Професіонал і його справа

Варто зазначити, що в СВК “Батьківщина” форма власності й господарювання залишилася колективною, й Олександр Коросташов цим гордиться. Частину майнового фонду тут розділили ще в 1992 році, але більше половини залишили як резервний фонд, під який, наприклад, можна брати кредити. Дивіденди від розпайованого майна рішенням загальних зборів використовують для вирішення соціальних проблем місцевої громади, підтримки громадських об’єктів, на індивідуальні потреби членів кооперативу.
Кожен працівник кооперативу минулого року отримав у середньому по 2,8 тонни зерна, з них 40% – за собівартістю, решта – в рахунок виплат за майнові паї. Та чи не найбільшою гордістю керівника агроформування є будівництво житла для фахівців господарства. Адже за 33 роки тут збудували близько 300 житлових будинків. Навіть минулого, не зовсім сприятливого, року здали в експлуатацію 6 будинків, планують продовжити житлове будівництво і в поточному році. А ще в планах керівника сільгоспкооперативу – посадити садки довкола тваринницьких ферм і тракторної бригади. Торік, наприклад, висадили 860 дерев, а позаторік – 1200.
Щорічно СВК “Батьківщина” вкладає значні кошти у розвиток і благоустрій населених пунктів, де господарство орендує землю, підтримує заклади культури й медицини, дитсадки й школи, не забуває про ветеранів виробництва, а їх – понад 700 чоловік, тільки новорічно-різдвяний подарунок для кожного коштував 220 гривень. Як розповів директор Котелевської загальноосвітньої школи №2 Михайло Кашанський, із ініціативи керівництва СВК “Батьківщина” в цьому освітньому закладі проводиться ремонт класних приміщень, придбано сучасні меблі, комп’ютерну техніку, спортивний інвентар, є тут й інтерактивна дошка, обладнано кабінет для навчання майбутніх механізаторів. Варто зауважити, що учні 1 – 8 класів харчуються безкоштовно, а для старшокласників та працівників школи обід коштує 50 копійок. І цей перелік можна продовжувати. Та красномовніше про все скажуть такі цифри – за останні 5 років господарство вклало у розвиток і функціонування зазначеної школи близько мільйона гривень власних коштів і планує освітні фінансові ін’єкції робити й надалі.
***
У кожного в житті бувають надто гіркі часи. Таким для Олександра Григоровича був період, коли в 1947 році помер його батько. Тоді всі турботи по вихованню 5-річного Олександра лягли на маму, Євдокію Семенівну. Вона завжди помічала та розуміла проблеми сина і, як могла, його підтримувала. Життєвим премудростям хлопчика навчав дід, Трохим Тимофійович, який ніколи не обділяв онука своєю увагою – брав із собою на рибалку, в ліс чи в поле, де малий Сашко завжди пізнавав щось нове. А вже коли сам став батьком і працював бригадиром тракторної бригади, зрозумів, що не має можливості дати своїм синам – Володимиру й Олександру – належної уваги, адже робочий день зазвичай розпочинався о 4-й ранку й закінчувався після 23-ї години. Нині Олександр Григорович намагається надолужити згаяний тоді час увагою до п’ятьох своїх онуків, щоправда, робота й нині вимагає повної віддачі. Тож удома він, як жартома зізнається, скоріше “голова наглядової ради”, дружина й мама – справжні берегині домашнього вогнища.
Загалом Олександр Коросташов задоволений тим, як склалося його життя: “У мене в житті не було таких випадків, коли б люди, з якими я спілкувався, мене зраджували. Так само і в трудовому колективі, зараз немає жодного мого заступника чи фахівця, якому б я не довіряв”.
Як мудрий керівник із великим життєвим досвідом, Олександр Григорович Коросташов твердо переконаний – людину потрібно не тільки вислухати, а й почути. Почути і допомогти!
22 січня у Героя України, керівника СВК “Батьківщина”, депутата обласної ради Олександра Григоровича Коросташова День народження. Колектив Всеукраїнської громадсько-політичної газети “Зоря Полтавщини” щиро вітає його з цієї нагоди.
Зичимо Вам і Вашій родині, шановний Олександре Григоровичу, міцного здоров’я, щастя і радості, а також процвітання і високих здобутків очолюваному Вами агроформуванню.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.