Обережно: грип!

– Першими із грипом зустрічаються поліклініки, до нашого лікарняного закладу направляють хворих із тяжкими станами. Нині говорити про епідемію грипу ще зарано, маємо звичайний для цього періоду підйом рівня захворюваності. Однак це не привід втрачати пильність. Низькі температури, дощ, сирість – сприятливі умови для вірусу грипу, які дають йому можливість активно поширюватися, – попереджає фахівець.
Здавалося б, протягом літа наш організм отримав велику кількість вітамінів, відновилася імунна система. Проте, хоч імунітет і є основним бар'єром на шляху вірусу, вірогідність захворіти на грип залежить не лише від нього. "Причепиться" до вас вірус грипу чи ні – залежить іще й від хронічних захворювань, які маємо, від соціального статусу, побутових умов та загального фізичного стану організму.
– За нашими спостереженнями, під час минулої епідемії найуразливішими до вірусу грипу були люди, які мали хронічні захворювання, в тому числі легеневі, хворі на цукровий діабет, вагітні жінки – всі, хто мав понижений імунітет, – говорить Лідія Войтенко. – Також захворювання важко протікало у хворих, які мали вагу, вищу за норму більш ніж на 20 відсотків. У групі ризику й ті, чия професійна діяльність передбачає часті контакти з людьми, – продавці, перукарі, працівники громадського транспорту, педагоги, медики. Ці категорії населення мають звертати більше уваги на своє здоров'я.
Грип – це гостре інфекційне захворювання, збудником якого є вірус. Потрапивши в організм, він зупиняється у верхніх дихальних шляхах, де вражає слизову. Інкубаційний період при грипі коливається від кількох годин до 3-х діб, найчастіше – 1–2 доби.
При грипі, за словами Лідії Войтенко, найважливішим є фактор часу. Досвід минулого року показав, що пацієнти часто зверталися за медичною допомогою пізно. Тоді як вірус грипу вимагає, щоб лікування розпочиналось якомога швидше. Якщо вчасно його не почати, вірус проникає нижче і може викликати альвеоліт і важку вірусну пневмонію. Однак часто, незважаючи на підвищену температуру, слабкість і м'язові болі, ми ковтаємо черговий набір ліків і мужньо йдемо на роботу.
Тож, якщо відчуваєте якесь нездужання, одразу звертайтесь до лікаря. Адже грип може "нагородити" ускладненнями. Вони можуть бути найрізноманітнішими – від синуситу, отиту і бронхіту до пневмонії, міокардиту і пієлонефриту. До речі, численні смертельні наслідки викликає не сам грип, а його ускладнення. Вчасно виявити їх і призначити лікування може тільки лікар. Тому викликайте дільничного лікаря при перших симптомах захворювання.
При застуді, відлежавшись тиждень, людина може вести звичайний спосіб життя. Після грипу відновний період може затягнутися на цілий місяць.
На грип може захворіти кожен, оскільки повітряно-крапельний шлях передачі призводить до швидкого його розповсюдження. Все залежить від імунітету людини або ж від специфічного імунітету, набутого шляхом щеплень. Вони, переконані медики, є сьогодні єдиним шляхом запобігання захворюванню на грип. Особливо важливим щеплення є для груп ризику – людей похилого віку, хворих на хронічні захворювання, вагітних жінок, дітей. І головне те, що вакцинація дає змогу зменшити ризик летальних випадків.
Щоб підготувати організм до гідної зустрічі з вірусами, про щеплення час подумати саме зараз, за кілька тижнів до початку епідемії.
– Звісно, було б добре, якби людина могла визначити вразливість імунітету саме до того штаму грипу, на який перехворіє. Але це неможливо, оскільки ми не знаємо, з чим конкретно зустрінемось. Тому протигрипозні вакцини полівалентні, розраховані на більш широкий вплив, – говорить Лідія Войтенко. – Ті, хто перехворів під час епідемії 2009–2010 років на каліфорнійський грип, мають до нього імунітет, але знову ж таки – лише до цього штаму. Та й перехворіло на нього в області лише 12 відсотків населення, по Україні ця цифра становить трохи більше 16 відсотків. Тож відсоток тих, хто не хворів, значний. Тому говорити, що ми маємо захист, набутий в ході минулої епідемії, не можна.
Вакцинація від грипу – щосезонна. Вона не діє кілька років. Проте, навіть якщо у щепленої людини і виникає респіраторно-вірусна інфекція, щеплення робить перебіг захворюваності більш помірним. Нині медики рекомендують вакцини "Ваксигрип" (Франція), "Інфлувак" виробництва Нідерландів. Окрім того, що вакцинація – найбільш надійний спосіб уберегтися від грипу, це ще й серйозна економія. Скажімо, "Ваксигрип" коштує в аптеках близько 60 гривень, тоді як вартість курсу лікування грипу середньої важкості – 600–700 гривень. Лікування ж важкого грипу в реанімаційному відділенні, за словами головного лікаря Полтавської обласної клінічної інфекційної лікарні Лідії Войтенко, обійдеться не в одну тисячу гривень.  
Протипоказання для цих щеплень доволі обмежені – це онкологічні захворювання, важкі імунодефіцитні стани, такі, як СНІД. Однак у будь-якому випадку перед тим, як зробити щеплення, слід проконсультуватися з лікарем-терапевтом. Категорично не можна щеплюватися, коли маєте закладеність носа чи певні катаральні явища, адже в такому стані організм просто не дасть імунної відповіді. Можливі побічні ефекти від щеплення типові – незначне підвищення температури, місцева реакція у вигляді почервоніння шкіри.  
Актуальними для цьогорічного грипозного сезону залишаються ефективні противірусні препарати арбідол, амізон, які можна приймати й для профілактики, суворо дотримуючись інструкції із застосування, а також оксолінова мазь та інтерферон. Водночас медики попереджають: після першого ж "чиху" бігти в аптеку по антибіотики не слід. У разі необхідності їх призначить лікар.  
– Минулого року під час епідемії для лікування каліфорнійського грипу ми застосовували противірусний препарат "Таміфлю", який має доведену ефективність проти всіх вірусів грипу, – продовжує Лідія Войтенко. – Ми бачили, що він працює, застосовували його і у вагітних, і у дітей. При цьому вдавалося зупинити захворювання на ранній стадії.
Важливою профілактичною мірою є часте провітрювання, особливо коли йдеться про офісні приміщення: їх слід провітрювати щогодини. Періодично включайте іонізатор або кварцеву лампу, проводьте вологе прибирання. Мийте руки, полощіть горло дезінфікуючими розчинами. Якщо захворів хтось із близьких, покладіть хворого в окрему кімнату або хоча б відгородіть його ліжко ширмою, виділіть йому окремий посуд, а зубну щітку поставте в окрему склянку. Це дозволить вам не захворіти. Не забувайте про природні антибіотики – цибулю й часник, а також про мед та ехінацею. Слід звернути увагу на запобігання пасивному курінню. Доведено, що діти з родин, у яких курять, частіше хворіють на грип та інші ГРВІ.
Якщо ж уникнути хвороби не вдалося – фахівці радять не вдаватись до самолікування, а звертатись до лікаря, при виборі медпрепаратів обирати тільки якісні ліки, ефективність яких підтверджена клінічними дослідженнями.
Збивати температуру потрібно тоді, коли вона перевищує 39 градусів. Підвищена температура – це захисна реакція організму, що відображає атаку інфекції. Одна з небезпек, яка очікує нас при підвищенні температури, – це зневоднення. Не забувайте про часте пиття. Пам'ятайте, що напої повинні бути теплими, але не гарячими. Краще за все пити відвар шипшини з медом, лимонний, смородиновий або обліпиховий компоти.
При підвищеній температурі під забороною всі теплові процедури – ванни, гірчичники, грілки. Якщо вам дошкуляє озноб, допоможуть тепла піжама, шерстяні шкарпетки і плед. Якщо спітніли, перевдягніться і перестеліть ліжко. Обов'язково зверніться до лікаря!

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.