У черзі за медичною довідкою

У коридорах Полтавської центральної районної лікарні – черги, бо лікарі фізично не в змозі прийняти всіх охочих потрапити на прийом.
Подібна ситуація нині – практично в усіх дитячих поліклініках. Черги – вина батьків, говорять медики. Мовляв, вони в останній момент згадали про направлення, які у школах видали ще у травні. Однак батьки учнів сільських шкіл стверджують, що бланки для проходження медогляду отримали лише нещодавно.
– Протягом усього літа черг у нашій лікарні не було, – зазначає головний лікар Полтавської центральної районної лікарні Василь Ткаченко. – Тепер усі одночасно кинулися проходити медогляд, приїздять по 200–300 чоловік щодня. Лікарі не можуть впоратися із таким напливом людей.
Великі черги й під кабінетами лікарів у поліклінічному відділенні №2 дитячої міської клінічної лікарні Полтави. Лікарі працюють із перевантаженням: один спеціаліст оглядає до ста дітей на день. Лабораторне обстеження та прийом у поліклінічному відділенні відбуваються за талонною системою. Медики пояснюють такий ажіотаж тим, що більшість дітей майже все літо проводять за межами міста – в оздоровчих таборах чи у бабусі в селі – й приїздять додому лише наприкінці серпня. Саме ж розпорядження Кабміну про проведення медоглядів школярів у поліклініках, а не у школах, більшість лікарів вважають правильним і потрібним.
– Ми зробили все можливе, аби уникнути черг. Іще у квітні-травні був узгоджений із освітянами графік черговості профоглядів, перенесено відпустки дільничних педіатрів, – говорить головний лікар Полтавської дитячої міської клінічної лікарні Людмила Пономаренко. – Скажімо, у червні відвідування поліклініки не було напруженим, таке враження, що всі відкладали це на серпень. Хоча подібний профогляд – насамперед в інтересах батьків, адже їхня присутність дозволяє лікарю отримати більш чіткі дані про стан здоров`я дитини. Крім того, в умовах поліклініки є можливість при необхідності провести додаткові обстеження. Наприклад, при проведенні проби Руфф’є, коли визначається витривалість серцево-судинної системи дитини при фізичному навантаженні, цього року 15 відсотків дітей потребували додаткових обстежень. В умовах поліклініки це проводилося без проблем.
У Полтавській обласній дитячій клінічній лікарні ситуація ускладнюється ще й тим, що на прийом до спеціалістів приїздять діти, яких направляють з районів області.
– Ми просимо батьків, які проживають у Полтаві,  приходити на медогляд після дванадцятої години дня, адже до обіду приймаємо дітей із районів, – пояснює головний лікар Полтавської обласної дитячої клінічної лікарні Наталія Книш. – На жаль, це розуміють не всі, тому, певна річ, утворюються великі черги. Однак я впевнена, що ці зміни, коли школярі проходять медогляд разом із батьками, необхідні. По-перше, фахівці проводять прийом в умовах робочого місця, а не десь у спортзалі, де одночасно оглядають тридцять дітей. Інший момент – чи повідомить класний керівник про стан здоров’я дитини її батькам, чи ні – невідомо. Зараз же лікар конкретно говорить мамі, що у дитини, наприклад, сколіотична постава, і якщо не вживати заходів, через рік розвинеться сколіоз. Але, повірте, якби батьки приходили на огляд, починаючи з червня, такого ажіотажу не було б.
Головною метою змін у проведенні медоглядів є дослідження справжнього стану здоров’я дітей, аби унеможливити повторення минулорічних трагедій на уроках фізкультури. Освітяни повинні знати, до якої саме групи здоров’я зарахувати дитину. Чи матимемо очікуваний ефект від медоглядів в умовах, коли навантаження на лікарів подвоюється чи навіть потроюється, а знервовані у чергах батьки тільки й думають про те, як би швидше отримати автографи у заповітному бланку? Тим часом фахівці головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації обіцяють розв’язати ситуацію. За словами керівника сектора допомоги дітям та матерям Ігоря Пєрогова, термін проходження медичних оглядів буде продовжено.
– Іще наприкінці минулого навчального року батьки знали, що мають пройти медичний огляд до 1 вересня, натомість приходять у поліклініку в останній момент, – говорить Ігор Пєрогов. – Між тим, у багатьох районах області медогляд уже пройшли понад 90 відсотків школярів, у Кременчуці – 98 відсотків. Графіки були складені по школах, і там, де їх дотримувалися, все пройшло без черг та ексцесів. Певна річ, в районах це було простіше зробити. Складніше в містах, оскільки діти часто навчаються в школах не за місцем проживання. Думаю, враховуючи цьогорічний досвід, система проходження медоглядів дещо зміниться. Адже оглядати учнів  протягом усього року набагато легше: простіше скласти графіки, зручніше і батькам. Цього року, навіть при всьому бажанні, всі сто відсотків школярів не пройдуть медогляди до початку навчального року. Тому, думаю, їх термін буде продовжено на місяць-два.

Ірина РОГОЖИНСЬКА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.