10 жовтня – День працівників стандартизації та метрології

Нині підприємство бере активну участь у процесі стандартизації послуг, які надають дитячі оздоровчі табори.
 – Як свідчить статистика, за останніх п’ять років зменшилась кількість місць у таких закладах, але різко підвищилася захворюваність у них дітей, – говорить директор центру з сертифікації та оцінки відповідності ДП “Полтавастандартметрологія” Наталія Ткаченко. – Власники і батьки нарікають на те, що багато нормативних документів, котрі регулюють діяльність закладів, зокрема санітарні норми й норми харчування, застаріли і створюють певний хаос. Ми кілька років працюємо над цією темою, нарешті Держспоживстандарт прийняв спільне із зацікавленими відомствами рішення щодо розробки національного стандарту в цій сфері. Він стосується вимог щодо розміщення у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку і передбачає також умови для дітей із обмеженими можливостями. Наших фахівців увели в склад робочої групи, наступного року плануємо випустити першу редакцію відповідних документів.
Ще один напрямок діяльності підприємства – сертифікація. Національна система сертифікації УкрСЕПРО була створена у 1993 році як новий інструмент захисту внутрішнього ринку від фальсифікованої, неякісної та небезпечної продукції, яка потекла безперервним потоком через незахищений кордон молодої держави. Тоді ж було введено обов’язкову сертифікацію продукції. “Полтавастандартметрологія” нині сертифікує широкий спектр продукції та послуг.
– На жаль, наші висновки невтішні: 80 відсотків продукції – низької якості, – говорить Віктор Мирунко. – Протягом дев’яти місяців поточного року ми перевірили 266 підприємств області, на 177 виявлено порушення. Вимогам нормативних документів не відповідало п’ять відсотків із перевірених трьох тонн хліба, із двох тонн м’ясопродуктів – 400 кілограмів. Та найбільше неякісної продукції виробили підприємства молокопереробної галузі. З 80 тонн перевірених молокопродуктів забраковано 60 тонн, що становить 75 відсотків.
Змінити ситуацію на ліпше можуть, на думку Віктора Мирунка, небайдуже ставлення споживачів і внесення змін до законодавства.

Наталія ВІСИЧ
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.