Освіта

Тут на денній формі навчання готують фахівців за спеціальностями “лісове господарство”, “оброблювання деревини”, “бухгалтерський облік”. Близько 150 студентів, більшість із яких – виробничники, здобувають кваліфікацію “техніка лісового господарства” на заочній формі навчання. Вчитися лісовій професії у Лубни приїздять хлопці й дівчата з 12 регіонів України. Під час навчання студенти коледжу, окрім основної спеціальності, опановують і додаткові, наприклад, водія категорій “А”, “В”, “С”, верстатника, оператора комп’ютерного набору, лісоруба, тракториста.
– У нашому коледжі створені належні умови для якісного навчання і всебічного розвитку студентів, – зазначив директор Лубенського лісотехнічного коледжу, кандидат сільськогосподарських наук, заслужений лісівник України Роман Сендзюк. – Велику увагу приділяємо виховній роботі. В коледжі діє студентський парламент, наші хлопці й дівчата постійно беруть участь у різноманітних спортивних змаганнях, спільно з викладачами видають газету “Паросток”, організовують екскурсії, різноманітні конференції, опікуються місцевими історичними пам’ятками, зокрема могилою Невідомого солдата, яка знаходиться в селі Терни, пам’ятником прикордонникам, які полягли на початку Великої Вітчизняної війни.
Починаючи з 2-го курсу, студенти різних спеціальностей, які навчаються у Лубенському коледжі, проходять практику на базі ДП “Лубенське лісове господарство” – заготовляють насіння, доглядають за саджанцями у розсаднику, разом із лісівниками висаджують молоді дерева, зокрема на Алеї чорнобильців, яка веде до Кургану Скорботи на Зажур-горі поблизу Мгарського Свято-Преображенського монастиря. Берізки на алеї садять на згадку про чорнобильців, які вже відійшли у вічність…
Лубенський лісотехнічний коледж активно і плідно співпрацює з профільними вузами ІІІ–IV рівнів акредитації. Так, студенти деяких спеціальностей після успішного закінчення коледжу мають можливість продовжити навчання в Національному лісотехнічному університеті у Львові. Бакалаври, які заочно навчаються в коледжі, потім захищають свої бакалаврські роботи в Національному університеті біоресурсів і природокористування (м.Київ).
Протягом останніх років Лубенський лісотехнічний коледж бере участь у міжнародних програмах. За однією з них протягом двох років у коледжі працював волонтер Корпусу миру США Нуссер Джейсон. Також навчальний заклад є учасником міжнародного проекту “Підготовка спеціалістів для лісової галузі та засади сталого ведення лісового господарства”. В його рамках викладачі й студенти періодично відвідують фахові семінари, які проводяться у Швеції, де обмінюються досвідом і знаннями зі своїми шведськими колегами.
Нині в коледжі триває підготовка до відзначення 120-річчя навчального закладу.
– Планів у нас багато, – зазначив Роман Сендзюк. – Це і ремонт навчальних кабінетів, і покращення умов проживання студентів у гуртожитках, і придбання електронних засобів обліку деревини, і продовження міжнародної співпраці, зокрема з коледжем підготовки лісових інженерів Стокгольмського сільськогосподарського університету, і впорядкування дендропарку імені Байтали, який знаходиться на балансі коледжу. Але головне наше завдання – берегти й примножувати лісові скарби, адже ліс – це живий організм, який потребує постійного піклування і захисту.
aВикладач коледжу Олександр Литвиненко (другий ліворуч) і студенти Ігор Грабітченко, Євгеній Музиря, Катерина Облап.
aДиректор коледжу Роман Сендзюк.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.