Село і люди

– Господарство наше збережене і працює стабільно. Різні були “перетруски”, реформування, але ми залишилися незалежними, всі роботи проводимо своїми силами. У нас 140 працівників. Займаємося тваринництвом, утримуємо більше 800 голів ВРХ, маємо невелику свинотоварну ферму. Раніше мали більшу – на 2 тисячі голів, – розповідає Анатолій Васильович. – І вівці у нас були, та, на жаль, вовна виявилася нікому не потрібною. Нестабільна зараз ситуація в тваринництві, і ми це бачимо на прикладі нашого господарства. Немає нормального збуту продукції, прийнятної ціни для виробника. Приїздили до нас представники іноземної фірми, пропонували купити добавки, на яких за три місяці кабан виростає. Але ж в природі такого не буває. Зрозуміло, що це за м’ясо буде. Самі вони такого не їдять…
– Люди намагаються тримати у власних господарствах корів, бичків, свиней. Але ціна, за якою у господарів скуповують м’ясо, впала. Раніше перекупники, що їздять селами, давали по 20–22 гривні за кілограм живої ваги, а тепер знизили вже до 11 гривень. А на базарах у містах ціна на м’ясо практично не знизилася, а навпаки – зростає. Тобто торгаші й посередники кладуть гроші собі в кишеню, а селянин, який зрання дотемна порається біля корів і свиней, своїх витрат не може відшкодувати. Але ж саме селяни годують усю країну. Нашого виробника ніхто не підтримує, – ділиться думками Анатолій Павленко.
У “Колосі” обробляють 2300 гектарів ріллі. Професійні, сумлінні люди трудяться на цих угіддях. Керівник господарства з гордістю відзначає, що Віктор Мищенко у професійному всеукраїнському конкурсі механізаторів посів перше місце. Висококласними спеціалістами є Володимир Іващенко, Микола Чаєнко, Василь Ковінько, Анатолій Осадчий та багато інших. Анатолій Павленко говорить, що нинішньої весни і літа всі працювали в екстремальних умовах, при неймовірній спеці, коли майже не було дощів. Багато посівів згоріло, але люди не скаржилися й сумлінно виконували свою роботу, вболіваючи за урожай. І хоча цьогорічні результати не показові для господарства: середня врожайність зернових – на рівні 32 ц/га, “Колос” щороку впевнено посідає у районі високі місця і за виробничими, і за економічними показниками. Агрофірма взяла курс на виробництво екологічно чистої рослинницької і тваринницької продукції.
– Головне, на мій погляд, – економічний бік справи, – говорить досвідчений аграрій Анатолій Павленко. – Хоч зараз маємо великий диспаритет в економіці. Все, що ми купуємо, насамперед запасні частини до техніки, – низької якості. А ціни – починаючи з десяти тисяч гривень. Ми не проти, щоб і зерно було дешевшим, і інша сільгосппродукція, аби ж тільки якась відповідність настала в цінах. Таке враження, що їх беруть “зі стелі”, наживаючись на праці селянина і не шануючи його працю. “Накрутки” приносять користь тільки тому, хто продає продукцію. А державі, щоб на лікарів, вчителів вистачало, – не перепадає. Тому має бути вироблений міцний стрижень аграрної політики, щоб аграрії бачили перспективу. На це і сподіваємось.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.