АПК. Фермерський рух

Розробити план дій, щоб вийти на визначену модель ефективності роботи фермерських господарств, – таким було головне завдання наради з фермерським активом області, в якій взяли участь керівники області, фахівці-аграрники, віце-президент Асоціації фермерів України Микола Стрижак.
На нагальних проблемах зосередив свою доповідь голова обласної Асоціації фермерів і приватних землевласників Василь Бурлака. Найбільшими з них є відсутність кредитування та можливості пролонгації кредитів попередніх років, відсутність оптових ринків і гарантії збуту сільгосппродукції. Чимало невизначеностей є і в законодавчій базі. Та чи не найбільша біда – диспаритет цін. Про певний позитив свідчить те, що постійно збільшується кількість фермерських господарств, які займаються овочівництвом, садівництвом, вирощуванням ягід. Приміром, якщо два роки тому картоплярством займалися близько 10 фермерських господарств, то цього року – понад 30. За словами Василя Бурлаки, варто було б налагодити в області й переробку вирощеної продукції, бо це підвищить доходи її виробників і створить додаткові робочі місця.
У виступах фермерів звучала тривога про майбутнє їхніх господарств, землі яких неправовим методом іноді намагаються поглинути крупні сільгоспкорпорації, тож фермери звернулися до влади з проханням захистити їх.  Наголошувалося також, що найближчим часом не можна допустити відміни мораторію на продаж сільськогосподарських земель. Прозвучала пропозиція збільшити в 10 разів фіксований податок з фермерських господарств, за умови, що й держава надаватиме фінансову допомогу саме невеликим і середнім сільгоспформуванням, а не агропромисловим холдингам, оскільки самозайнятість сільського населення нині досить актуальна. За умови, що оподаткування фермерських господарств залишиться на існуючому рівні, фермери готові сплачувати в бюджет сільських рад по 100 гривень за кожен гектар орендованої землі – для підтримки в належному стані соціальної сфери населених пунктів.
Підсумовуючи роботу зібрання, Микола Стрижак запевнив, що Асоціація фермерів України співпрацює з віце-прем’єр-міністром України Віктором Слаутою і має порозуміння стосовно вирішення питань підтримки фермерського руху, формування більш сприятливого законодавчого поля, моніторингу цін на сільгосппродукцію та створення належних умов для її реалізації.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.