Виконавча влада

На нараді йшлося про необхідність передачі внутрішньогосподарських меліоративних систем області у комунальну власність. Як поінформував головний інженер обласного виробничого управління водного господарства “Полтававодгосп” Володимир Кириленко, під час реформування аграрного сектора економіки меліоративні системи були включені до переліку об’єктів, що не підлягали приватизації. Аби внутрішньогосподарські мережі зрошувальних та осушувальних систем не опинилися безгоспними, була передбачена їх безоплатна передача до комунальної власності сільських територіальних громад.
Нині в області, за словами Володимира Кириленка, 44 тисячі гектарів (50,2% від наявних зрошуваних та осушуваних угідь) уже передані у власність територіальних громад. Однак меліоративні системи не працюють вже по 10–20 років, зазначив доповідач. Якщо у 1990 році в області зрошувалося 40 тисяч гектарів угідь, у 2000-му – 1 тисяча гектарів, то у 2007 році стаціонарний полив узагалі не здійснювався. Зараз на площі близько 500 гектарів застосовуються краплинне зрошення, більш сучасні й дешеві технології.
За цей час землі з меліоративними системами потрапили у власність господарств та фізичних осіб: нині зрошувальна система з внутрішньогосподарською мережею має 719 землекористувачів та землевласників, у тому числі 55 сільськогосподарських підприємств різних форм власності, 664 фізичні особи (з них 11 – фермерські господарства). А в багатьох випадках мережі взагалі залишилися без господаря. За підсумками інвентаризації зрошувальних систем області, що проводилась у вересні-жовтні поточного року, виявлено 29,9 тисячі угідь, на яких основні меліоративні фонди не мають власника. Все це унеможливлює належне використання й збереження цих фондів, призводить до руйнування, втрати системами своїх функціональних можливостей. Лише за останні п’ять років самовільно демонтовано 25,5 кілометра трубопроводів, розкомплектовано обладнання насосних станцій.
На нараді було запропоновано ініціювати перед Мінагрополітики, Держкомземом, Держводгоспом України списання у 2011 році зрошувальних систем області на площі 26,1 тис. га, попередньо закінчивши передачу основних фондів у комунальну власність.
Про ситуацію із захворюваністю на грип та ГРВІ поінформував в. о. начальника головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Юрій Курилко. Він, зокрема, повідомив, що, за прогнозами Міністерства охорони здоров’я України, в епідсезон 2010–2011 років у області може перехворіти 203–234 тисячі осіб.
“Нині показники захворюваності на грип та ГРВІ звичайні для цього періоду. Епідемічного підйому не спостерігається. За минулий тиждень захворіло 6 тис. 430 осіб, із яких більше половини – діти”, – зазначив Юрій Курилко.
Також, за словами доповідача, минулого тижня захворюваність зросла у порівнянні з попереднім тижнем на 3,9%. “Показник захворюваності на грип та ГРВІ у цьому році втричі нижчий, ніж в аналогічний період минулого року”, – повідомив Юрій Курилко.  За висновками лабораторії обласної санепідемстанції, на Полтавщині прогресує грип типу B. Найвищий рівень захворюваності реєструється у Карлівці, Гребінці, Диканьці, Гадячі, Полтавському районі та місті Полтаві.
Тим часом в області продовжується імунізація проти грипу. За інформацією головного державного санітарного лікаря області Анатолія Журавльова, бажання зробити щеплення від грипу поки що виявили близько 8 тисяч мешканців області. У переважній більшості це працівники охорони здоров’я, люди з хронічними захворюваннями, групи професійного ризику та діти. Якщо порівнювати з минулим роком, тоді було вакциновано тільки 1 тис. 400 осіб. Проте ситуація з імунізацією населення викликає занепокоєння. Заступник голови облдержадміністрації Олександр Коваль зауважив, що слід більш активно проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу в ЗМІ.
На період можливих епідеміологічних ускладнень, за словами в. о. начальника головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Юрія Курилка, в осінньо-зимовий період в містах та районах області передбачено додаткове розгортання більше 2 тисяч ліжок, перепрофілювання 60 відділень лікувально-профілактичних закладів області. Для поліпшення якості надання невідкладної та реанімаційної допомоги хворим на грип в області створені та повністю оснащені необхідним обладнанням і медикаментами три міжрайонних відділення – на базі Миргородської ЦРЛ, Лубенської клінічної лікарні та Полтавської обласної клінічної інфекційної лікарні.

Ірина РОГОЖИНСЬКА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.