Трибуна депутата

Декілька років боротьби працівників підприємства “Полтаванафтогазгеологія” за інтереси держави, за підприємство та свої робочі місця нічого не дали. За зверненнями членів колективу мені неодноразово доводилося робити запити щодо цієї болючої для регіону проблеми до керівництва держави і правоохоронних органів. Всі вони закінчилися формальними відписками, бо влада якраз і обслуговує процеси тотального пограбування і перерозподілу власності у державі, й у першу чергу – в нафтогазодобувній галузі.
На мій останній депутатський запит про необхідність проведення перевірки фінансово-господарської діяльності дочірнього підприємства Національної акціонерної компанії “Надра України” “Полтаванафтогазгеологія”, з’ясування причин доведення його до штучного банкрутства, ролі у цьому посадових осіб Міністерства навколишнього природного середовища України та підприємства, захисту інтересів працівників, притягнення до відповідальності осіб, які причетні до фактичного знищення підприємства, отримав відповіді керівника Уряду та Генеральної Прокуратури України, які, виходячи з важливості цієї галузі для економіки області та вимог трудового колективу, подаються у повному обсязі:
“13172/0/2-10 від 16.10.10 р. Народному депутатові України С.В. Гордієнку. Шановний Сергію Володимировичу! Розглянувши Ваш запит, повідомляємо, що Кабінет Міністрів доручив Мінприроди, Мінекономіки, Мінпраці, МВС, ДПА, Службі безпеки України, HAK “Надра України” розглянути питання щодо стану діяльності дочірнього підприємства “Полтаванафтогазгеологія” HAK “Надра України”.
На сьогодні стосовно дочірнього підприємства “Полтаванафтогазгеологія” одночасно тривають дві процедури, вжиті у зв’язку з важким фінансовим становищем підприємства через відсутність бюджетного фінансування та значного скорочення обсягів договірних робіт.
Наказом Мінприроди від 12 листопада 2009 р. № 601 прийнято рішення про припинення діяльності дочірнього підприємства “Полтаванафтогазгеологія” шляхом ліквідації підприємства та утворено ліквідаційну комісію, яка є єдиним легітимним органом управління підприємства, на чолі з Нельгою В. В.
У серпні поточного року головою ліквідаційної комісії проведені збори трудового колективу, на яких поінформовано про заходи, які будуть вжиті з метою зменшення обсягу заборгованості із заробітної плати, що певною мірою зняло соціальну напругу на підприємстві.
Також слід зазначити, що 18 серпня 2010 р. відбулося засідання наглядової ради HAK “Надра України”, на якому заслухано звіт голови ліквідаційної комісії про роботу зазначеної комісії.
Крім ліквідаційної процедури, на дочірньому підприємстві “Полтаванафтогазгеологія” у межах провадження справи про банкрутство на даний час введено процедуру розпорядження майном, розпорядником майна призначено Каплюшного І. В.
Реєстр визнаних вимог кредиторів підприємства має бути затверджений господарським судом Полтавської області у судовому засіданні, що відбудеться 14 жовтня 2010 р. На підставі ухвали господарського суду області про затвердження реєстру вимог кредиторів вимоги працівників дочірнього підприємства “Полтаванафтогазгеологія” з виплати заробітної плати можуть бути задоволені в порядку, установленому законодавством.
Наглядова рада доручила HAK “Надра України” систематично інформувати членів наглядової ради про хід ліквідації дочірнього підприємства “Полтаванафтогазгеологія” та надати повний звіт про роботу ліквідаційної комісії підприємства для прийняття членами наглядової ради відповідних рішень на наступному засіданні.
Стосовно повноважень Сікалова Г. А. повідомляємо, що рішенням Октябрського районного суду м. Полтави від  24 липня 2009 р. Сікалова Г. А. поновлено на посаді директора підприємства та скасовано наказ HAK “Надра України” від 16 червня 2009 р. № 61-к. Рішенням апеляційного суду Полтавської області від 19 травня 2010 р. залишено без змін рішення Октябрського районного суду м. Полтави від 24 липня 2009 р. в частині поновлення Сікалова Г. А. на посаді директора дочірнього підприємства “Полтаванафтогазгеологія”. Проте у Верховному Суді України відкрито касаційне провадження за касаційною заявою першого заступника прокурора Полтавської області на рішення Октябрського районного суду м. Полтави та рішення апеляційного суду Полтавської області від 19 травня 2010 року.
Таким чином, питання стосовно процесу припинення діяльності дочірнього підприємства “Полтаванафтогазгеологія” шляхом його ліквідації перебуває на контролі Кабінету Міністрів, наглядової ради HAK “Надра України”, а також HAK “Надра України”. З повагою Прем’єр-міністр України Микола Азаров”.
Генеральна Прокуратура України по суті запиту повідомляє наступне: “29.10.2010 р. № 06/2/2-14484-05. Народному депутату України Гордієнку С.В. Шановний Сергію Володимировичу! Генеральною Прокуратурою України розглянуто Ваш депутатський запит, оголошений на засіданні Верховної Ради України 24 вересня 2010 року, щодо фінансово-господарської діяльності ДП HAK “Надра України” “Полтаванафтогазгеологія”, встановлення причин доведення його до банкрутства та з інших питань.
Установлено, що прокуратурою Київського району м. Полтави розслідується кримінальна справа за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 175, ч. 3 ст. 365 КК України, порушена 30.04.2009 р. за фактом невиплати заробітної плати працівникам ДП HAK “Надра України” “Полтаванафтогазгеологія” та перевищення службових повноважень службовими особами цього підприємства при реалізації матеріальних цінностей. 26 жовтня 2010 року в справі завершено проведення додаткової судово-економічної експертизи, яка була призначена для вирішення питання про економічну доцільність використання ДП “Полтаванафтогазгеологія” грошових коштів на інші потреби, ніж виплата заробітної плати.
Після опрацювання висновків експертизи та виконання інших необхідних слідчих дій у справі буде прийнято остаточне рішення, у тому числі щодо наявності або відсутності ознак злочинів у діяннях генерального директора підприємства Сікалова Г. А.
Крім того, у ході розслідування вказаної кримінальної справи 09.06.2009 р. порушено кримінальну справу за фактом грубого порушення законодавства про працю службовими особами ДП HAK “Надра України” “Полтаванафтогазгеологія”, яке мало вираження у незаконному звільненні у 2006–2009 роках начальника Карлівської нафтогазорозвідувальної експедиції глибокого буріння Юрківа В.М., за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 172 КК України. 28 травня 2010 року помічником прокурора Київського району м. Полтави зазначену кримінальну справу закрито за відсутністю складу злочину в діяннях службових осіб підприємства. 27 жовтня 2010 року Генеральною Прокуратурою України це рішення скасовано, оскільки законність звільнення Юрківа В.М. з посади досліджена не у повному обсязі.
Також на даний час прокуратурою Київського району м. Полтави проводиться досудове слідство у кримінальній справі, порушеній 23.07.2010 р. за фактами зловживання службовим становищем службовими особами відділу ДВС ГУЮ у Полтавській області при видачі TOB “ПЕК “Гермес” 13.03.2010 р. акта про проведення 15.09.2008 р. аукціону з реалізації арештованого майна підприємства, який рішенням господарського суду м. Києва від 05.11.2009 р. визнано недійсним, а також службового підроблення за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України.
14 вересня 2010 року в справі призначено судово-почеркознавчу експертизу, проведення якої доручено експертам НДЕКЦ при ГУ МВС України в Полтавській області. Одержання висновків експертизи очікується у листопаді 2010 року.
Генеральною Прокуратурою України прокурора Полтавської області зобов’язано організувати подальше досудове слідство у вказаних справах під особистим контролем, за допущену тяганину реагувати до винних прокурорськ
о-слідчих працівників та прийняти обгрунтовані рішення у стислі строки. Хід досудового слідства контролюється Генеральною Прокуратурою України.
Крім того, 27.02.2009 р. прокуратурою Полтавської області порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 та ч. 2 ст. 366 КК України, за фактом зловживання службовим становищем та службового підроблення службовими особами ДП “Полтаванафтогазгеологія” при реалізації 8 свердловин, які знаходяться на території Полтавської та Харківської областей. Відповідно до висновків судово-почеркознавчих експертиз листи від ДП “Полтаванафтогазгеологія”, які стосувалися реалізації свердловин, керівники підприємства Сікалов Г.А., Семенов А.Р., Третяк Ю.В. не підписували та не складали.
За таких обставин 28.05.2010 р. кримінальну справу за ч. 2 ст. 364 КК України слідчим прокуратури закрито на підставі п. 2 ст. 6 КПК України. Справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, перекваліфіковано на ч.ч. 1, 3 ст. 358 КК України і 31.05.2010 р. направлено за підслідністю до СВ Полтавського МУ УМВС України в Полтавській області. 22 вересня 2010 р. досудове слідство у справі зупинено на підставі п. 3 ст. 206 КПК України, у зв’язку з невстановленням особи, яка вчинила злочин. Це рішення 06.10.2010 р. скасоване прокуратурою м. Полтави, оскільки слідчий не провів необхідних слідчих дій для встановлення фактичних обставин у справі.
На даний час злочин не розкрито, досудове слідство триває, і його хід контролюється прокуратурою Полтавської області.
16 квітня 2007 року прокурором Київського району м. Полтави скасовано постанову про відмову в порушенні кримінальної справи, винесену ВКР Київського РВ Полтавського міського управління міліції, та порушено кримінальну справу за фактом викрадення особливо важливих документів, печаток ДП “Полтаванафтогазгеологія” за ч. 2 ст. 357 КК України. За результатами розслідування слідчим СВ Полтавського МУ ГУ МВС України в області 25.12.2009 р. прийнято рішення про закриття справи за відсутністю в діяннях складу злочину. Генеральною Прокуратурою України підстав для скасування зазначеного рішення на цей час не встановлено, оскільки факт викрадення не підтвердився, а документи і печатки знаходяться в розпорядженні підприємства.
Крім того, 4 серпня 2008 року начальником відділу БКОЗ УСБУ в Полтавській області порушено кримінальну справу за фактом розтрати службовими особами ХНГРЕ ДП “Полтаванафтогазгеологія” шляхом зловживання своїм службовим становищем, за попередньою змовою, протягом квітня-травня 2008 року, металобрухту, раніше списаного обладнання та автотранспорту Краснокутської партії вказаної експедиції загальним об’ємом 330,685 тонн на суму 206 456,2 грн, за ч. 5 ст. 191 КК України.
25 вересня 2009 року СУ ГУ МВС України в Полтавській області кримінальну справу закрито на підставі п. 2 ст. 6 КПК України. 20 жовтня 2010 року прокуратурою Полтавської області рішення скасовано у зв’язку із невиконанням у повному обсязі вказівок Генеральної Прокуратури України.
Хід розслідування кримінальної справи контролюється прокуратурою Полтавської області.
З приводу ліквідації та банкрутства ДП НАК “Надра України” “Полтаванафтогазгеологія” встановлено наступне.
На цей час щодо ДП “Полтаванафтогазгеологія” тривають дві процедури – ліквідація та банкрутство. Відповідно до ст. 19 Закону України “Про прокуратуру” прокуратура не підміняє органи відомчого управління та контролю і не втручається у господарську діяльність, якщо така діяльність не суперечить чинному законодавству. При надходженні скарг про порушення закону під час указаних процедур буде організовано відповідну перевірку.
Відповідно до статуту Національної акціонерної компанії “Надра України”, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.09.2000 р. №1460, компанія може утворювати в установленому законодавством порядку філії, представництва, інші відокремлені структурні підрозділи, бути засновником підприємств та власником майна, переданого їм на праві повного господарського відання. Питання їх ліквідації та розпорядження майном належить до господарської діяльності НАК “Надра України”, акціонером якого є держава в особі Міністерства охорони навколишнього природного середовища України. Наказами Мінприроди від 12.11.2009 р. та НАК “Надра України” від 16.11.2009 р. діяльність ДП “Полтаванафтогазгеологія” припинено та створено ліквідаційну комісію.
Переоформлення спеціальних дозволів на користування надрами нафтогазових родовищ з ДП “Полтаванафтогазгеологія” на HAK “Надра України” у 2007 році проведено на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.07.2006 р. № 383-р. Цим розпорядженням передбачено провести реорганізацію дочірніх підприємств компанії та доручено Мінприроди переоформити спеціальні дозволи на компанію. У подальшому, відповідно до пункту 16 Порядку надання у 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.03.2007 р. №480, спеціальні дозволи на користування надрами Пірківської площі та Загорянського родовища переоформлені з HAK “Надра України” на товариства “Астрогаз” та “Астроінвест-Енерджі”.
Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26.08.2009 р. №1094-р спеціальні дозволи на користування надрами Пірківської площі та Загорянського родовища анульовано. Надалі Уряд своїм розпорядженням від 26.08.2009 р. №1095-р надав ці родовища у користування HAK “Нафтогаз України”.
Спеціальний дозвіл на користування надрами Васищівської площі з ДП “Полтаванафтогазгеологія” на HAK “Надра України” не переоформлявся. Наказом Мінприроди від 01.06.2007 р. його анульовано, оскільки підприємством порушено обсяги і терміни проведення геологорозвідувальних робіт. У зв’язку із закінченням геологічного вивчення Огульцівського родовища у Харківській області спеціальний дозвіл на користування надрами не продовжувався.
Слідчим управлінням УМВС України в Полтавській області 09.04.2008 р. порушено кримінальну справу за фактом заволодіння і розтрати чужого майна шляхом зловживання службовими особами ДП HAK “Надра України”, “Полтаванафтогазгеологія” та TOB “Голден Деррік” своїм службовим становищем за ч. 5 ст. 191 КК України. Вказана кримінальна справа 27.06.2008 р. закрита Генеральною Прокуратурою України на підставі  п. 2 ст. 6 КПК України.
За фактами інших порушень у фінансово-господарській діяльності HAK “Надра України”, що виявлені ГоловКРУ, Генеральною Прокуратурою України проводиться додаткова перевірка. Про її наслідки Вас буде повідомлено додатково.
Крім того, господарським судом Полтавської області за заявою управління Пенсійного фонду України Київського району м. Полтави 16.11.2009 р. порушено провадження у справі про банкрутство ДП “Полтаванафтогазгеологія” HAK “Надра України” та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.
За висновком Державного департаменту з питань банкрутства, на момент порушення провадження у справі про банкрутство ДП “Полтаванафтогазгеологія” відсутні ознаки фіктивного банкрутства. Проте наявні ознаки доведення його до банкрутства.
Солом’янським РУ ГУ МВС України в м. Києві проведено перевірку за фактом можливого доведення до банкрутства підприємства “Полтаванафтогазгеологія”, і за її результатами прийнято рішення про відмову в порушенні кримінальної справи за відсутністю складу злочину. Цим же підрозділом органу внутрішніх справ м. Києва за наведеним фактом 01.09.2010 р. прийнято рішення про відмову в порушенні кримінальної справи на підставі п.11 ст. 6 КПК України (у зв’язку з тим, що за цим самим фактом є не скасована постанова органу дізнання).
За дорученням Генеральної Прокуратури України прокуратурою м. Києва перевірено законність зазначених процесуальних рішень та у зв’язку з допущеною неповнотою дослідчих
перевірок 27.10.2010 р. постанови про відмову в порушенні кримінальних справ скасовано, організовано проведення додаткової перевірки, хід якої прокуратурою міста взято під контроль.
За недотримання вимог кримінально-процесуального законодавства, допущених у ході вирішення матеріалів, стосовно винних працівників міліції прокуратурою м. Києва порушено дисциплінарне провадження.
Крім того, ухвалою господарського суду Полтавської області від 16.11.2009 р. за заявою управління Пенсійного фонду України Київського району в м. Полтаві порушено провадження у справі про банкрутство ДП HAK “Надра України” “Полтаванафтогазгеологія” з підстав неплатоспроможності (підприємство має заборгованість зі сплати страхових внесків та відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій на загальну суму 6 666 034 грн). Прокуратура Полтавської області 13.01.2010 р. вступила у справу на стороні боржника. Справу судом ще не розглянуто.
Ухвалою Київського районного суду м. Полтави від 25.02.2010 р. задоволено заяву TOB “ПЕК “Гермес” та зобов’язано підрозділ примусового виконання рішень ВДСВ Головного управління юстиції в Полтавській області видати акт про проведений аукціон з реалізованого майна ДП HAK “Надра України” “Полтаванафтогазгеологія”. За заявою прокурора Київського району м. Полтави про перегляд вказаної ухвали за нововиявленими обставинами її скасовано, справу призначено до розгляду, за результатами якого 11.06.2010 р. у задоволенні заяви ТОВ “ПЕК “Гермес” відмовлено. Апеляційним судом Полтавської області 21.09.2010 р. ухвалу Київського районного суду від 11.06.2010 р. скасовано, провадження у справі закрито у зв’язку з підсудністю даного спору господарському суду.
Прокуратурою Полтавської області 16.07.2010 р. до господарського суду області пред’явлено позов в інтересах держави в особі HAK “Надра України” до відділу ДВС Головного управління юстиції у Полтавській області про визнання акта від 13.03.2010 р. про проведення 15.09.2008 р. аукціону з реалізації арештованого майна недійсним з моменту його видачі. Ухвалою суду від 23.09.2010 р. провадження у справі припинено у зв’язку з непідсудністю спору господарському суду. Прокуратурою області на вказану ухвалу внесено апеляційну скаргу, яку ще не розглянуто.
Після скасування за касаційним поданням Генеральної Прокуратури України Вищим господарським судом України рішення господарського суду Полтавської області від 04.02.2009 р. про відмову у задоволенні позову TOB “ПЕК “Гермес” до ДП HAK “Надра України” “Полтаванафтогазгеологія” про визнання права власності на свердловини, що придбані позивачем на аукціоні, та усунення перешкод у користуванні, володінні та розпорядженні майном, справу направлено на новий розгляд, який триває.
Крім того, встановлено, що неодноразово в судовому порядку вирішувались питання поновлення Сікалова Г.А. на посаді директора ДП HAK “Надра України” “Полтаванафтогазгеологія”.
Так, останнім рішенням Октябрського районного суду м. Полтави від 24.07.2009 р. Сікалова Г.А. поновлено на вказаній посаді, стягнуто з HAK “Надра України” на його користь 61 025,39 грн середнього заробітку за час вимушеного прогулу та 70 000 грн моральної шкоди. Рішенням апеляційного суду Полтавської області від 19.05.2010 р. за результатами розгляду апеляційної скарги прокуратури області рішення суду першої інстанції змінено в частині розмірів середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди. Верховним Судом України за касацією прокуратури Полтавської області 19.08.2010 р. відкрито касаційне провадження у вказаній справі. Зазначене судове рішення до примусового виконання не зверталось.
У той же час на виконанні в Київському відділі державної виконавчої служби Полтавського міського управління юстиції перебували виконавчі провадження про зобов’язання ДП HAK “Надра України” “Полтаванафтогазгеологія” поновити на роботі Яресько І.М., Юрківа В.М., Яременко В.О., Давиденка В.В., Лях (Якименко) A.B., Головню І.Г. Наказом дочірнього підприємства від 29.04.2010 р. Головню І.Г. поновлено водієм автотранспортних засобів. Інші виконавчі провадження закінчені державною виконавчою службою на підставі п. 11 ст. 37 Закону України “Про виконавче провадження” у зв’язку з неможливістю виконати судові рішення.
На незаконні постанови державного виконавця прокуратурою Київського району м. Полтави 07.10.2010 р. принесені протести, які задоволені, а виконавчі провадження поновлені.
Крім того, у зв’язку з виявленням порушень вимог Закону України “Про виконавче провадження” при виконанні службовими особами підрозділу примусового виконання рішень відділу ДВС Головного управління юстиції у Полтавській області судових рішень, у т.ч. про стягнення з ДП HAK “Надра України” “Полтаванафтогазгеологія” заборгованості із заробітної плати, прокуратурою Полтавської області 12.10.2010 р. внесено подання начальнику Головного управління юстиції у Полтавській області.
Відповідь представникам трудового колективу ДП HAK “Надра України” “Полтаванафтогазгеологія” надана. З повагою заступник Генерального Прокурора України В.Щоткін”.
Знаючи про долю “Полтаванафтогазгеології” та її трудового колективу, читаючи ці відповіді, у нас виникають запитання: чи потрібна державі й регіону нафтогазодобувна галузь? Що чекає людей, які працювали на цьому підприємстві? Хто виплатить їм борги по заробітній платі, дасть можливість оформити пенсії, захистить їхні інтереси? Скільки свердловин на Полтавщині, кому вони належать, скільки видобувають газу, нафти, конденсату, за якою ціною, кому реалізовують і чи надходять ці кошти до бюджетів? Чому немає коштів у бюджетах, а величезні статки мають ті, хто користується надрами? Чи мають райони, де ведеться видобування, і їх населення адекватну компенсацію за забруднене довкілля? Чому держава втратила монополію на видобуток нафти, газу та використання надр? Хто відповість за розграбування економіки держави і незаконне привласнення праці цілих поколінь? Чому від цього завжди потерпають прості трудівники, а інші на їхньому горі багатіють?
Це лише невеликий перелік питань, які хвилюють полтавчан і всіх громадян України. На вирішенні цих питань та проблемі повернення державної монополії на використання надр і природних ресурсів наполягає Компартія України та її фракція у Верховній Раді України.
Саме цього найбільше не хоче буржуазна влада, бо вона повністю відповідальна за те, що відбувається в економіці України два останні десятиліття, і розуміє, що повернення під контроль держави і народу наших надр позбавить тих, чиї інтереси вона захищає, одного з головних джерел збагачення.

Сергій ГОРДІЄНКО
Народний депутат України,
фракція Компартії України
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.