Пам’ятні дати

Включення Західної України до складу Української РСР закріпило об’єднання двох найбільших частин української нації, відокремлених раніше одна від одної державними кордонами. Територія України збільшилась на шість нових областей — Волинську, Дрогобицьку (в 1959 р. об’єднана з Львівською), Львівську, Ровенську (нині – Рівненську), Станіславську (згодом перейменована в Івано-Франківську) і Тернопільську.
Об’єднання Західної України з Радянською Україною дало потужний поштовх до масштабних позитивних змін на її території: модернізація промисловості та подолання безробіття, матеріальна допомога багатодітним сім’ям, українізація системи народної освіти, державних установ, судочинства, поліпшення медичного обслуговування, особливо на селі, розвиток національної культури. Об’єднання українського народу в межах однієї країни значно підсилило його загальний потенціал, зміцнило територіальну цілісність.
Возз’єднання Західної та Східної України у межах однієї держави, започатковане історичним актом 14 листопада 1939 року, стало вікопомною подією, одним із кроків на шляху до проголошення у 1991 році незалежної Української держави. Ця дата ще раз нагадує нам про те, що ми живемо в  унітарній державі, де не існує окремої Східної чи Західної частини. Неможливо уявити нашу країну без Львівщини чи Тернопільщини, як і без Донеччини або Луганщини. Схід і Захід єднають любов до України, бажання розбудовувати незалежну, демократичну та правову державу.
У своєму інтерв’ю тижневику “2000” Президент України Віктор Янукович наголосив, що головним завданням влади є побудова держави, в якій однаково комфортно жилося б усім громадянам. Лише остаточне вирішення цього завдання здатне усунути загрозу поділу країни та забезпечити її поступальний розвиток і процвітання як на Заході, так і на Сході.
Возз’єднання території України – подія, яка об’єднує всіх українців на захисті незалежності та територіальної цілісності держави. Сьогодні мешканці всіх регіонів розуміють, що для подальшої розбудови незалежної України необхідні взаємна повага, злагода, пошук взаємоприйнятних підходів до вирішення питань, які постали перед нашою Вітчизною.

Вячеслав СЕЛЕГЕНЄВ
Заступник начальника управління –
начальник відділу інформаційно-аналітичної роботи
 головного управління інформаційної та
внутрішньої політики  облдержадміністрації
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.