Виконавча влада

Станом на 20 вересня в області викопано близько 9 тис. га солодких коренів, середня урожайність – 230 ц/га. На цукрозаводи надійшло понад 160 тисяч тонн буряків, із них перероблено більше 80 тисяч тонн.
Кабміном затверджено мінімальні ціни на цукровий буряк і цукор, відповідно 350 і 5100 гривень за тонну. Області визначено квоту на поставку цукру на внутрішній ринок обсягом 404 тис. тонн, та оскільки урожайність солодких коренів нині значно нижча, ніж у минулому році, очікується виробництво цукру на рівні 300 тисяч тонн.
Всі сім цукрозаводів області підготовлені до сезону цукроваріння, чому передувала значна робота (освоєно 100 млн грн) з їх реконструкції, зазначив генеральний директор асоціації “Полтавацукор” Євген Золотарьов. Цього року нижчою є забрудненість солодких коренів, а їх цукристість становить 16,43%. Особливістю ж нинішнього сезону цукроваріння є ураженість коренеплодів бактеріальними гнилями – від 5 до 20%.
Доповідаючи про стан заготівлі сировини, керівники цукрозаводів наголосили на проблемах, що виникають при транспортуванні цукристих із інших областей України, звідки планується завезти понад 300 тисяч тонн буряків.
На початок нинішнього маркетингового року залишки цукру на цукрозаводах склали 1775 тонн, ще понад 300 тонн – у сільгосппідприємствах. Потреба регіону в цукрі складає приблизно 97 тис. т на рік, а отже, область буде забезпечена цукром власного виробництва.
Підбиваючи підсумки роботи наради, голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко підкреслив, що влада буде підтримувати цукропереробників у вирішенні їхніх проблем, наголосивши на тому, що й пересічні полтавці мають відчути – область на 2-му місці в Україні за обсягами виробництва цукру. Тобто, уклавши відповідний меморандум, цукровиробники, за потреби, проведуть інтервенцію цукру в супермаркети, де його продаватимуть із мінімальною – 10-відсотковою – націнкою.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.