Володимир МАРЧЕНКО: “У цьому скликанні облрада виконала своє головне завдання”

– Обласна рада п’ятого скликання завершує роботу. Вже після виборів ми плануємо провести ще одну сесію, розглянути ряд питань та прозвітувати про діяльність, – сказав він.
За час роботи ради нинішнього скликання депутати провели 28 сесій, на яких розглянули 736 питань, подали 63 депутатських запити. Десять постійних комісій збиралися 355 разів, у тому числі було 69 спільних засідань. На комісіях опрацювали 1849 питань.
Матеріальну допомогу з депутатського фонду отримали 7733 громадяни на суму 4 мільйони 69 тисяч гривень.
Протягом нинішньої каденції обласна рада заснувала п’ять премій. Їх лауреатами стали 96 громадян і 5 творчих колективів. Заснований також щорічний конкурс наукових робіт молоді “Від студентського самоврядування – до самоврядування громад”, преміями відзначені автори 21 роботи.
Полтавською обласною радою та Законодавчими зборами Ленінградської області було укладено Угоду про співробітництво для сприяння діловим контактам та обміну досвідом місцевого самоврядування. З посланцями Польщі й Бельгії відбувся обмін делегаціями, гості з міст Сестрі Леванте (Італія) та Комло (Угорщина), представники міжнародних проектів та Міжнародного Трейд-клубу в Україні теж зустрічалися з керівництвом і депутатами обласної ради. Налагоджено співпрацю з громадськими організаціями “Полтавське земляцтво у Києві” та “Полтавське земляцтво в Москві”.
З бюджету розвитку обласного бюджету протягом 5 років було виділено понад 62 мільйони гривень, які спрямовані на реставрацію соматичного корпусу обласної клінічної лікарні імені М.В. Скліфосовського, будівництво обласного протитуберкульозного диспансеру, реставрацію театру імені М.В. Гоголя тощо.
Обласна рада п’ятого скликання гордиться тим, що депутати з різними політичними поглядами зуміли злагоджено працювати в одній команді.
“На Полтавщині перемагає здоровий глузд”
Відповідаючи на запитання журналістів та інтернет-користувачів сайта обласного комунального інформагентства “Новини Полтавщини”, Володимир Марченко відзначив:
– За десятибальною шкалою я оцінюю роботу обласної ради п’ятого скликання у вісім балів. Є питання, які ми не змогли вирішити, працюємо над ними й нині. Про майбутню раду шостого скликання хочу сказати, що закон, за яким проходять зараз вибори, по суті визначає кількісний склад майбутньої ради. Було прийнято рішення – 120 депутатів. Я вважаю, це забагато. Ми сподівалися такий оптимальний склад, як нині, – 90 депутатів, залишити і в наступному скликанні, але закон не передбачає такої кількості депутатів. Із 120 депутатів 60 будуть обрані на мажоритарній основі, і стільки ж – за списками політичних партій. Після виборів побачимо, які політичні сили будуть представлені в обласній раді. Мажоритарники теж репрезентують певні партії, адже для того, щоб людина балотувалася по мажоритарному виборчому округу, треба мати підтримку й подання тієї чи іншої політичної сили. Можливо, будуть варіанти, коли певні партії не пройдуть за списками, але їхні представники можуть бути обрані за мажоритарною системою. Скільки буде таких депутатів, як створюватимуться фракції, депутатські групи чи об’єднання, поки що важко сказати, але на Полтавщині перемагає завжди здоровий глузд, і я думаю, що у нас буде нормальна плідна робота всіх депутатів, які пройдуть до обласної ради шостого скликання.
Контролювали
всі кошториси
– Всі питання, які розглядалися на сесіях, заслуговують на увагу, жодного, яке б мало приватний характер, ми не підтримували, не лобіювали чиїсь інтереси, а працювали прозоро, – відзначив голова обласної ради. – В цьому скликанні ми вперше на комісії з питань бюджету, підприємництва та управління майном, яку очолює Володимир Гришко, побудували роботу таким чином, що, приймаючи бюджет, контролювали й перевіряли кошториси всіх управлінь, які фінансуються із обласного бюджету. Це стосувалося проведення ремонтних робіт, заходів, закупівель обладнання тощо. Депутати впливали на бюджетний процес. Для прикладу: в обласній школі-інтернаті імені А.С.Макаренка хотіли збудувати басейн. Втім, коли депутати з’ясували, що вартість басейну сягає за 12 мільйонів гривень, кошти були зняті. Таких прикладів багато. Я вважаю, в цьому скликанні ми виконали своє головне завдання. Обласна рада – це представницький колегіальний орган, що не має виконавчого комітету, і відповідно до закону про місцеве самоврядування, більшість наших повноважень делеговані обласній державній адміністрації. Основна роль облради полягає в тому, що повинен бути ефективний контроль з боку обласної ради за використанням бюджетних коштів облдержадміністрацією. І ми ретельно контролювали і виконання бюджету, і використання коштів, які направлялися на ті чи інші об’єкти.
“Вдячний колегам за те, що ми не політизували ситуацію”
– Що стосується виборів, я хочу вірити, що в нашій області вони пройдуть чесно і демократично, – наголосив Володимир Марченко. – Багато політичних сил, але не всі, підписали Меморандум про чесні вибори на рівні області. Сподіваюся, що волевиявлення всіх наших громадян буде враховане, і кандидати в депутати різних рівнів, які переможуть, гідно представлятимуть своїх виборців.
Політичну силу, яка працювала в обласній раді з найбільшою віддачею для територіальної громади області, Володимир Марченко не виділяє:
– Не можу виділити якусь одну, хочу висловити всім без винятку депутатам щиру подяку за роботу. Наголошую, що коли ми почали каденцію в обласній раді, то прибрали в куток політичні прапори і сказали, що прийшли сюди працювати на благо виборців, які за нас голосували. І підсумки нашої роботи, про які говоримо, дають відповідь на це запитання – якщо ми не займаємося політикою, а виконуємо свою роботу і свої завдання, тоді є й результат. Вдячний колегам за те, що ми не політизували ситуацію, а займалися конкретною депутатською роботою.
ЖКГ – постійна турбота депутатів
Житлово-комунальне господарство, стан якого в області залишає бажати кращого, – постійна турбота депутатів. Зроблено у цій сфері чимало.
– За чотири з половиною роки ми виділили з обласного бюджету близько 8 мільйонів гривень на підтримку обласних підприємств, які займаються водо- і теплопостачанням осель мешканців Полтавщини. Надали 5,5 мільйона гривень і закупили в кожний районний центр комунальні спецавтомобілі. Тож допомога обласної ради тут надзвичайно велика. Сподіваємось, що у наступному скликанні буде прийнята досить важлива для нашої області програма “Питна вода” і в цьому напрямку теж залучатимуться кошти для покращення галузі ЖКГ на Полтавщині. Крім того, з обласного бюджету виділялося близько півтора мільйона гривень на будівництво водогонів у селах та селищах, і таку роботу ми продовжимо.
Зроблено багато, належить зробити ще більше
– У цьому скликанні ми дофінансували і добудували соматичний корпус обласної лікарні, про який говорять зараз усі політики. Це справді добра справа, і більше того, наголошую, що це було третє скликання, коли пріоритетом обласної ради визначена охорона здоров’я. Кожну копійку, зароблену перевиконанням бюджету, ми прагнули спрямувати на покращення медичних послуг. Зроблено багато ремонтних робіт в обласних медичних закладах.
Було відкрито ОЦЕВУМ, там нині займаються діти, маючи гарні умови для гурткової роботи. Ми не закрили жодного освітянського, соціального чи культурного закладу, що фінансується з обласного бюджету, – зазначив Володимир Марченко.
– Вважаю, нам вдалося мобілізувати велику суму коштів за рахунок нафтогазового комплексу. За чотири роки сума становила близько 80 мільйонів гривень. Всі ці кошти пішли на соціально-економічний розвиток Полтавщини, гроші дійшли до багатьох сіл, селищ і міст. Будемо проводити таку принципову політику і в наступному скликанні. Діє обласна
програма будівництва сучасних спортивних майданчиків, які є в кожному районі. Зупинятися на цьому не будемо.
Серед того, що не вдалося завершити депутатам п’ятого скликання, Володимир Марченко відзначив не- реалізовану програму приватизації. В області чимало об’єктів незавершеного будівництва, і зараз немає коштів, щоб їх добудувати. Програма передбачала продаж цих об’єктів через аукціони, однак цьому завадила фінансова криза.
– Не зуміли відстояти свою позицію щодо прийняття у Бюджетному кодексі норми, коли б нафтогазові компанії, які працюють у нашій області, сплачували рентну плату не до Державного, а до місцевих бюджетів. Ця сума складала б близько 150 мільйонів гривень, гроші можна було б залучати на виконання соціально-економічних програм. Тоді ми не були б прохачами у НАК “Нафтогаз”, у Держбюджету, “вибиваючи” кошти, яких вкрай потребують наші міста, села і селища. На жаль, вже декілька років не можемо в повному обсязі фінансувати будівництво протитуберкульозного диспансеру. Актуальним було і залишається будівництво нової обласної інфекційної лікарні.
 Зараз багато розмов щодо продажу незавершеного спортивно-оздоровчого комплексу у Полтаві, лунають звинувачення на адресу обласної ради в тому, що депутати продали об’єкт спортивного призначення, а нові власники збудують на його місці торговий центр. Підкреслюю – на цьому місці буде збудована спортивна споруда – басейн і великий спортивний зал. Ми розпочали будівництво цього комплексу за рахунок обласного бюджету. Проектно-кошторисна вартість цього будівництва сягає 82 мільйонів гривень. Таких коштів ми не змогли б знайти в обласному бюджеті. Тим більше, що першочерговим є будівництво протитуберкульозного диспансеру, інфекційної лікарні. Розпорошувати бюджетні кошти недоцільно, пояснив голова обласної ради.
Володимир Марченко відповів на ряд інших запитань інтернет-користувачів та журналістів.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.