Духовність

Перед цією тайною ми стаємо, як діти, – бо лише дитяче серце спроможне вірити безсумнівно, безмірно, чисто.
Ми поспішаємо зробити ковток, який пробуджує радість життя, підставляємо під животворні хрещенські бризки свої посудинки, в які намагаємося вмістити цілий світ, штовхаємося, спотикаємося… Але священик, як і Бог, щедрий, вистачить усім, ще й лишиться – як лишилося дванадцять коробів недоїденого хліба з п’яти євангельських хлібин, від яких тисячі народу їли й наситилися…
Чи коли осягнемо нарешті любов Бога до нас, Його дітей? Чи зрозуміємо, що як би не було поламане наше життя, його можна очистити, оновити, відродити з допомогою Божою?
Сонячний промінчик виривається з-за хмар і розливається бризками рожевого сяйва. Не тільки люди – природа святкує й радіє у день Хрещення Господнього, день Богоявлення, день Просвітлення.
***
Хрещенським ранком у Мгарському Спасо-Преображенському монастирі служили молебень і Божественну літургію. Після завершення служби під передзвін відбувся хресний хід до річки Сули, де священнослужителі великим чином освятили воду.
Знайшлися й бажаючі скупатися у крижаній купелі. Першим занурився у воду голова Лубенської районної ради Олексій Дядечко.
– Водохреще – це святий день, а також день мужніх людей, – говорить він. – Це добре, що в нашому народі є така традиція, адже добра робота робиться добрими, здоровими людьми.
По-доброму, по-християнськи святкують одне з найбільших православних свят жителі Посульського краю, впевнений голова Лубенської райдержадміністрації Віктор Алєксєєнко.
– Приготували кашу для всіх, чай. Підготували місця для машин, зробили роздягальні для тих, хто буде купатися.
На свято прибула й делегація з Полтави на чолі з головою облдержадміністрації Олександром Удовіченком, який у своєму інтерв’ю наголосив на невмирущості народних традицій, підкріплених вірою:
– Ця традиція живе в народі, тому я вітаю всіх із днем Водохреща, бажаю, щоб рік, який наступає, був більш вдалим, ніж той, який минув. Ми повинні рухатися далі, об’єднувати людей, у тому числі й на духовних засадах.
– Чи хтось із вашої делегації сьогодні наважиться прийняти купіль? – поцікавилися журналісти.
– Голова обласної ради Іван Михайлович Момот. Він сьогодні “за розкладом” повинен за всіх скупатися.
Окрім голови обласної ради, зануритися в ополонку замерзлої річки виявили бажання чимало жителів міста та району, гостей із далекої Карелії, Києва, Миргородського, Хорольського районів, інших куточків України.
***
У Полтаві на Хрещення Господнє  Високопреосвященніший архієпископ Полтавський і Миргородський Филип у присутності заступника голови облдержадміністрації Віктора Животенка, в. о. генерального директора КП “Полтававодоканал” Анатолія Сердюка, численних полтавців звершив чин великого освячення води на першому водозаборі “Полтававодоканалу”.
Людмила САМОЙЛОВА

“Зоря Полтавщини”
 Оксана АЛЬОШИНА
Журналіст
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.