Полтавський ГЗК нарощує темпи

Як відомо, з метою врегулювання трудового конфлікту та стабілізації виробництва за сприяння облдержадміністрації було створено робочу комісію під співголовуванням заступника міністра промислової політики України Сергія Біленького та заступника голови облдержадміністрації Бориса Галушка. Що змінилося на підприємстві з того часу і в якому режимі працює комбінат нині ми запитали генерального директора ВАТ “Полтавський ГЗК” Віктора Лотоуса.
– Адміністрація комбінату і я особисто вдячні членам робочої комісії за плідну й результативну співпрацю, завдяки якій трудовий конфлікт удалося вичерпати. Разом із тим триває робота з реалізації досягнутих домовленостей, одним із пунктів яких є проведення зустрічей з представниками колективу, котрі висловили незадоволення. Нещодавно відбулася ще одна така зустріч, якихось претензій до адміністрації ми не почули. За спільною згодою сторін на комбінаті триває процес повторного розгляду норм виробітку, що було однією з вимог. Додатково проведено хронометраж, необхідні розрахунки. Вони ще раз засвідчили, що встановлені раніше норми є реальними, і їх виконує переважна більшість працюючих. Водночас вивчаємо причини, які впливають на невиконання цих норм. Є низка проблем, пов’язаних з організацією праці. Зокрема, це простої екскаваторів і машин. Якщо годину-дві водій простояв без роботи, то потім він змушений наздоганяти цей час і працювати більш інтенсивно. Із цим потрібно боротися, щоб упродовж усієї зміни виробничий процес був безперервним і людям не доводилося надолужувати згаяне.
– Вікторе Вікторовичу, дехто з експертів уважає, що ситуацію, яка виникла на комбінаті, насамперед, спровокував психологічний фактор. Тобто водії, отримавши значно кращі умови праці, не хочуть відмовлятися від пільг, які вони мали, працюючи на старій техніці.
– Це й справді так. За українським законодавством, людина, яка працює у максимально важких умовах, має право на достроковий вихід на пенсію у 50 років за першим списком. За результатами атестації право на пільгове пенсійне забезпечення за списком № 1 підтверджено на 403 робочих місцях, на яких нині працює 861 особа. Пільги за списком №2 матимуть 2628 працюючих на 1458 робочих місцях. У зв’язку з модернізацією виробництва та впровадженням новітніх технологій деякі робочі місця втратили статус пільгових, що й викликало невдоволення, бо, за умовами атестації, через покращення умов праці тепер люди мають право на пенсію в 55 років (за списком №2). Такими є вимоги чинного законодавства, ми самі нічого не придумали. Є чітко встановлені нормативи, які ми повинні виконувати. Перший список залишився тільки для працюючих на застарілій техніці, де немає віброкрісел, кондиціонерів, пилозахисної кабіни, тобто відсутні фактори, які покращують умови праці. А нова техніка відповідає усім цим вимогам. Законодавці вирішили, що не зовсім справедливо урівнювати усіх у пільгах. Ми пропонували бажаючим повернутися на попередні місця, але ніхто не захотів. Тому що на новій техніці й умови роботи кращі, і зарплата вища. В Америці та Австралії водії, які працюють на такій техніці, ідуть на пенсію в 65 років.
– У якому режимі працює комбінат зараз?
– Усі виробничі потужності комбінату працюють з повним завантаженням, а споживачі отримують кінцеву продукцію у плановому режимі. У вересні маємо хороші результати. Уперше за останні 20 років ГЗК за місяць виробив більш ніж 900 тисяч тонн окатків. Це є свідченням того, що виробничий процес перебуває у звичному руслі. Перед нами стоїть завдання нарощувати випуск окатків, бо на цю продукцію попит не слабшає. До кінця року навіть плануємо наростити обсяги відвантаження. У цілому ж 2010 рік порівняно з минулим значно кращий, на комбінаті зросла зарплата. У вересні її середній рівень становив 3800 грн, що є найкращим показником у області. Робітники основних професій отримують по 5–7 тисяч гривень щомісячно. Як і раніше, у нас працює 8 тисяч осіб. Скорочень немає, навіть був прийом.
– Зрозуміло, що без новітніх технологій неможливо досягти такої стабільності.
– Такою є головна стратегія розвитку. Усі виробничі, структурні підрозділи комбінату забезпечені найсучаснішим обладнанням. Наш автопарк має технологічні автомобілі провідних світових виробників – “Комацу”, “Катерпіллар”, “БелАЗ” вантажопідйомністю 90–180 т. 70 відсотків автопарку з чисельністю майже сто вантажівок експлуатуються менше, ніж п’ять років. Те ж саме можна сказати і про бурові верстати та екскаватори.
Увесь прибуток ми вкладаємо у розвиток виробництва, навіть беремо кредити, щоб купити більше техніки, бо останнім часом прибутки були невеликими, особливо 2009 року. Нам не вистачало власних коштів на придбання нової техніки. Зараз ситуація дещо краща, нещодавно придбали два нових екскаватори і п’ять
18-тонних автомобілів “Хітачі”.
– Чи не означає це скорочення соціальних програм?
– Ні в якому разі. Полтавський ГЗК був і є соціально орієнтованим підприємством. Наприклад, поточного року ми запровадили оздоровлення наших працівників у спеціалізованих санаторіях і вузькопрофільних будинках відпочинку. Насамперед, Миргорода, Моршина, Трускавця, Хмельника, Бердянська. У рамках цієї програми поточного року буде оздоровлено понад 600 трудівників, переважно середнього віку, з числа тих, хто відпрацював на підприємстві 20 і більше років. Звісно, що з плином часу стан здоров’я стає гіршим, тому людям потрібне лікування у хороших санаторіях. Середня вартість путівки терміном на 18–21 день становить чотири тисячі гривень, наші працівники доплачують тільки десять відсотків вартості. Також передбачаємо путівки для матерів із дітьми. Для оздоровлення дітей використовуємо власний дитячий табір “Горизонт” на річці Псел, який забезпечує потреби усіх бажаючих. Крім цього, влітку більше 300 дітей наших працівників відпочили ще й на Азовському морі.
Щодо допомоги місту Комсомольську, то комбінат виконав усі зобов’язання з наповнення фонду розвитку. Також кошти направляємо безпосередньо на розвиток спорту, медицини, освіти. За 9 місяців ця сума становить дванадцять мільйонів гривень, включаючи три мільйони, які надійшли до фонду розвитку.
Дбаємо й про побутові умови для наших працівників. Ремонтуємо не тільки основні фонди, а й побутові приміщення. Починаємо ремонт їдальні, де буде облаштовано великий зал із таким розрахунком, щоб там можна було відзначати святкові дати, дні народження. Також плануємо обновити чотири турбази, які закріплені за окремими цехами.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.