Догляд за літніми людьми

Хворі літнього віку по-різному реагують на перебування в лікарні. Одні замикаються в собі, погано контактують із сусідами по палаті й медичним персоналом, більшу частину дня перебувають у ліжку, інші ж, навпаки, – ведуть занадто активний спосіб життя, не дотримуються лікарняного режиму, намагаючись переконати всіх у тому, що вони ще повні сил. Дехто відмовляється від обстеження і навіть від лікарських призначень. У таких випадках треба тактовно пояснити, що слід виконувати рекомендації лікаря, адже це позначиться на наслідках лікування.
У цих хворих часто ослаблена пам'ять на недавні події. Вони краще пам'ятають те, що з ними було раніше, ніж останнім часом. Це призводить до того, що хворі часто забувають виконувати призначення лікаря чи медсестри.
Літні пацієнти у незнайомому оточенні іноді втрачають орієнтацію, особливо вночі. Відповідне освітлення і лагідне ставлення заспокоять їх.
Багато людей у цьому віці надто балакучі. Тому необхідна особлива витримка і терплячість до них, щоб вислухати їх, не робити зауваження, зокрема в нетактовній формі. Літнім людям не можна нагадувати про їхній вік.
Через безсоння вночі людина похилого віку поводиться неспокійно, заважаючи спати іншим, тому дуже важливо створити хворому належний режим, забезпечити добрий сон.
Люди літнього віку багату часу перебувають у ліжку, що може бути причиною виникнення у них різних легеневих ускладнень, пролежнів. Завдання близьких, які доглядають такого хворого, полягає в тому, щоб частіше змінювати положення хворого, перевертати його, розтирати кісткові виступи, робити масаж м'яких тканин, змащуючи уразливі ділянки шкіри спеціальними кремами, вазеліном.
Такі люди повинні дотримуватися дієти. Їм необхідні слабко-лужні мінеральні води, соки і компоти, які стимулюють перистальтику кишок. У їжі повинні переважати жири рослинного походження (соняшникова, кукурудзяна, маслинова олія).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.