабілізаційного фонду…
* * *
Втративши надію на позитивне вирішення питань із виплати заборгованої заробітної плати безпосередньо з адміністрацією підприємств, надто на підприємствах-банкрутах, нинішні й колишні працівники звертаються до правових інстанцій, до громадських і державних служб, профспілок.
– Ганебно навіть говорити про те, що наші підприємства мають борги з виплати зарплат своїм працівникам, – зазначив голова Полтавської обласної ради профспілок Леонід Вернигора. – Такого, щоб людина не отримувала зарплати, немає ніде у світі. А в Україні роками не отримують. Більше того, на державних підприємствах. І, користуючись вседозволеністю, ні відповідні державні структури, ні прокуратура не докладають належних зусиль для того, щоб керівники підприємств виконували статтю 175 Закону про оплату праці. До того ж прокуратура не використовує всі важелі впливу на ситуацію, дані їй законодавством.
Як розповів Леонід Вернигора, з проханням про допомогу
й захист їхніх прав у питаннях виплати заборгованості із зарплати до облради профспілок неодноразово зверталися працівники, наприклад, КП “Лубниводоканал”. Облрадою профспілок були направлені відпов
ідні листи до адміністрацій підприємства і міста, й на даний час, за словами Леоніда Михайловича, ситуація там дещо виправилася. Окрім цього, восени минулого року було направлено відповідні листи всім керівникам районів із переліком підприємств-боржників і вимогою розрахуватися з боргами. Близько половини підприємств, за словами Леоніда Вернигори, відреагували на це, виплативши частину боргів. До того ж облрадою профспілок працівникам підприємств було доведено механізм подання судового позову з повернення зарплати. Адже нині індивідуальні позови ще якось вирішуються в суді, натомість колективні – не приймаються. Й тоді треба звертатися до вищих за рангом інстанцій.
– На жаль, зараз припинили продаж частини майна підприємств-боржників, за рахунок чого можна було розраховуватися із боргами із зарплати, хоча це був певний вихід із ситуації, – каже Леонід Вернигора, який загалом вихід із нинішнього стану вбачає в інтенсифікації виробництва, збільшенні обігових коштів підприємств через повернення державою ПДВ та підвищенні купівельної спроможності українців через зростання рівня їхніх зарплат, що сприятиме прискоренню грошового обігу в цілому в державі.
* * *
Сприяти розв’язанню колективних спорів між працівниками та адміністрацією підприємств різної форми власності, аби запобігти виникненню зриву виробничого процесу, – таке головне завдання в роботі відділення Національної служби посередництва і примирення в Полтавській області. Як розповіла заступник начальника зазначеної служби Оксана Атаманюк, протягом минулого року відділення сприяло вирішенню 5 колективних трудових спорів на підприємствах, де виникла заборгованість із виплати заробітної плати. Зокрема, звернення надійшли від працівників ВАТ “Тепловозоремонтний завод” (м. Полтава), ВАТ “Видавництво “Полтава” корпоративного підприємства Державної акціонерної компанії “Укрвидавполіграфія” (м. Полтава), ДП “Лохвицький спиртовий комбінат” (м. Червонозаводське Лохвицького району) та 2 спори – від працівників ВАТ “Полтавський хлібокомбінат”. Останні у своїх зверненнях вимагали від роботодавців виплатити заборговану заробітну плату за серпень–грудень 2009 р. та січень–липень 2010 р., а також компенсацію втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати, починаючи з серпня 2009 р., провести виплату індексації заробітної плати відповідно до чинного законодавства, інформувати працівників про розміри оплати праці відповідно до статті 110 КЗпП України, розробити графік виплати та погашення заборгованості. А в січні 2011 року Полтавським відділенням зазначеної служби зареєстровано колективний трудовий спір із аналогічними вимогами між найманими працівниками та адміністрацією державного підприємства “Виробниче об’єднання “Знамя”
м. Полтави.
Варто зазначити, що завдяки зусиллям служби посередництва і примирення частково або повністю вдалося вирішити питання погашення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам ВАТ “Полтавський хлібокомбінат” та ВАТ “Видавництво “Полтава”.
Отже, якщо за вирішення проблеми погашення боргів із заробітної плати братися всією громадою, то її можна розв’язати. Та навряд чи хто заперечуватиме, що ліпше взагалі не допускати такої ситуації або ж віднайти дієвий механізм для її термінового розв’язання. Тоді й не доведеться людям місяцями, а то й роками, очікувати зароблені кошти.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.