Загроза над головою

Будинок №42 по вулиці Маршала Бірюзова нещодавно теж став черговою небезпекою для перехожих: облицювальна плитка з п'ятиповерхівки буквально сипалася мало не на голову людям, говорять мешканці.
– Сиджу в квартирі й раптом чую за вікном якийсь стукіт. Відразу не зрозуміла, що це. Думаю, може, хтось із дітей бешкетує й вийшла, щоб приструнити пустунів. Коли двоє чоловіків, що стояли біля будинку, кажуть, мовляв, гляньте, як із п'ятого поверху падає плитка. Переді мною якась жінка ледь встигла відбігти убік. А поблизу ще й малеча грається… – розповідає мешканка багатоповерхівки Зінаїда Іваненко.
Не чекаючи, доки шматки плитки травмують когось із перехожих, жінка зателефонувала до ГЖЕД КП "Полтавська бавовнопрядильна фабрика". Невдовзі комунальники вже збивали з будівлі плитку, що ледь трималася. Упоравшись, вони поїхали, залишивши купу сміття і проблем. Справа в тому, що під час "ремонтних робіт" кілька плиток впали на залізний дашок ганку пенсіонерки Зінаїди Іваненко й пошкодили його.
– Я вісім місяців збирала кошти, щоб зробити собі окремий вхід, а вони пошкодили його дах за лічені хвилини, – переймається жінка. – Спостерігаючи за цим із вулиці, я хвилювалася, щоб хоч газові труби не пробили, вони там якраз поруч, до того ж зовсім старі.
На щастя, газові труби таки вціліли. Проте багато жителів п’ятиповерхівки залишилися без кабельного телебачення.
– Саме після роботи працівників ГЖЕДу трансляція телепередач припинилася, – переконують мешканці. – Мабуть, збиваючи плитку, вони ненароком зачепили кабель. Звечора на стіні він ще звисав, а на ранок вже нічого не було.
Наступного дня люди викликали працівників телекомпанії "Воля", які швидко відновили дроти.
– ГЖЕД ніяк не міг пошкодити кабель. У нас із комунальниками укладений відповідний договір. Це міг зробити будь-хто, наприклад, бомжі, – говорить майстер дільниці №2 ТК "Воля" Олег Романько.
Проте люди із його словами не згодні.
– Скільки років висіли дроти, їх ніхто не чіпав, а тут, бачте, позривали! – обурюються жителі.
Ось так: хотіли, як краще, а вийшло, як завжди. Добре, що кабельне телебачення відновлено та уламки плитки перед входом до під'їзду працівники ГЖЕДу хоч і з запізненням, але прибрали. Проте пошкоджений дах над ганком так ніхто й не відремонтував, залишивши пенсіонерку наодинці з проблемами.
Якщо небезпека від плитки, яка падає, для цієї будівлі минула, то мешканцям другого під'їзду будинку №16 по вулиці Зіньківській боязно в нього заходити: останнім часом плитка на перегородці, що підтримує "козирок" під'їзду, почала обвалюватися. А під час дощів на оголеному місці руйнується стінка, внаслідок чого важелезний "козирок" може упасти.
Жителі будинку говорять, що не так давно зверталися до Полтавської ГЖЕД №7, щоправда, з іншого приводу. Дошкуляли "підвальні" негаразди. Комунальники бачили, в якому стані вхід до під'їзду, проте так нічого й не зробили. Невже треба чекати, щоб трапилася аварія, і тільки тоді виявляти "героїчні зусилля" на її ліквідацію?
Дамоклів меч проблем
Облицювальна плитка обсипається майже з усіх панельних будинків, зведених за радянських часів, говорить заступник начальника головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Олександр Тонков. Будинкам вже по 30–40 років, час робить свою справу…
А комунальники? Зважаючи на те, що вага однієї облицювальної плитки близько 250 грамів, то під час падіння вона може не лише налякати, а й травмувати.
За словами Олександра Тонкова, виходом із ситуації є фарбування стін будинків, що останнім часом і проводиться мешканцями багатоповерхівок, здебільшого у так званих спальних районах Полтави. Через те, що це досить-таки витратна справа, влада не спроможна забезпечити необхідними матеріалами всі будинки в місті, покриті облицювальною плиткою. Тому жителям доводиться проводити такі роботи за власні кошти.
Якщо ж мешканці багатоквартирного будинку не задоволені якістю послуг житлово-комунального господарства, то згідно із Законом України "Про об'єднання співвласників багатоквартирних будинків" вони можуть відмовитися від них і створити власне об'єднання.
– При об'єднанні співвласників багатоквартирних будинків усі комунальні питання були б під контролем, – говорить Олександр Тонков. – У Кременчуці, наприклад, створений ринок керуючих компаній. Мешканці обирають собі компанію, котра, на їхню думку, найкраще виконує обов'язки, а також самостійно, без допомоги ГЖЕДів, наймають спеціалістів. У Полтаві тільки починають з'являтися такі об'єднання.
***
Занедбане житлово-комунальне господарство аж волає про необхідність реформ. Втім, їх проведення, як, власне, й у інших галузях, викликає шок. Соціально вразливі верстви населення через матеріальну скруту просто не можуть створювати ОСББ. Для них непідйомна і нинішня квартплата. Тож і звисає облицювальна плитка, мов дамоклів меч проблем.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.