Місцеве самоврядування

– Володимире Олександровичу, Ви вже двічі обиралися депутатом Полтавської обласної ради. Що спонукає Вас знову балотуватися в обласну раду?
– Причин є кілька. Вперше в обласну раду я прийшов досить молодою людиною, без досвіду депутатської роботи. У цьому були як свої “мінуси”, так і “плюси”. Я завжди умів працювати в команді, й у 2002–2006 роках, разом зі своїми колегами-енергетиками, ми склали в обласній раді досить потужну силу. В той час вибори проходили на мажоритарній основі – по три депутати від району та міста обласного значення. Три голоси, ні, тим більше, один, ніяк не могли бути вирішальними. А от коли збирався щонайменше десяток однодумців, уже можна було сподіватися на результативні голосування.
З активізацією політичних партій, коли прийшов час визначатися, яка політична сила відповідає моїм переконанням, я не роздумував і обрав принциповість та активну позицію “Батьківщини”. І жодного разу не жалкував, не сумнівався у правильності свого вибору.
Вибори 2006 року привели в обласну раду майже третину депутатського корпусу від БЮТу – 29 депутатів. Так, іноді нам доводилося іти на компроміс, але такі рішення були продиктовані винятково їхньою важливістю для громади. Не було жодного випадку, коли б порожні політичні амбіції брали верх. Я ніколи не чіплявся за посади, не намагався комусь сподобатися із “жителів” столичних кабінетів, бо завжди знав для себе одну істину: я народився, живу і завжди буду жити на Полтавщині. Тут мої рідні, мої друзі, мої земляки. Я хочу мати можливість дивитися їм у вічі щиро і відверто.
Маючи після двох каденцій в обласній раді вже певний досвід і знання, хочу й надалі працювати для своїх виборців у команді однодумців.
– Як Ви вважаєте, новий виборчий закон допоможе сформувати дієві органи місцевого самоврядування?
– Я залишаюсь прихильником такої моделі виборів, коли депутатів обирають за відкритими партійними списками. По-перше, є конкретна відповідальність тієї чи іншої партії. По-друге, у людей є можливість обрати з кожної політичної сили найбільш достойних. А партії могли б позбавитися баласту – кар’єристів і випадкових непорядних людей.
– Чи маєте у своєму заліку результати депутатської роботи, якими можна пишатися?
– У першу чергу маємо помітні позитивні зміни у галузі охорони здоров’я. Дуже активно працює депутат від партії “Батьківщина”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення, головний лікар четвертої міської лікарні Полтави Леонід Куроєдов.
Саме він став ініціатором упровадження в нашій області лікарняної каси, членами якої є нині понад 30 тисяч жителів Полтавщини. Лікарняна каса – не наше місцеве “ноу-хау”. В Німеччині лікарняні каси працюють уже понад сто років, і їхнє головне завдання – зробити якісні медичні послуги доступними для кожної людини. Переконаний, що сучасна економічна ситуація в нашій країні спонукає нас саме до такого вирішення проблеми. Ми не готові до роботи страхових компаній, після багатьох “фінансових пірамід” населення вже не вірить в те, що хтось накопичуватиме їхні гроші, а потім чесно їх виплатить. А лікарняна каса дозволяє оперувати невеликими сумами під постійним контролем громадськості. Я запрошую всіх полтавців задуматися над цим.
Інші важливі рішення обласної ради були прийняті завдяки активній позиції ще одного нашого однопартійця, голови постійної комісії з питань екології і раціонального природокористування Анатолія Шкарбана. За чотири роки з обласного бюджету в райони і міста нашої області інвестовано майже 20 мільйонів гривень екологічних коштів. Ми відмовилися від авантюрних схем їх використання, коли, наприклад, на сміттєзвалища в районному центрі за проектно-кошторисною документацією потрібно понад 2,5 мільйона гривень. Наша мета – запозичити досвід європейських країн щодо будівництва недорогих мобільних сміттєзвалищ з наступним ефективним їх використанням та залученням до переробки сміття ініціатив приватного бізнесу. У Кременчуці вже збудований завод із переробки сміття, у Миргороді працює комунальне підприємство, яке сортує й утилізує сміттєві відходи.
– Які проблеми Ви плануєте вирішувати на рівні області в новому скликанні в першу чергу?
– Проблем, на жаль, немало. Практично кожен населений пункт має свій перелік, хоча багато проблем повторюються – погані дороги, брак робочих місць, неякісна питна вода, комунальні послуги, бюрократія чиновників при вирішенні соціальних питань громадян… І накопичилося це не за один рік, були і об’єктивні передумови, й суб’єктивні. Що стосується рівня громад, то обмеженим місцевим бюджетам можна допомогти, залучивши кошти різних фондів. Наприклад, у нас в області працює фонд ООН, у співпраці з яким ради вирішують питання будівництва вуличного водогону, освітлення вулиць, ремонту шкіл та дитсадків тощо.
Одне із важливих питань сьогоднішнього дня – енергозбереження. Свого часу були вкладені чималі кошти в облаштування котелень у бюджетних організаціях (школах, лікарнях, дитсадках). Але коли настала фінансова криза, а вартість енергоносіїв почала переганяти ріст наших можливостей їх оплатити, всі зрозуміли, що необхідно вкладати гроші в енергозберігаючі технології. За ініціативою голови постійної комісії з питань бюджету, підприємництва та управління майном Володимира Гришка та нашого однопартійця Юрія Шляхового було прийнято рішення про те, щоб при використанні грошей із обласного фонду на капітальне будівництво не менш ніж 50 відсотків спрямовувати на енергозбереження.
Наступне завдання – завершення газифікації Полтавщини. Обласна рада п’ятого скликання прийняла Програму газифікації. Її фінансування передбачається з різних джерел – як із державного, так і з обласного бюджетів. Безперечно, доведеться залучати й спонсорські кошти. Зокрема, з тієї ж нафтогазової сфери.
– Що Ви особисто можете пообіцяти і побажати виборцям?
– Всі політичні сили сьогодні активно агітують голосувати за них. Але треба чітко розуміти, що в місцевих радах уже є команди, які не лише мають плани, а й можуть звітувати про конкретно зроблену роботу.
Обіцяти легко, але депутати місцевих рад можуть працювати лише в рамках своїх повноважень. Наприклад, в обласній раді – тільки в межах обласного бюджету, який, на жаль, всі проблеми полтавців просто не в змозі вирішити. Але досягати кожної мети можна щонайменше двома шляхами – за будь-яку ціну або подумати і вкластися в розумні межі.
 Команда депутатів обласної ради від партії ВО “Батьківщина” уміє знаходити оптимальні шляхи фінансування, раціонально використовувати кошти місцевих бюджетів, бо це – кошти платників податків, копійка, зароблена народом.
І головне, що ми побачили, як багато ще можна зробити для полтавців, виконуючи програму партії ВО  “Батьківщина”, реалізовуючи її напрямки. Ставимо собі за мету – вирішувати проблеми на місцях, не чекаючи особливих змін у столиці.

Людмила ОЛЕКСЕНКО
Журналіст
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.