Прес-конференції

За словами Ігоря Леончікова, показовим є і той факт, що Полтавщина має позитивне зовнішньоекономічне сальдо – експорт переважає над імпортом на 576 мільйонів доларів США. Відповідно можна говорити про те, що з головним завданням – захистити внутрішній ринок, сприяючи при цьому розвитку міжнародної торгівлі, – полтавські митники впоралися. Хоча тут треба віддати належне і промисловому потенціалу Полтавщини – завдяки попиту на продукцію наших підприємств за кордоном область має позитивний баланс.
– Це такі підприємства, як ВАТ "Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат", ВАТ "Крюківський вагонобудівний завод", ЗАТ "Джей Ті Інтернешнл Україна", ТОВ "Кременчуцький авто-складальний завод", – зазначив Ігор Леончіков.
За його словами, найбільшим попитом за кордоном користуються наші залізничні вагони, машинне обладнання і тютюн. А загалом зовнішньоекономічною діяльністю в області займається близько 500 підприємств. Полтавські митники пильнують, щоб усі зовнішні операції проводилися з дотриманням митних процедур та правил. Іншим важливим завданням є протидія ввезенню контрабанди. З початку року митники склали 75 протоколів про порушення митних правил, а в одному випадку відкрито кримінальну справу.
Наразі, повідомив начальник Полтавської митниці, співробітники служби чи не найбільше уваги приділяють операціям із експорту зерна. Спритники часто вдаються до двох протиправних методів: декларують зерно фуражних кондицій, а під його виглядом намагаються провести продовольче, щоб уникнути повного оподаткування. Або ж навпаки – замість пшениці 2–3-го класів, намагаються вивезти фуражне зерно, аби заробити на поверненні податку на додану вартість.
Поки що в Полтавській області не зафіксовано жодного подібного випадку, зазначив Ігор Леончіков. Але в Україні вже виявлено 4 подібних факти. Тому посилено увагу до експорту зернових.

Євген ЛОПУШИНСЬКИЙ
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.