Обговорюємо пенсійну реформу

"Альтернативи пенсійній реформі немає… Інакше це шлях у нікуди," – зазначив Сергій Тігіпко у вступному слові. Спонукають до змін невтішна ситуація у Пенсійному фонді й, відповідно, незадовільне пенсійне забезпечення громадян. Майже 2,8 мільйона пенсіонерів отримують пенсію менше 800 гривень, у 4-х мільйонів пенсія – до 900 гривень. "Якщо ми не змінимо системи, то не зможемо допомогти цим людям, залишимо пенсіонерів наодинці з бідністю", – сказав Сергій Тігіпко. Водночас він наголосив, що у ході ініційованого Урядом громадського обговорення заходів із реформування пенсійної системи владі важливо почути думки громадськості, експертів, профспілок та роботодавців стосовно законопроекту "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи", поданого Кабінетом Міністрів до Верховної Ради України.

Легалізація робочих місць і зарплат

Говорячи про ситуацію у Пенсійному фонді, Сергій Тігіпко повідомив, що у 2009 році його видаткова частина становила 167 млрд грн, а дефіцит фонду – 30 млрд грн. Торік, за уточненими даними, видатки сягнули 191,5 млрд грн, а дефіцит зріс до 34,4 млрд грн. Лише у тому разі, якщо незабаром почнеться впровадження пенсійної реформи, можна сподіватися на зменшення дефіциту до 19 млрд грн, вважає віце-прем'єр. "Якщо буде прийнято відповідні рішення, на які ми розраховуємо і які ми запропонували, то 2014 рік стане останнім роком, коли Пенсійний фонд матиме дефіцит", – сказав Сергій Тігіпко.
Щоб змінити тенденції на краще, у процесі реформування Уряд планує досягти збільшення кількості працюючих, із зарплат яких відраховуються страхові внески. Досі відповідна статистика залишається тривожною: у 2006 році пенсіонерів в Україні утримували 15,8 мільйона чоловік, наприкінці 2010-го – 14,4 мільйона. Вихід, на переконання урядовця, полягає передусім у легалізації робочих місць і зарплат. У зв'язку з цим до кінця березня Уряд внесе до Верховної Ради України комплексний законопроект щодо легалізації робочих місць і заробітної плати в Україні. За нелегалізовані робочі місця буде посилено адміністративну відповідальність.
Водночас задля поліпшення фінансового стану Пенсійного фонду необхідно переглянути його функції, переконаний віце-прем'єр-міністр. Зокрема й таку, як доплата до рівня прожиткового мінімуму тим, кому призначено пенсію, меншу від прожиткового мінімуму, що насправді не властиво для Пенсійного фонду. Пенсійний фонд здійснює таких доплат на суму близько 25 млрд грн.

Між бажанням і доцільністю

Водночас задля збільшення надходжень до Пенсійного фонду автори законопроекту передбачили підвищення максимальної суми, з якої беруться внески до Пенсійного фонду, до 17 мінімальних зарплат. Нині обмеження встановлено на рівні 15 мінімальних зарплат. Тобто якщо людина отримує навіть 100 тисяч гривень,  внески до Пенсійного фонду сплачуються лише з суми, що дорівнює приблизно 15 мінімальним зарплатам, тобто 14 тисячам гривень. Урядовець зізнався, що "дуже хотілося б значно збільшити цю суму", однак експерти висловили побоювання, що це призведе лише до тінізації. Науковці запропонували збільшувати для заможних людей суму відрахувань до Пенсійного фонду поступово.
Викликає неоднозначне ставлення у суспільстві ще одна з пропозицій законопроекту – дванадцятиразова різниця між розмірами мінімальної і максимальної пенсій. Відповідаючи на запитання, чим керувалися автори законопроекту, обравши для обмеження максимальних пенсій 12 прожиткових мінімумів, віце-прем'єр-міністр апелював до світової практики: "Вчені говорять, що ми не повинні позбавляти стимулу людину, яка платить великі внески до Пенсійного фонду. Тобто теоретично держава повинна була б дати 17 максимальних пенсій тій людині, яка сплачує із 17 мінімальних заробітних плат до Пенсійного фонду. Але ми вважаємо, що це надзвичайно велика цифра, тому зменшили її до 12 прожиткових мінімумів. Я не виключаю, що ця цифра в майбутньому може бути зменшена ще".

"Нам потрібні їхні досвід  і робочі руки"

Працюючі пенсіонери продовжуватимуть отримувати повну пенсію і після реформування пенсійної системи, наголосив урядовець, відповідаючи на запитання журналістів. Він підкреслив, що завдання держави – забезпечити стабільну виплату пенсій на перспективу та допомогти найбіднішим пенсіонерам, зокрема й стимулювати та підтримувати пенсіонерів, які продовжують працювати. "Нам потрібні їхні досвід і робочі руки".
Водночас державні службовці та представники ще десяти прирівняних до них категорій, які працюватимуть після досягнення пенсійного віку, отримуватимуть "робочу пенсію", яка призначатиметься за загальним принципом. "Коли вони закінчуватимуть роботу і виходитимуть на пенсію, буде проводитися перерахунок, і вони претендуватимуть на так звану державну пенсію", – повідомив Сергій Тігіпко.
Проведення пенсійної реформи жодним чином не порушить і прав чорнобильців – не вплине на розмір їхніх пенсій. Віце-прем'єр-міністр особливо наголосив, що тим людям, яким пенсії вже призначено, не варто боятися, адже їхніх прав ніхто не збирається утискати.
"Для військовослужбовців зміни стосуватимуться лише вислуги років, яка замість 20 становитиме 25 років, як за радянських часів. При цьому зберігаються всі позиції для працюючих військових – вони отримуватимуть свою повну пенсію", – сказав Сергій Тігіпко.

"Щоб жінки отримували більшу пенсію"

Найскладнішим рішенням у контексті пенсійної реформи є підвищення пенсійного віку для жінок, визнає Сергій Тігіпко. При цьому він звертає увагу на те, що враховують не середню тривалість життя, а "рівень доживання", тобто середню тривалість життя після виходу на пенсію. "В Україні цей показник один із найвищих у світі – 14 років у чоловіків і 25 – у жінок. Нам заважають мати вищий рівень тривалості життя дитяча смертність, загибель людей на дорогах, наркоманія, алкоголізм", – підкреслив віце-прем'єр-міністр. Він також зазначив, що "підвищення пенсійного віку в жінок ніяк не впливає на тривалість життя".
Відповідаючи на запитання щодо врахування у трудовий стаж відпустки по догляду за дитиною, Сергій Тігіпко зазначив: "Тривалість декретної відпустки буде зараховуватися до трудового стажу. Але матері отримують право не враховувати роки перебування у декретній відпустці для обчислення коефіцієнту заробітної плати, який визначається при виході на пенсію. Це зроблено для того, щоб жінки мали змогу отримувати якраз більшу пенсію", – наголосив віце-прем'єр-міністр.
Він переконаний, що підвищення пенсійного віку не призведе до негативних наслідків на ринку праці, адже у низці галузей вже бракує фахівців, натомість економістів і юристів більш ніж достатньо. "Треба думати про підготовку інженерів, якісних фахівців середнього рівня. Потрібно продумати систему перепідготовки людей, а в перспективі – змінити систему державного замовлення", – зазначив Сергій Тігіпко.
Щодо актуального питання запровадження другого, накопичувального, рівня пенсійної системи, то урядовець зауважив, що воно потребує уважного вивчення. В Уряду не викликає сумнівів необхідність його запровадження, однак з досвіду інших держав відомо, що криза оголила певні проблеми. "Плануємо детально проаналізувати здобутки Польщі, Словаччини та Казахстану", – сказав Сергій Тігіпко.
Віце-прем'єр-міністр запевнив, що влада уважно ставиться до пропозицій і зауважень, які надходять у процесі громадського обговорення пенсійної реформи, й доопрацьовуватиме проблемні питання.

Людмила САМОЙЛОВА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.