Вибори-2010

Також він подякував виборцям за високу довіру, яку вони висловили Партії регіонів. Незважаючи на доволі низьку явку (51,6% по області), ця політична сила отримала переважну більшість депутатських мандатів практично в усіх місцевих радах. “При вільному волевиявленні люди змінили свої пріоритети і віддали нашій політичній силі більшість практично в усіх радах. Влада робитиме все для того, щоб вибір, який зробили жителі області, був забезпечений ефективним функціонуванням рад”.
Олександр Удовіченко висловив подяку й усім членам виборчих комісій за ту роботу, яку вони провели. “Безумовно, були певні затримки при організації голосування, черги, через які певна частина виборців залишала виборчі дільниці, не проголосувавши. В майбутньому треба інакше організовувати роботу дільничних комісій, щоб не було великих черг”, – зазначив голова облдержадміністрації.
Коментуючи результати місцевих виборів, Олександр Удовіченко повідомив, що до Полтавської обласної ради VI скликання увійшли представники одинадцяти партій. Зокрема, Партії регіонів, ВО “Батьківщина”, партії “Совість України”, Соціалістичної партії України, “Фронту Змін”, Комуністичної партії України, “Сильної України”, Народної Партії, “Нашої України”, Української Народної Партії і Селянської партії.
За словами Олександра Удовіченка, зважаючи на те, що Партія регіонів отримала найбільше місць (46,7%, або 56 мандатів, із них 22 – за списками, 34 – по мажоритарних округах) в обласній раді, її повинен очолити саме представник Партії регіонів. “Думаю, нашій фракції в облраді вдасться переконати інших депутатів у тому, щоб її головою став представник Партії регіонів”, – зазначив він.
Олександр Удовіченко також повідомив, що від ВО “Батьківщина” до обласної ради обрано 19 депутатів (15,8%), із них 14 – за списками, 5 – по мажоритарних округах. На третьому місці – представники політичної партії “Совість України”, які отримали 10 депутатських мандатів, тобто 8,3% (6 – за списками, 4 – по мажоритарних округах). “Фронт Змін” в обласній раді представлятимуть 8 обранців (7,1%), КПУ та СПУ – по 7 депутатів, “Сильну Україну” – 6 депутатів. Також до обласної ради по мажоритарних округах пройшли три представники Народної Партії, два – від “Нашої України”, по одному представнику – від Селянської партії та УНП.
Загалом, як повідомив він, до обласної ради на 120 місць було висунуто 925 кандидатів від 32 партій, із них за партійними списками – від 31 партії. На посади міських голів 15 міст обласного підпорядкування – 116 кандидатів, на посади міських голів 5 міст обласного значення – 38. У районні та міські ради своїх представників висунули 57 осередків районних та міських парторганізацій. Усього в області за 9 тисяч 661 депутатський мандат боролися 26 тисяч 212 кандидатів.
Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко повідомив, що вже ведуться переговори про формування більшості в обласній раді. “Тільки об’єднуючи зусилля, ми можемо говорити про ефективну роботу”, – переконаний він. А перемога Партії регіонів в усіх районних радах, на його думку, дасть можливість вибудувати ефективну вертикаль влади, об’єднавши виконавчу владу і місцеве самоврядування в режимі однієї політичної сили. “Це не значить, що ми будемо намагатися скрізь обрати тільки представників Партії регіонів. Тут є достойні люди, які представляють й інші політичні сили. Думаю, що це буде роботою об’єднавчою”, – наголосив Олександр Удовіченко.
Прокоментував голова облдержадміністрації і результати виборів міських голів. Від Партії регіонів, зокрема, обрані Сергій Супрун (міський голова Комсомольська), Сергій Соломаха (м. Миргород), Тетяна Савченко (м. Гадяч), Олександр Ісип
(м. Кобеляки), Олександр Грицаєнко (м. Лубни). Від ВО “Батьківщина” – Олег Бабаєв (м. Кременчук), В’ячеслав Демчук (м. Лохвиця), Віталій Сидоренко (м. Червонозаводське).
По інших містах: міським головою Глобиного став Станіслав Джусь (Партія промисловців та підприємців), Гребінки – Федір Мілевський (партія “Відродження”), у Зінькові залишився Микола Шум (Народна партія), міський голова Пирятина – Олексій Рябоконь (СПУ), Хорола – Ігор Свириденко (КПУ), Карлівки – Володимир Слєпцов – “Нова політика”.
– Що стосується Полтавської міської ради, мабуть, нам хотілося б, щоб наших представників було у ній більше. Але ще до початку виборчого процесу ми бачили, що Олександр Мамай та його політична партія “Совість України” мають величезну підтримку серед населення обласного центру, – зазначив голова облдержадміністрації. – У нас будуть спільні проекти з нинішньою міською радою на чолі з Олександром Мамаєм протягом усієї каденції. І, звичайно, ми хочемо, щоб представник Партії регіонів став секретарем Полтавської міської ради. Хто конкретно це буде – стане відомо протягом тижня.
Відповідаючи на запитання журналістів, голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко висловив думку, що система виборів по мажоритарно-партійних списках дала можливість політичним силам мати більше шансів провести своїх представників у ради. “Йдучи у мажоритарний округ, представник політичної сили агітував не тільки за себе, а й за свою партію, і навпаки. Тому мажоритарний округ – трохи інша система, там спрацьовували не тільки політичні вподобання, а й багато чого залежало від того, яким є кандидат. Думаю, що за цією системою таки майбутнє. Тепер більше депутатів представляють райони – це добре”, – переконаний голова облдержадміністрації.

Ірина РОГОЖИНСЬКА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.